Maszyna przerywa pracę

Dziwne zjawosko

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

mineque
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 527
Rejestracja: 12 wrz 2010, 01:59
Lokalizacja: Południe

Re: Maszyna przerywa pracę

#11

Post napisał: mineque » 09 wrz 2021, 21:19

Tu trochę dyskutowaliśmy o RCB
instalacja-elektryczna-dobor-zabezpiecz ... 92686.html

Mógł mieć i 10 wpiętych nie ma to znaczenia ;) wszystkoz zależy jak ta rozdzielnia była skonstruowana. Mogła mieć wydzielone obwody bez różnicówek




Robert_K
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 653
Rejestracja: 15 sie 2017, 08:03
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Maszyna przerywa pracę

#12

Post napisał: Robert_K » 09 wrz 2021, 21:55

Instalacja w garażu robiona od nowa czy przerabiana stara?

Pozdrawiam.


Adi123
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 167
Rejestracja: 20 lis 2020, 18:00

Re: Maszyna przerywa pracę

#13

Post napisał: Adi123 » 10 wrz 2021, 11:59

Żeby sprawdzić co sieje po sieci, to musiałbyś zaprosić jakiegoś ogarniętego elektryka z miernikiem jakości energii, lub oscyloskopem i odpowiednimi sondami do niego (oraz wiedzą)- powinno mu się udać wyłapać czy i jakie zakłócenia masz w sieci.
Co do samego uziemienia to na pewno trzeba by posprawdzac ciągłość przewodów, prawidłowość uziemienia obwodów i falownika i silnika itp.
Kabel między falownikiem a silnikiem tokarki masz ekranowany?


Autor tematu
Bandzior89
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 7
Posty: 26
Rejestracja: 06 wrz 2014, 11:45
Lokalizacja: Polska

Re: Maszyna przerywa pracę

#14

Post napisał: Bandzior89 » 11 wrz 2021, 14:59

Robert_K pisze:
09 wrz 2021, 21:55
Instalacja w garażu robiona od nowa czy przerabiana stara?

Pozdrawiam.
Jest pociągnięta całkiem nowa instalacja, osobny kabel z przyłącza "przed domem", leci jak gdyby prosto z sieci.
Adi123 pisze:
10 wrz 2021, 11:59
Żeby sprawdzić co sieje po sieci, to musiałbyś zaprosić jakiegoś ogarniętego elektryka z miernikiem jakości energii, lub oscyloskopem i odpowiednimi sondami do niego (oraz wiedzą)- powinno mu się udać wyłapać czy i jakie zakłócenia masz w sieci.
Co do samego uziemienia to na pewno trzeba by posprawdzac ciągłość przewodów, prawidłowość uziemienia obwodów i falownika i silnika itp.
Kabel między falownikiem a silnikiem tokarki masz ekranowany?
Muszą zapytać kumpla, fakt faktem siedzi w autach ale ogarnia też i takie tematy i na sprzęt.
Co do kabla, musiałbym sprawdzić, aktualnie mam taki zapierdol z robotami że muszę robić zaległe zlecenia i nie mam kiedy ogarniać maszyny nawet na otwarcie szafy sterowniczej nie ma czasu hehe:(
Ale sądzę se skoro to wszysto siedzi na siemensie, to powinno być jak należy.

Do tego wczoraj próbowałem wyłączyć tokarkę i pracować na ploterze, efekty te same. Czyli raczej wykluczam że tokarka coś psuje.
Zauważyłem jednak nowe objawy bo zaczęło szarpac niesamowicie osią X w czasie przejazdu, po czym nagle przestało.
Do tego os Z na jakiś czas przestała reagować na zadajnik, poczym ni stąd ni z owąd ruszyła.

Wydawało mi się że już dużo widziałem w życiu, tylko mi się wydawało :)
Zapraszam na ww.jthcnc.com !!:)


Adi123
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 167
Rejestracja: 20 lis 2020, 18:00

Re: Maszyna przerywa pracę

#15

Post napisał: Adi123 » 11 wrz 2021, 21:09

Miałem tyczność z trochę podobną awarią na maszynie (nie obrabiarka cnc, ale to nie istotne)- czasami (co parę dni) serwo głupiało na chwilę- pojawiały się jakieś alarmy dziwne. Po chwili wszystko można było normalnie uruchomić. Poszukiwania źródła takiego problemu były oczywiście strasznie upierdliwe, w efekcie okazało się że ekran jednego z przewodów nie w każdej pozycji miał ciągłość. (natomiast przemierzone żyły wszystkie były ok, niezależnie od ułożenia przewodu). Czemu się to pokazywało na chwilę, co parę dni- tego nikt nie wie


Autor tematu
Bandzior89
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 7
Posty: 26
Rejestracja: 06 wrz 2014, 11:45
Lokalizacja: Polska

Re: Maszyna przerywa pracę

#16

Post napisał: Bandzior89 » 13 wrz 2021, 20:40

Adi123 pisze:
11 wrz 2021, 21:09
Miałem tyczność z trochę podobną awarią na maszynie (nie obrabiarka cnc, ale to nie istotne)- czasami (co parę dni) serwo głupiało na chwilę- pojawiały się jakieś alarmy dziwne. Po chwili wszystko można było normalnie uruchomić. Poszukiwania źródła takiego problemu były oczywiście strasznie upierdliwe, w efekcie okazało się że ekran jednego z przewodów nie w każdej pozycji miał ciągłość. (natomiast przemierzone żyły wszystkie były ok, niezależnie od ułożenia przewodu). Czemu się to pokazywało na chwilę, co parę dni- tego nikt nie wie
Właśnie tak składając puzzle zaczynam obstawiać ze może być coś podobnego, nie wiem jeszcze jak do tego dość, ale obstawiam że może to być podobny powód.
Jak się trochę odkopię z zaległości to w pierwszej kolejności chce na sucho puścić program zmieniając bazę w inne miejsce stołu, da to już jakiś pogląd.
Jak się sprawa rozwiąże, na pewno dam tutaj znać.
Zapraszam na ww.jthcnc.com !!:)


Adi123
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 167
Rejestracja: 20 lis 2020, 18:00

Re: Maszyna przerywa pracę

#17

Post napisał: Adi123 » 14 wrz 2021, 23:13

Może spróbuj ruchów na sucho- np w osi X przejeżdżaj od jednej krawędzi do drugiej (wielokrotnie), potem kawałek przejedź maszyną w Y i Z, i znów wykonuj te W X- Potem zrób podobnie dla osi Y i Z.

Możesz jeszcze przejżeć prowadniki kablowe. Jak będziesz widział, że któryś kabel się przeciera, albo ociera o górną lub dolną poprzeczkę prowadnika (zwłaszcza na promieniach gięcia), to z dużym prawdopodobieństwem taki kabel może powoli dawać o sobie znać

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”