Modernizacji frezarki na ploter

ServoMotory SGMG Yaskawa, ServoPacki SGDB Yaskawa

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 11896
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Modernizacji frezarki na ploter

#21

Post napisał: kamar » 10 wrz 2019, 10:21

Dla mnie bywa mało :) i sam bezproblemowy sterownik to nie wszystko. Ważne co może zrobić, jakie programy ma na pokładzie, co można dokupić a co można dorobić. Nie chcę go oceniać bo nie miałem styczności i raczej miał nie będę.




atlc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 801
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: Modernizacji frezarki na ploter

#22

Post napisał: atlc » 10 wrz 2019, 11:17

Też polecę SZGH.
@kamar , może będzie okazja zobaczyć co SZGH potrafi w nietypowym zastosowaniu. Uruchamiam moją drutówkę, teraz mam zagwozdkę bo na półce leży 4 osiowe SZGH i Dell z Linuxem. Do końca tygodnia muszę się zdecydować co tam wrzucić bo roboty już czekają. Masz opis pinów gniazda sterowniczego z generatora z tej chinki? Z których pinów bierzesz sygnał zwarcia?


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 11896
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Modernizacji frezarki na ploter

#23

Post napisał: kamar » 10 wrz 2019, 11:26

atlc pisze:
10 wrz 2019, 11:17
Też polecę SZGH.
@kamar , może będzie okazja zobaczyć co SZGH potrafi w nietypowym zastosowaniu.
No to daaawaj, chętnie pooglądam coś nowego. (a może dam się przekonać :))

Opisu nie mam ale jak pamiętam to po zdjęciu pokrywy widać gołym okiem który. (ten kabelek od trymerka)


atlc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 801
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: Modernizacji frezarki na ploter

#24

Post napisał: atlc » 10 wrz 2019, 11:46

Dzięki, zobaczę, najbardziej powstrzymuje mnie to że mi zwyczajnie szkoda tak rozbudowanego sterownika do tego, ale może nie doceniam drutówki.. :)

Będzie też test gwintowania z ekstremalnymi parametrami bo uruchamiam tokarkę gdzie wrzeciono ma 6000obr./min. a enkoder 2500 linii (dla sterownika 10000 zboczy na obrót), teoretycznie ten kontroler powinien dać radę, zobaczymy jak ma się deklaracja chińczyka do rzeczywistości.
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2019, 11:51 przez atlc, łącznie zmieniany 2 razy.


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 11896
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Modernizacji frezarki na ploter

#25

Post napisał: kamar » 10 wrz 2019, 11:50

atlc pisze:
10 wrz 2019, 11:46
, ale może nie doceniam drutówki.. :)
To na pewno :) Docenisz jak uruchomisz.

U mnie zielony i żółty przewód, pin 3 i 4


atlc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 801
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: Modernizacji frezarki na ploter

#26

Post napisał: atlc » 10 wrz 2019, 11:53

Jak wytnie mi kółka zębate, stempelek i matrycę do prasy krawędziowej to będę wniebowzięty.
Rozważałeś zmianę prześwitu w tej maszynce zanim wgłębną przerobiłeś?
Dzięki za piny:)


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 11896
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Modernizacji frezarki na ploter

#27

Post napisał: kamar » 10 wrz 2019, 11:55

Nie ale to w sumie proste. Tylko co generator na to :)


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2981
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

Re: Modernizacji frezarki na ploter

#28

Post napisał: dance1 » 10 wrz 2019, 18:50

kamar pisze:Dla mnie bywa mało :) i sam bezproblemowy sterownik to nie wszystko. Ważne co może zrobić, jakie programy ma na pokładzie, co można dokupić a co można dorobić. Nie chcę go oceniać bo nie miałem styczności i raczej miał nie będę.


ale jakbyś miał kiedyś okazję to naprawdę polecam, jak masz jakieś "inne" potrzeby piszesz do Chińczyków i oni to załatwią, makro napiszą itd, zawsze przed kupnem możesz napisać czego wymagasz. 6 osiowe sterownik także oferują, chyba nawet 8 osi do robotów itd.
I don't like principles, I prefer prejudices


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 11896
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Modernizacji frezarki na ploter

#29

Post napisał: kamar » 10 wrz 2019, 18:55

Nigdy nie mów "nigdy" ale to musiałbym napotkać problem nierozwiązywalny tym co mam.
A puki co - odpukać :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”