Mokry chińczyk

Dyskusje na temat elektrowrzecion do napędu narzędzi skrawających

Autor tematu
kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1215
Rejestracja: 21 sie 2008, 16:46
Lokalizacja: Dania

Mokry chińczyk

#1

Post napisał: kak » 23 kwie 2016, 14:04

Lepiej późno niż wcale, chyba jednak skuszę się na takie wrzeciono z falownikiem.
Zwłaszcza wypowiedzi oprawcy na temat tego wrzeciona mnie pobudzają od lat :-)

Mam kilka pytań.

Sprzedają te komplety, np. 1,5kW wrzeciono i 1,5kW falownik.
Falownik nie powinien być trochę większy niż wrzeciono?

Kiedyś miałem falownik Hitachi i do niego był filtr. Pamiętam że korki mi wywalało i musiałem jakiś kabel przemontować na inną nóżkę w filtrze, żeby tego nie robił.

Czy w tym chińskim falowniku jest już taki filtr, czy trzeba coś do niego dokupić?

Patrzę na ten komplet, bo wysyłają z Angli:
http://www.ebay.co.uk/itm/TOP-1-5KW-ER1 ... Sw8d9Us3EW



Tagi:


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2617
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#2

Post napisał: dance1 » 24 kwie 2016, 18:42

nie mam pojęcia dokładnych parametrów tych falowników (chińczyk pewnie także nie ma :lol: ) ale współpracują z tymi wrzecionami nadwyraz dobrze.
Wywalanie bezpieczników przy 1.5 kW? polecam elektrykę przejrzeć, przecież czajnik, odkurzacz, kuchenka itp "ciągną" dużo więcej.
Nie wiem czy dokładnie w tym z aukcji ale w większości tych klonów można ustawić rozpędzanie wrzeciona i tym sposobem na starcie nie obciążać sieci na max.
I don't like principles, I prefer prejudices


Autor tematu
kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1215
Rejestracja: 21 sie 2008, 16:46
Lokalizacja: Dania

#3

Post napisał: kak » 24 kwie 2016, 21:54

Też czytałem że nawet instrukcjii do nich nie ma :-)

To nie 1,5kW korki wywala, lecz prąd upływu.
Z moim wcześniejszym falownikiem był filtr i na filtrze były dwie możliwości przykręcenia pewnego kabelka.
Na jednej wywalał korki a na drugiej przestał.
Ale jakby co to pewnie pasujący filtr można dokupić gdzieś.
Dzięki.

[ Dodano: 2016-04-25, 13:49 ]
To mam jeszcze jedno pytanie.

Jak moja maszynka ma bramę o szerokości 800mm i jeździ 1100mm wzdłuż stołu, to czy taki falownik lepiej na bramie zamocować, czy gdzieś koło maszynki?
Szafki sterowniczej nie mam, tylko skrzynkę z zasilaczem i sterownikami.
Wolał bym jakoś koło maszynki, bo mam przykre doświadczenie z aluminium i ciepłem.


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2617
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#4

Post napisał: dance1 » 25 kwie 2016, 17:55

czy to falowniki czy sterowniki zawsze ustawiam, montuję przy maszynie a nie na jeżdżącej bramie, zresztą chłodziwo czy woda raczej szybko by mi pomysł tego typu z głowy wybiła.
I don't like principles, I prefer prejudices


Autor tematu
kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1215
Rejestracja: 21 sie 2008, 16:46
Lokalizacja: Dania

#5

Post napisał: kak » 07 maja 2016, 12:45

Dzięki. Tak też pewnie zrobię, tylko nie wiem gdzie go zamontuję.

Sprzedawca ma opóźnienie. Mokry chińczyk płynie z Chin do Anglii jeszcze z 10 dni.

Szukam i czytam o kablach pomiędzy falownikiem a wrzecionem. Dużo osób pisze o 4 żyłowym bez ekranu. A wydaje mi się że potrzebny jest 3 żyłowy z ekranem.
Na wtyczce są tylko 3 nóżki i pewnie ekran na obudowie wtyczki. Dobrze myślę?
Średnica 1mm²

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3301
Rejestracja: 06 sie 2004, 00:42
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

#6

Post napisał: ALZ » 07 maja 2016, 14:13

Po jaką cholerę ekran?? dla 400 Hz i kilku amper? szkoda sobie głowę zawracać. Jeśli już jednak koniecznie chcesz to są kable tzw. falownikowe i potrzebujesz 4 żyły + ekran. Ekran podłącza się jednostronnie do masy.
http://allegro.pl/przewod-kabel-do-falo ... 32714.html


Autor tematu
kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1215
Rejestracja: 21 sie 2008, 16:46
Lokalizacja: Dania

#7

Post napisał: kak » 05 cze 2016, 13:06

Dostałem wrzeciono z falownikiem, czytałem, czytałem i wczoraj podłączyłem i działa.

https://www.youtube.com/watch?v=tm2YMFKJ1wc

Wentylator na falowniku hałasuje tak samo jak wrzeciono na 24000 obrotów :-) Czyli jest bardzo ciche.

Przed chwilą sprawdzałem czy moja pompka pomuje wodę, ale nie podłączałem jej jeszcze do wrzeciona.

Czy zdażyło się komuś żeby woda się dostała do wrzeciona i zwarcie zrobiła, czy tylko ktoś napisał że jest taka możliwość?

I domyślam się że jak się je będzie wodą chłodziło to kanały chłodzące zaczną rdzewieć we wrzecionie. Co z tym można zrobić?

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2371
Rejestracja: 06 sty 2007, 13:29
Lokalizacja: Poznań

#8

Post napisał: clipper7 » 05 cze 2016, 13:39

kak pisze:Dużo osób pisze o 4 żyłowym bez ekranu. A wydaje mi się że potrzebny jest 3 żyłowy z ekranem.
Zależy od falownika, niektóre wymagają PE, inne nie, stąd różnica. U mnie są 3 fazy, PE i ekran.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ


Takayukii
Stały bywalec (min. 45)
Stały bywalec (min. 45)
Posty w temacie: 1
Posty: 50
Rejestracja: 19 cze 2014, 18:08
Lokalizacja: Nowa Sól

#9

Post napisał: Takayukii » 05 cze 2016, 21:36

kak pisze: I domyślam się że jak się je będzie wodą chłodziło to kanały chłodzące zaczną rdzewieć we wrzecionie. Co z tym można zrobić?
Koncentrat/płyn do chłodnic samochodowych. W moim chińczyku 2.2kw siedzi rok razem z pompką i chłodnicą z chłodzenia wodnego komputera i nie ma żadnych problemów, przecieków, nic.


Autor tematu
kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1215
Rejestracja: 21 sie 2008, 16:46
Lokalizacja: Dania

#10

Post napisał: kak » 05 cze 2016, 22:20

Dzięki.
Czytałem coś gdzieś o rdzy, ale ktoś chyba teoretyzował za bardzo.
Przykładałem dzisiaj magnez do obudowy i nic go nie przyciągało, tam gdzie woda płynie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektrowrzeciono”