Mazak wejscie od bloku w iso

Dyskusje na temat systemu Mazak, Mitsubishi i Mazatrol


Autor tematu
maciej_mazak
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 5
Rejestracja: 27 lut 2013, 10:10
Lokalizacja: Poznań

Mazak wejscie od bloku w iso

#1

Post napisał: maciej_mazak » 27 lut 2013, 10:35

Witam! Jestem ustawiaczem maszyny Mazak Variaxis cały czas pracowałem w mazatrolu ale ostatnio byłem zmuszony zrobić coś w iso i tutaj moje pytanie jak wejść od bloku w Iso?
Próbowałem ale coś mi nie idzie cześć programu wygląda następująco:

O1 (Lapka)
N1 (otwor boczny)
N2 G40G17G94G90
N4 GOOG90G55A0C0
N5 T1 M06
N6 M3 S2800
N7 G80 G90
N8 GO X-21.9 Y0. Z150.
N9 G0 G90 G43 Z64.034 H1 M8
N10 G98 G81 Z17.1 R57.966 F600
N11 G80
N12 G0 G90 Z 150.
N13 C2.
N14 G56G0G90A0X21.9
N15(2 otwor)
N16 G40G17G94G90
N17 GOOG90G55A0C0
N18 T1 M06
N19 M3 S2800
N20 G80 G90
N21 GO X-21.9 Y0. Z150.
N22 G0 G90 G43 Z64.034 H1 M8
N23 G98 G81 Z17.1 R57.966 F600
N24 G80 M9
N25 G0 G90 Z 70.
N26 G49 T2M6


Chciałbym wejść od bloku np. N15, nie rozumiem pojęć jeśli chodzi o menu wejście od bloku... co tam napisać i co mniej więcej każde polew tym menu oznacza? pozdrawiam



Tagi:

Awatar użytkownika

silvesters
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 262
Rejestracja: 27 kwie 2008, 21:27
Lokalizacja: Z warsztatu

#2

Post napisał: silvesters » 27 lut 2013, 10:48

Wchodzisz w "Obraz (programu czy eia/iso, czy czegoś tam - nie pamiętam)", najeżdżasz na blok i wciskasz "Wejście 2" i start - oczywiście pamiętaj o obrotach itp


Autor tematu
maciej_mazak
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 5
Rejestracja: 27 lut 2013, 10:10
Lokalizacja: Poznań

#3

Post napisał: maciej_mazak » 27 lut 2013, 11:21

Dziękuje sprawdzę jak to działa :)

Awatar użytkownika

marchru
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 646
Rejestracja: 22 paź 2008, 15:09
Lokalizacja: Dolina Lotnicza

#4

Post napisał: marchru » 27 lut 2013, 21:31

Wystartuj od 18 tylko musisz mieć to narzędzie już wczesniej we wrzecionie.
Bazę zazwyczaj wpisuje ręcznie w MDI, Ty możesz po prostu ją dodać poniżej wymiany narzedzia.

Przy takich małych programach używam funkcji GOTO. Można tez pominąć bloki "\".
"Technologia rozwiązuje problemy, nie politycy"

Awatar użytkownika

silvesters
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 262
Rejestracja: 27 kwie 2008, 21:27
Lokalizacja: Z warsztatu

#5

Post napisał: silvesters » 27 lut 2013, 22:48

Patrząc na program, proponuję pogrzebać trochę w parametrach, bo powtarzanie ciągle G90 doprowadziło by mnie do szału - lepiej ustawić to jako konfigurację domyślną, podobnie kropki po pełnych liczbach też nie są potrzebne jak zmienisz parametry, a do startu ze środka przydaje się zmiana parametru odpowiedzialnego za powracanie bazy do G54 po resecie. Niby kosmetyczne zmiany, ale ułatwiają sporo :wink:


dorianmas
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1
Posty: 37
Rejestracja: 09 mar 2009, 17:40
Lokalizacja: wlkp

#6

Post napisał: dorianmas » 02 mar 2013, 00:26

Jeżeli chcesz np przywolac obrabianie "otworu bocznego", to wciskasz RESET, dalej PONOWNE WEJSCIE i wyskakuja Tobie cztery pola do wpisu, w pierwszym polu wpisujesz nr programu, jesli jest to program aktualnie wybrany to INPUT, dalej nr bloku, czyli w tym przypadku N6 (nie N5, bo narzędzie masz już we wrzecionie, w tym przypadku, a jesli nie masz go we wrzecionie to musisz przywolac je prze tryb MDI ), jeszcze 2 razy INPUT (albo wpisz dwa zera w następnych polach), zielony i jedziesz. Pamiętaj, że przy przywoływaniu jedz na np 25% lub mniej, bo jezeli zrobisz cos zle, to zdazysz zatrzymac jeszcze. Mozesz takze wejsc przez WEJSCIE 2, jak pisal kolega wyzej, wtedy nie tracisz baz np przy namiezaniu sondą . Jezeli napisalem niezrozumiale to pisz na pw.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mazak, Mitsubishi, Mazatrol”