Mikroskop
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Re: Mikroskop
Do oglądania każde będzie wystarczające.
Może określ co dokładnie chcesz sprawdzać, będzie łatwiej.
Może określ co dokładnie chcesz sprawdzać, będzie łatwiej.
-
- Posty w temacie: 3
Potrzebujesz mikroskopu warsztatowego z wbudowaną skalą.
Kiedyś robiono takie do pomiaru twardości, a dokładniej średnicy odcisku.
Aby taki pomiar był rzetelny, musi odbywać się w określonej odległości od obiektywu.
Czy robi się takie teraz, to nie wiem, ale można by było sobie zmajstrować z mikroskopu USB i programu pozwalającego nałożyć skalę na obraz. Są takie programy pod Linuksem i Androidem, czy pod Windows to nie wiem, bo mnie to nie interesuje.
Tutaj jest coś takiego (cena wariacka, ale nie chodzi o to żebyś kupił, tylko żebyś wiedział o czym mówię) https://edusklepjakub.pl/produkt/mikros ... przenosny/
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
Znam średnicę drutu, nie potrzebuję skali tylko porównać powierzchnię np z drugim nowym.
Problem taki że wolałbym kupić taki odgórny, wtedy używałbym go też do elektroniki. Tyle że one mają małe powiększenie stąd pytanie czy ktoś korzysta.
Elektronicznych nie chcę, matryca to tam fikcja. A sensowny z optyką kosztuje 1000zł. Czyli tyle samo co optyczny lepszej klasy.
Z kolei optyczne zaczynają się od 300zł (nie zabawki po 45zł).
Problem taki że wolałbym kupić taki odgórny, wtedy używałbym go też do elektroniki. Tyle że one mają małe powiększenie stąd pytanie czy ktoś korzysta.
Elektronicznych nie chcę, matryca to tam fikcja. A sensowny z optyką kosztuje 1000zł. Czyli tyle samo co optyczny lepszej klasy.
-
Jak zwykle nie masz pojęcia o czym piszesz...strikexp pisze: ↑06 mar 2025, 20:14Znam średnicę drutu, nie potrzebuję skali tylko porównać powierzchnię np z drugim nowym.
Do elektroniki musi być stereoskopowy.
Taki wystarczy https://www.aliexpress.com/item/32826723786.html
-
Tak wiem o tym. Jak go zwał tak zwał, chodzi o to że w klasycznym mikroskopie korzysta się z podświetlenia od dołu. A to bardzo utrudnia obserwację nieprzeźroczystych obiektów. Ale z dodatkowym oświetleniem też się da. Miałem kiedyś taki zabawkowy mikroskop i dużo czasu.
-
Ale o takich w ogóle nie mówię, bo wiem że nie o nie Ci chodzi.
Mam taki sowiecki mikroskop do mierzenia twardości (to przecież jest oczywiste, że mierzone odciski są w metalu a nie w szkle) i mam taki chiński stereoskopowy, kupiony specjalnie do przeróbki płytki z elementami smd w rastrze 0,625 mm.
Ten pomiarowy, jak sama nazwa wskazuje, umożliwia pomiar, czyli np. ile ze średnicy twojego drutu ubyło, bo że ubywa to i bez oglądania wiadomo.
Natomiast pod tym stereoskopowym wydłubywałem cynę spod nóżki scalaka (0,3mm szerokości, kiedyś opisywałem to na forum) i udawało się, chociaż wzrok już nie ten co kiedyś.
Mikroskopu USB też da się używać, byleby to nie było takie najtańsze badziewie zwane endoskopem.
-
Jak bardzo będzie wyżarty drut w zależności od parametrów drążenia i posuwu drutu.
Chciałbym po prostu mieć odpowiednio duże powiększenie aby widzieć wyraźnie ubytki o 5%. Czyli jakieś 0,005mm.
Chciałbym po prostu mieć odpowiednio duże powiększenie aby widzieć wyraźnie ubytki o 5%. Czyli jakieś 0,005mm.