Mazak quick turn 6g shemat kabla komunikacyjnego pc

Dyskusje na temat systemu Mazak, Mitsubishi i Mazatrol


Autor tematu
zleszek2
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 6
Rejestracja: 12 lut 2014, 13:22
Lokalizacja: galway

Mazak quick turn 6g shemat kabla komunikacyjnego pc

#1

Post napisał: zleszek2 » 12 lut 2014, 13:25

Witam czy mógł by ktoś podrzucić schemat kabla komunikacyjnego od mazak quick turn 6g do komputera pc, ponieważ nie mam komunikacji miedzy maszyną a komputerem. Dziękuje za odpowiedzi Pozdrawiam



Tagi:

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1743
Rejestracja: 28 gru 2004, 23:56
Lokalizacja: Rybnik

#2

Post napisał: skoti » 12 lut 2014, 22:00

Tu patrzyłeś ?


Autor tematu
zleszek2
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 6
Rejestracja: 12 lut 2014, 13:22
Lokalizacja: galway

#3

Post napisał: zleszek2 » 17 lut 2014, 11:08

Witam niestety nadal mam brak komunikacji. Co w takiej sytuacji zrobic ?

[ Dodano: 2014-02-17, 13:35 ]
Witam niestety dalej nie mogę dojść do porozumienia z nią mianowicie kabel ma ok 35m z jednej strony jest wtyk db25 a z drugiej db9 kabel jest ok 30m program wysyła ale bez powodzenia i również nie odbiera ale program widzi maszynę. Jakieś sugestie ?

Awatar użytkownika

ArturMAZAK
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 315
Rejestracja: 23 lis 2009, 16:28
Lokalizacja: Dzierżoniów

#4

Post napisał: ArturMAZAK » 17 lut 2014, 14:17

Witam,
Nie wiem czy w tym przypadku to ma znaczenie, ale w instrukcji kiedys czytalem, ze dlugosc kabla nie powinna przekraczac chyba 15m
a druga sprawa, czy porty napewno sa dobrze skonfigurowane?
kto pyta-ten nie błądzi.

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1743
Rejestracja: 28 gru 2004, 23:56
Lokalizacja: Rybnik

#5

Post napisał: skoti » 17 lut 2014, 18:53

Test na krótkim kablu robiłeś ? 35m to dość sporo wiec warto najpierw połączyć się na krótkim .

Awatar użytkownika

ArturMAZAK
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 315
Rejestracja: 23 lis 2009, 16:28
Lokalizacja: Dzierżoniów

#6

Post napisał: ArturMAZAK » 17 lut 2014, 20:34

Ostatnio podłączałem mazaka, w którym też był problem z komunikacją, pomogło takie rozwiązanie (wyszło z tłumacza):
Czasami transfer plików nie bedzie działać, nawet jeśli wszystkie ustawienia są poprawne.
Poniższa procedura może rozwiązać ten problem, zwłaszcza jeśli użuwasz urządzenia przez DNC:
Sprawdź, aby upewnić sie, że bufory FIFO wyłączone na komputerze.
Uzyskać dostęp do panelu sterowania->System->Sprzęt->Menedżer urządzeń.
Znajdź swoje porty COM i kliknij dwukrotnie jeden użytkownik komunikuje sie z Kliknij kartę Ustawienia portu następnie Zaawansowane.
Odznacz bufor FIFO.
kto pyta-ten nie błądzi.


Autor tematu
zleszek2
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 6
Rejestracja: 12 lut 2014, 13:22
Lokalizacja: galway

#7

Post napisał: zleszek2 » 20 lut 2014, 12:58

Witam a mógl bys mi podac schemat twojego kabla jakim podlazales maszyne ?bo posiadam program cimco dnc i na ich stronie sa inne schematy podlaczenia Dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam

Awatar użytkownika

ArturMAZAK
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 315
Rejestracja: 23 lis 2009, 16:28
Lokalizacja: Dzierżoniów

#8

Post napisał: ArturMAZAK » 20 lut 2014, 13:52

Obrazek
Pozdrawiam
kto pyta-ten nie błądzi.


Autor tematu
zleszek2
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 6
Rejestracja: 12 lut 2014, 13:22
Lokalizacja: galway

#9

Post napisał: zleszek2 » 20 lut 2014, 13:55

a jakie parametry polaczenia ?

Awatar użytkownika

ArturMAZAK
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 315
Rejestracja: 23 lis 2009, 16:28
Lokalizacja: Dzierżoniów

#10

Post napisał: ArturMAZAK » 20 lut 2014, 15:00

Aha
zeby polaczenie ruszylo, trzeba zmienic na 4800 bit/s.
przynajmniej u mnie tak jest, jak dalem 9600 wyskakiwal alarm.
kto pyta-ten nie błądzi.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mazak, Mitsubishi, Mazatrol”