Materiał na ściągacz
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
materiał
odpuść sobie narzędziówki, wziałeś taką co jest skłonna do rozrostu ziarna i nie wiem jak u niej z kruchoscią 500
szukaj jakiejś konstrukcyjnej
ilośc węgla 0,3-0,5%max
im wiecej literek na końcu tym lepiej (składników stopowych), H, M, N to ładne literki są dla cię
literka A na samym końcu to cymes
http://www.ekspresstal.com.pl/?stal-sto ... 0h-40hm,30
ulepsz na 40 hrc i powinno byc oki
jak się bedzie gieło
znajdź cos co ma wegla 0,45 i ulepsz na 45hrc
pozdro
szukaj jakiejś konstrukcyjnej
ilośc węgla 0,3-0,5%max
im wiecej literek na końcu tym lepiej (składników stopowych), H, M, N to ładne literki są dla cię
literka A na samym końcu to cymes
http://www.ekspresstal.com.pl/?stal-sto ... 0h-40hm,30
ulepsz na 40 hrc i powinno byc oki
jak się bedzie gieło
znajdź cos co ma wegla 0,45 i ulepsz na 45hrc
pozdro
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
mieszanie
a dziękuję
mam tak od kolan
litera A oznacza stal czystszą, wyższej jakości od tej bez A
to poszukaj jeszcze stali 18g2 jest gorsza od 18G2A
a skład wg starych PN to się z oznaczenia odczytuje
18- 0,18%C
G2- do 2%Mn
jakbyś koledze młodemu nie wierzył
http://www.multistal.pl/go.live.php/PL- ... 10562.html
http://webcache.googleusercontent.com/s ... pl&ct=clnk
aaaa
z tej stali robi się bardzo ciekawe narzędzi tnące, jak się wie jak
pozdro
mam tak od kolan
litera A oznacza stal czystszą, wyższej jakości od tej bez A
to poszukaj jeszcze stali 18g2 jest gorsza od 18G2A
a skład wg starych PN to się z oznaczenia odczytuje
18- 0,18%C
G2- do 2%Mn
jakbyś koledze młodemu nie wierzył
http://www.multistal.pl/go.live.php/PL- ... 10562.html
http://webcache.googleusercontent.com/s ... pl&ct=clnk
aaaa
z tej stali robi się bardzo ciekawe narzędzi tnące, jak się wie jak
pozdro
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 5
ale wiara tu nie ma nic do rzeczy...melonmelon pisze:jakbyś koledze młodemu nie wierzył
po prostu wiem że ta stal nadaje się na budowę, ewentualnie na jakieś poważniejsze konstrukcje w których z uwagi na masę stosuje się mniejsze przekroje i wymagana jest wyższa wytrzymałość niż posiada St5
na jakiekolwiek przyrządy nigdy (chyba że na wyraźne życzenie klienta) bym jej nie zastosował z uwagi na zbliżoną cenę do gat.45 który i tak na tego typu elementy jak w temacie się słabo nadaje gdyż wolał bym mieć wytrzymałości w zapasie niż powtarzać
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 6
Problem z użyciem narzędziówki jako konstrukcyjnej polega na tym że nigdzie nie ma danych o takim wykorzystaniu i trzeba by eksperymentować i domyślać się a używając stali do ulepszania mamy gotowca i wszystko czarno na białym. Wiadomo co można uzyskać i na jakie problemy można się natknąć.odpuść sobie narzędziówki, wziałeś taką co jest skłonna do rozrostu ziarna i nie wiem jak u niej z kruchoscią 500
Już wiem po co po odpuszczaniu chłodzić w oleju lub w wodzie. Zapobiega to kruchości odpuszczania w stalach które zawierają Cr, Cr-Mn, Cr-Ni, Cr-V (powstaje poprzez zbyt powolne chłodzenie w zakresie 600-400st. C). Sprawę można rozwiązać używając stali z dodatkiem molibdenu które nie mają tendencji do kruchości odpuszczania.
(Takiej odpowiedzi się spodziewałem pytając po co się chłodzi w oleju po odpuszczaniu)
Typuje następujące stale 30H2N2M, 40H2MF, 40HM w zależności którą będzie łatwiej kupić.
Najbardziej pasowałaby 30H2N2M Rm-110-130 kg/mm2 Re-90 kg/mm2 (jednostki stare ale takież źródło) to ok 3 razy więcej niż "zwykła stal". Wszystkie mają w składzie molibden więc z kruchością o. nie ma problemu.
Dziękuję za dyskusję, kiedy już zrobię ten ściągacz pochwalę się wynikami.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Re: Materiał na ściągacz
Zastosuj stal do nawęglania , np; 16HG , 20HG , 18HGM , 18HGT , 18H2N2 , 15HN.acetylenek pisze:Ma ktoś jakieś doświadczenia dotyczące doboru stali do budowy ściągacza....
.... jest trochę tego.

Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 5
a ja nie spodziewałem się takiej dociekliwości, po twoim pytaniu udzieliłem ci odpowiedzi która w mojej ocenie wystarczyła do zrobienia profesjonalnego ściągaczaacetylenek pisze:(Takiej odpowiedzi się spodziewałem pytając po co się chłodzi w oleju po odpuszczaniu)

40HM również się nadaje 850*c->olej->550/3h i jak zauważyłeś nie trzeba go studzić

WZÓR pisze:Zastosuj stal do nawęglania
aż tak

-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 6
Z tym nawęglaniem to chyba nie za bardzo. Nawęglanie się stosuje kiedy chcemy mieć twardy element na wierzchu i stosunkowo miękki środek. Ja chcę mieć wytrzymały element o skomplikowanym kształcie i nie zależy mi na twardej powierzchni. Utwardzana powierzchnia przydaje się w elementach narażonych na zmęczenie materiału tu nie ma to miejsca i tylko by komplikowało technologię wykonania. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę może w tym nawęglaniu jest jakiś myk o którym nie wiem.

Jestem na początku mojej podróży po zakamarkach hartowania i ulepszania więc jestem bardzo dociekliwya ja nie spodziewałem się takiej dociekliwości, po twoim pytaniu udzieliłem ci odpowiedzi która w mojej ocenie wystarczyła do zrobienia profesjonalnego ściągacza

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
dlaczego nie , jak jest dostępna na rynku ?acetylenek pisze:Ściągacz można wykonać z wałka fi 50mm i takiego będę szukać więc sprężynowa raczej nie podejdzie. ....

p.s.
Nie chcesz zrobić ściągacza ze stali do nawęglania to nie.

Moim zdaniem NZ3 też zdałaby egzamin - można ją zahartować do ok.50HRC ... i nie jest krucha....dodano:
Chyba NZ3 będzie dobra.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki