MyPlasm CNC - System sterowania przecinarkami plazmowymi

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 39
Posty: 1088
Rejestracja: 11 sty 2005, 13:03
Lokalizacja: Grodków
Kontakt:

Re: MyPlasm CNC - System sterowania przecinarkami plazmowymi

#41

Post napisał: prokopcio » 30 cze 2020, 11:51

zzzZZZ pisze:
30 cze 2020, 09:15
prokopcio pisze:
15 maja 2020, 14:22
Taki jest zamiar :)
a jakie jest ryzyko, że się nie uda?
jestem zainteresowany systemem
Ryzyko było gdy pisałem zanim toto ruszyło.
Teraz ryzyka niema bo działa, trzeba poczekać ok. miesiąca na drobne poprawki.

https://youtu.be/zZWQQNMBJgE

niedal pisze:
29 cze 2020, 11:21
1. Czy jest lista zalecanych padów do współpracy z programem?
Nie ma ale regułą jest, że te najtańsze działają najlepiej.
niedal pisze:
29 cze 2020, 11:21
Miejsce montażu interfejsu plazmowego.
Jeśli podłączamy do pełnego napięcia to zalecam stosować jak najkrótsze połączenie przewodu ELEKTRODOWEGO, jeśli napięcie z przecinarki jest podzielone to niema żadnego znaczenia gdzie będzie interface.




niedal
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 5
Posty: 41
Rejestracja: 29 gru 2006, 09:44
Lokalizacja: Parczew
Kontakt:

Re: MyPlasm CNC - System sterowania przecinarkami plazmowymi

#42

Post napisał: niedal » 06 lip 2020, 15:20

prokopcio pisze:Nie ma ale regułą jest, że te najtańsze działają najlepiej.


Zlituj się i podaj jakikolwiek model, bo kupiłem pada tracera trooper bluetooth ps3 i działa połowa funkcji i to nie tak jak na rysunku w programie. Nie będę przecież wszystkich testował jakie mają w sklepie. :P


Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 39
Posty: 1088
Rejestracja: 11 sty 2005, 13:03
Lokalizacja: Grodków
Kontakt:

Re: MyPlasm CNC - System sterowania przecinarkami plazmowymi

#43

Post napisał: prokopcio » 06 lip 2020, 17:11

Rozumiem, że nie działa również z zaznaczonym Type 2 w zakładce elektronika ?
Dziwne, ponieważ klienci po wprowadzeniu tej opcji przestali narzekać.
później podam dwa typy jakie testowałem. Ale to nie są jakieś firmówki.


niedal
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 5
Posty: 41
Rejestracja: 29 gru 2006, 09:44
Lokalizacja: Parczew
Kontakt:

Re: MyPlasm CNC - System sterowania przecinarkami plazmowymi

#44

Post napisał: niedal » 06 lip 2020, 22:20

Poprawnie działa tylko lewy analog od osi X i Y. Reszta nie działa, albo działa całkiem inaczej i nielogicznie. Select i Start na padzie to sterowanie osi Z góra/dół a po odznaczeniu Type2 przycisk Select dalej steruje osią Z, ale już w dół. O reszcie już nawet nie chce mi się pisać.
Mam nadzieję, że jutro odpalę maszynę i w końcu coś już wytnę :P


niedal
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 5
Posty: 41
Rejestracja: 29 gru 2006, 09:44
Lokalizacja: Parczew
Kontakt:

Re: MyPlasm CNC - System sterowania przecinarkami plazmowymi

#45

Post napisał: niedal » 20 lip 2020, 22:40

Wypaliłem pierwszy element :D :D :D kogucika z szablonów :twisted:
@prokopcio jeszcze kilka pytań do Ciebie:
1. Sterowanie padem: Kupiłem drugi, ponieważ z poprzednim coś było nie tak. Obecnie jest Qsmart QSP070P i działa, aczkolwiek sterowanie osiami X i Y kiedy trzymam joya w skrajnej pozycji, to system pokazuje funkcję aktywną a maszyna się nie porusza. Do tego można sterować tylko jedną osią w danej chwili. Tak ma być, czy tylko u mnie tak to działa?
2. Bazowanie na krańcówki. Najpierw bazuje się oś Z, potem Y a na koniec X. Nie da się zrobić, żeby bazowały się wszystkie na raz?
3. Wczytywanie plików DXF. To chyba największy problem w danej chwili. Mam zwymiarowane rysunki z Cada, importuję do MyplasmCNC i rysunek jest przeskalowany 25,4 raza większy. Przeskalowałem go w okienku Importu do (prawie) właściwych rozmiarów, ale dlaczego tak się dzieje? Na próbę, przeskalowałem rysunek w Cadzie, wczytując do Myplasm ma jednak znowu inne rozmiary. Wiesz może dlaczego tak się dzieje?

Samo cięcie, uruchomienie THC to czysta bajka. Jutro jadę z elementami 15mm, zobaczymy co wyjdzie. :)
Po pierwszym koguciku jestem mega zadowolony :D :D :D


kamiennik
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 118
Rejestracja: 14 sie 2012, 22:31
Lokalizacja: gdańsk

Re: MyPlasm CNC - System sterowania przecinarkami plazmowymi

#46

Post napisał: kamiennik » 21 lip 2020, 07:27

3. w cadzie masz ustawione cale a nie milimetry.


Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 39
Posty: 1088
Rejestracja: 11 sty 2005, 13:03
Lokalizacja: Grodków
Kontakt:

Re: MyPlasm CNC - System sterowania przecinarkami plazmowymi

#47

Post napisał: prokopcio » 21 lip 2020, 08:17

podeślij mi przykładowy plik proszę. z opisem jaki powinien być rozmiar.


ProfesjonalnyAmator
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 15
Posty: 19
Rejestracja: 19 wrz 2020, 20:33

Re: MyPlasm CNC - System sterowania przecinarkami plazmowymi

#48

Post napisał: ProfesjonalnyAmator » 20 wrz 2020, 10:42

A ja mam takie pytanie , czy mogę podpiąć 2 wyłączniki krańcowe pod jeden port np "HOME Y" ?


Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 39
Posty: 1088
Rejestracja: 11 sty 2005, 13:03
Lokalizacja: Grodków
Kontakt:

Re: MyPlasm CNC - System sterowania przecinarkami plazmowymi

#49

Post napisał: prokopcio » 20 wrz 2020, 11:50

tak


ProfesjonalnyAmator
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 15
Posty: 19
Rejestracja: 19 wrz 2020, 20:33

Re: MyPlasm CNC - System sterowania przecinarkami plazmowymi

#50

Post napisał: ProfesjonalnyAmator » 20 wrz 2020, 13:02

jeszcze jedno pytanie w instrukcji podpunkt 9 Podłączenie i konfiguracja źródła plazmowego tam jest żeby nie podłączać ramy plotera i całej elektryki i nie wiem właśnie chodzi żeby nie podłączać wszystkiego pod np. jedno uziemienie czy ramę plotera musze zrobić osobny uziom w gruncie ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”