Witajcie
Wczoraj stanąłem przed zadaniem zamodelowania zbiornika do rozsiewacza w Solidworksie 2012.
Gegeralnie ośmiokąt przechodzi w prostokąt. Narysowałem więc dwa szkice na odpowiednio odsuniętych od siebie płaszczyznach i chciałem użyć opcji Wyciągnięcie po profilach (Lofted-Bend).
Prubowałm wszystkiego: otwierać profile, zaokrąglać narożniki i w żaden sposób nie mogę uzyskać poprawnego położenia linii gięcia. Powierzchnie między nimi powinny być trójkątamy.
W końcu dla zobrazowania zamodelowałem to przeż wyciągnięcia i wycięcia, jednakże z takiego modelu nie można uzyskać rzutu rozlożonego.
Załączam zdjęcie zbiornika i jego część, jak chciałbym aby ona wyglądała.
Wiem, że musi być to bardzo proste, ponieważ ten sposób wykonania jest bardzo popularny.
Liczę na Waszą pomoc.
Pozdrawiam
Jerzy
Modelowanie Zbiornika w Arkuszu Blach
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
W SW 2012 średnio da się to wykonać wyciągnięciem po profilach bo nie ma opcji zagiętej (tylko kształtowana).
Można to zrobić np. na powierzchniach i zamienić na blachę - ale nie będę tłumaczył jak bo to zawiłe.
Natomiast w nowszych wersjach jest do zrobienia:
Podaj wymiary (i współ. k) to mogę to zrobić i zapisać dxfa. Jeżeli chcesz się nauczyć jak to wykonać w 2012 - w książce http://www.solid-podreczniki.pl/ksiazka2/ pokazałem taki przykład.
Można to zrobić np. na powierzchniach i zamienić na blachę - ale nie będę tłumaczył jak bo to zawiłe.
Natomiast w nowszych wersjach jest do zrobienia:
Podaj wymiary (i współ. k) to mogę to zrobić i zapisać dxfa. Jeżeli chcesz się nauczyć jak to wykonać w 2012 - w książce http://www.solid-podreczniki.pl/ksiazka2/ pokazałem taki przykład.
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl