Metalowa frezarka

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
avatar
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 207
Rejestracja: 23 cze 2004, 09:44
Lokalizacja: Gdansk

Metalowa frezarka

#1

Post napisał: avatar » 13 lut 2009, 12:32

Podstawowe parametry pracy:
Y 800mm
X 600mm
Z 400mm
Waga:
Obecnie to 30Kg
Docelowo 60Kg
Opis:
Konstrukcja stalowa spawana z profili 60x40mm grubość 3mm.
Oś X i Z napędzana silnikami 1,35Nm, natomiast Y 3Nm.
Wałki prowadzące X i Z 16mm natomiast Y 30mm.
Sterowanie oparłem na a3977 i musze powiedzieć że jestem pozytywnie zaskoczony ale zamierzam wymienić drivera osi Y na A3986 dla zwiększenia prędkości.
A3977 na zdjęciach są obrócone do radiatora tak że oddawanie ciepła przez tą nieszczęsną obudowę PLCC jest zadowalające – zwłaszcza że są to radiatory od P4 i AMD z wentylatorami. Diody relaksujące zastosowałem tylko dla osi Y.
To co pozostało do zrobienia to podpory pod osie, mocowanie wrzeciona.. no i zakup samego wrzeciona. To co widać na zdjęciach zamontowałem w celach testowych.
Oś Z ma tak duży skok ponieważ chcę jeszcze w przyszłości domontować oś obrotową.
Co do prędkości na razie staram się ustalić maksymalna prędkość ale wydaje mi się że dla X będzie to 1200mm/min , Z – 1000mm/min Y – 800mm/min.
Żeby przetestować maksymalną prędkość X i Y ;-) Usiadłem sobie na bramie ;-)


"Everything should be made as simple as possible, but not one bit simpler."
Albert Einstein

Tagi:

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 7579
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

#2

Post napisał: bartuss1 » 13 lut 2009, 13:15

oś Z moze i wysoka ale przeswit tyci tyci, jak zastosujesz głowice dwuosiową albo obracane wrzciono i stół obrotowy to da sie obrabiac materiał tylko przed zetką


ARGUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1919
Rejestracja: 09 kwie 2007, 22:41
Lokalizacja: Szczecin

#3

Post napisał: ARGUS » 13 lut 2009, 13:17

Troche nie przemyślałeś konstrukcji bramy
zawężiłeś sobie pole pracy
Jeśli brama obejmowałaby podstawę z zewnątrz to pole pracy byłoby prawie takie duże jak podstawa


Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 4017
Rejestracja: 15 lis 2006, 22:01
Lokalizacja: Tarnobrzeg

#4

Post napisał: Leoo » 13 lut 2009, 14:55

Jak Kolega zamierza mocować materiał do obróbki?

O ile mnie wzrok nie myli - cała brama stoi na dwóch łożyskach liniowych?


Autor tematu
avatar
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 207
Rejestracja: 23 cze 2004, 09:44
Lokalizacja: Gdansk

#5

Post napisał: avatar » 15 lut 2009, 10:43

hmm - nie dodaly sie wszystkie zdjecia
Os Z zakladajac ze stol teowy <bo tak chce mocowac obrabiany material> bedzie mial 40mm to os Z spokojnie bedzie mogla pracowac na 200mm odcinku - to zdjecie daje takie wrazenie ze odleglosc osi jest niewielka <za stol robi mi teraz kawalek baltu uniesiony na malych kolumnach glosnikowych :) >
patrz fotka


Tu daje zdiecie elektoniki



Kazda z osi jest wsprata na 4 lozyskach liniowych

Pole pracy dla osi X moim zdaniem nie jest zawezone bardzo - tylko 40mm od calej szerokosci pola pracy <oczywiscie nie biorac pod uwage grubosci profili>

Na zdjeciach tez nie widac ale istnieje mozliwosc zmiany konfiguracji bramy do calej maszyny - istnieje mozliwosc zamocowania bramy nieruchomo na srodku maszyny w taki sposob ze material bedzie lezec na ruchomym stole w plaszczyznie Y a osie X i Z nieruchomo zamocowane na wysokosci 300mm od ruchomego stolu - dzieki dokreceniu 2 Ceowinikow od spodu calej ramy
"Everything should be made as simple as possible, but not one bit simpler."
Albert Einstein


situ
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 307
Rejestracja: 05 sty 2008, 12:13
Lokalizacja: Garwolin

#6

Post napisał: situ » 15 lut 2009, 21:08

Kolego - nie kapuje jednej rzeczy.

Napisałeś w parametrach pracy ze ruch w osi Z to 400mm.

Co z tego jak masz malutki prześwit między wałkiem prowadzącym a stołem.
Jak zamierzasz wykorzystac te 400mm ruchu? Jak gruby przedmiot mozesz maksymalnie wladować?

Nie czaje troche tej Twojej konstrukcji, moze mi wytłumaczysz sensownośc tego projektu?? Fajnie ze coś zbudowałeś i działa, ale albo ja tematu nie widze albo żeś babola strzelił :mrgreen:


Autor tematu
avatar
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 207
Rejestracja: 23 cze 2004, 09:44
Lokalizacja: Gdansk

#7

Post napisał: avatar » 16 lut 2009, 07:24

..
patrz rysunek nizej
- obecnie Z ma mozliwosc pracy na 250mm zakladajac ze stol Towy zamocowany nieruchomo bedzie mial 40mm gr. rys 1 (a to ze pod nim stoi na 4 kolumach kawalek blatu z kuchennego stolu jest rozwiazaniem tymczasowym)
- rys. 2 stol jest ruchomy a osie X i Z zamocowane nieruchomo do podstawy maszyny przez dwa stalowe ceowiniki tu stol jest przymocowany do osi Y i jest ruchomy
Załączniki
opis.jpg
opis.jpg (17.43 KiB) Przejrzano 1140 razy
"Everything should be made as simple as possible, but not one bit simpler."
Albert Einstein


situ
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 307
Rejestracja: 05 sty 2008, 12:13
Lokalizacja: Garwolin

#8

Post napisał: situ » 16 lut 2009, 12:44

A powiedz co zamierzasz tym robić??

Czy ma to być tylko do Dremelka czy planujesz jakieś wrzeciono?
Szkoda ze nie skonsultowałes się z projektem na forum, pewnie po kilku poradach i uwagach zrobiłbys to inaczej.

Do grawerowania dremelem moze konstrukcja wystarczy, ale przy jakimś mocniejszym wrzecionie wyjdzie brak stabilności. 2 łozyska na oś to zdecydowanie za mało, a maszyna jest nie taka mała.

Jeśli to maszynka do nauki i pierwszy start z tematem to ok, ale powaznej obróbki na tym nie widze. Jednak mam nadzieje ze umieścisz jakieś filmiki i fotki i pokażesz ze to naprawdę działa :mrgreen:

3maj sie :!:


Autor tematu
avatar
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 207
Rejestracja: 23 cze 2004, 09:44
Lokalizacja: Gdansk

#9

Post napisał: avatar » 16 lut 2009, 13:23

Tak jak pisalem wczesniej na kazda os sa 4 lozyska - po 2 na walek.
I tak jak pisalem wczesniej dremel jest tymczasowy - tak jak jego mocowanie mysle nad kressem - choc tu jestem w kropce bo nie wiem co wybrac sensownego kress 800 watt nie jest drogi - i nie wiem czy to ma mnie martwic czy cieszyc <ze taka dobra cena i jakosc czy raczej jakosc marna tylko cena bardziej profesjonalna>
Widzialem w galeriach innych userow zamontowana frezarke <taka zwykla do drewna - zastanawiam sie jak to sie sprawdza w praktyce >
Frezowac zamierzam narazie plexy
nie wiem czemu ale z zamieszczeniem zdjec jest tu duuuzy problem - te ograniczenia wielkosci pixli sa dobijajace
"Everything should be made as simple as possible, but not one bit simpler."
Albert Einstein


ARGUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1919
Rejestracja: 09 kwie 2007, 22:41
Lokalizacja: Szczecin

#10

Post napisał: ARGUS » 16 lut 2009, 14:36

avatar pisze:sensownego kress 800 watt nie jest drogi - i nie wiem czy to ma mnie martwic czy cieszyc <ze taka dobra cena i jakosc czy raczej jakosc marna tylko cena bardziej profesjonalna>
Mam kresa i ujeżdżam go do różnych prac
w tym jako wrzeciono w mojej maszynie
nie mam zastrzeżeń do wykonania i działania

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”