Modbus RTU - połączenia elektryczne

Rozmowy dotyczące budowy, działania i naprawy urządzeń automatyki przemysłowej

Autor tematu
251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4169
Rejestracja: 27 sie 2004, 21:59
Lokalizacja: Polska

Modbus RTU - połączenia elektryczne

#1

Post napisał: 251mz » 20 lis 2017, 08:49

Witam

Stoję przed problemem spięcia w sieci modbus PLC , falowników i modułów I/O.

Sieć będzie wyglądała tak:
PLC Master -3metry przewodu- 2x Falownik, 2x mod I/O - 10metrów przewodu- 1x Falownik , 2x mod I/O

Generalnie mam problem z 2gim i trzecim punktem.
W skrzynce el. znajduje się np 2x falownik i 2x moduł I/O
Złącze w falowniku to RJ45 , a w I/O złącze śrubowe 3pin.

Teraz jest pytanie jak to spinać.

Wiadomo ,że najlepiej byłoby przewód do falownika , z falownika do drugiego falownika , potem do modułu I/O i dalej do następnej skrzynki elektrycznej.

Problem w tym ,że o ile na złączu śrubowym modułu I/O da radę wykonać takie łączenie to na rj45 w falowniku ni jak tego nie widzę...

Zastanawiałem się czy mogę użyć czegoś takiego do połączenia urządzeń w obrębie jednej skrzynki rozdzielczej:
https://www.tme.eu/pl/Document/d4c437dd ... MP0032.pdf

Połączenia między spliterem a falownikiem itp nie byłyby dłuższe niż 30cm...

A ogólnie to chętnie bym się dowiedział jak takie połączenia wykonują osoby które już to robiły.....




dragon10
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 14
Rejestracja: 27 lip 2016, 12:05
Lokalizacja: Wrocław

Re: Modbus RTU - połączenia elektryczne

#2

Post napisał: dragon10 » 12 gru 2017, 15:12

Dzień dobry.

Kiedyś podłączałem w szafie 3 falowniki i wychodziłem do następnej szafy.
Przewody do falowników schodziły pod wspólne zaciski śrubowe, a stamtąd do kolejnej szafy (około 10 m dalej.)
Przy parametrach transmisji 19K2 8N1 modbus RTU komunikacja ze sterownikiem nadrzędnym działa poprawnie.
Kabel do transmisji pomiędzy szafami LIYCY 2x2x0,75 - ekran uziemiony niezgodnie ze sztuką bo na początku i końcu
Kable od falowników do silników ekranowane, uziemione odejmą do płyty montażowej szafy.
Staraj się prowadzić transmisje z dala od zasiań. Jeśli musisz minąć kable zasilania to tak aby transmisja ułożona była pod kątem 90°.
Kable transmisyjne w szafie do 2 mb. wybaczają odejście od struktury magistrali (przynajmniej mi się udało).

Pozdrawiam Krzysztof
Mierz raz, a dobrze...


Autor tematu
251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4169
Rejestracja: 27 sie 2004, 21:59
Lokalizacja: Polska

Re: Modbus RTU - połączenia elektryczne

#3

Post napisał: 251mz » 14 gru 2017, 07:00

Dzięki za info , tu jest na złączach rj45 więc trochę lipa do łączenia w szereg.

Ogólnie zrezygnowałem z Modbusa , ludzie na elektrodzie mnie nastraszyli ,że jak będę miał 15 urządzeń na linii to zanim ponownie zostanie pierwsze odpytane może minąć ponad sekunda....
Niestety dla mnie to za długi czas...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Automatyka przemysłowa”