Witam!pabloid pisze: ↑03 kwie 2014, 09:48Warto zauważyć pewną prawidłowość, a mianowicie dobrze pracują pary typu materiał miękki po twardym, oczywiście twardy musi być obrobiony na gładko, żeby nie robił za pilnik w tej parze. Niech będzie przykładem ślizganie palcem po szybie- ani szyba ani palec się nie zużywają. Jak skończy się szuranie szkłem po szkle każdy wie.
Szukałem odpowiedzi na to pytanie... dobrej, tj. satysfakcjonującej mnie jeszcze nie znalazłem. Ale swoje-tam pamiętam i COŚ W TYM JEST. W latach 80-tych uczono mnie w LZN (Wrocław) - na sam koniec technikum musieliśmy projektować hydrauliczne pompy wielotłoczkowe - od A do Z. Produkowane były w pobliskim PZL-Hydral, więc nauczyciele mieli stosowną i wiedzę, i praktykę: korpusy ZAWSZE wykonywane były z brązu a tłoczki ze stali: nie było innych kombinacji materiałowych i zapewne jest to i dziś uzasadnione. Pamiętam jednak, że w zależności od wymaganych ciśnień i obrotów danej pompy należało dobrać gatunek brązu i stali, wraz z właściwą obróbką powierzchniową danej stali (hartowanie, szlifowanie, docieranie, ect.). JAK ?! Hmm... niestety dziś już nie pamiętam. I nagle, po ponad 30-tu latach mam potrzebę by TO wiedzieć - a nie wiem

Pozdrawiam,
KS