Maszyna nie prosi o zrobienie referencji (HH 355)

Dyskusje na temat systemu Heidenhaina

Autor tematu
Ramp
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 26 lis 2019, 18:47
Lokalizacja: Wolsztyn, Gądki

Maszyna nie prosi o zrobienie referencji (HH 355)

#1

Post napisał: Ramp » 27 lis 2019, 00:45

Witam,
Nowy nabytek, nowe sterowanie, nowe problemy.

Obrazek

Ręka zadrżała i przycisnęło się dwa razy [CE] przy uruchamianiu maszyny. No i nie prosi w dalszej kolejności o zjazd na punkty referencyjne.

Nie mogę się doszukać w en/de dokumentacji. Stąd moje pytanie.
Jak wrócić do stanu by sterowanie chciało referencje osi?




Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1754
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Maszyna nie prosi o zrobienie referencji (HH 355)

#2

Post napisał: Steryd » 27 lis 2019, 10:20

A możesz ruszać napędami?
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

Łuki31
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 311
Rejestracja: 28 lip 2007, 00:05
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.

Re: Maszyna nie prosi o zrobienie referencji (HH 355)

#3

Post napisał: Łuki31 » 27 lis 2019, 12:28

wyłącz i włącz jeszcze raz ,pokaż komunikaty na pulpicie
Jak pytam to znaczy że nie wiem ,jak wiem to odpowiem i pomogę ,więc doceń to -tak jak ja doceniam Cię !!!!


Autor tematu
Ramp
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 26 lis 2019, 18:47
Lokalizacja: Wolsztyn, Gądki

Re: Maszyna nie prosi o zrobienie referencji (HH 355)

#4

Post napisał: Ramp » 27 lis 2019, 21:48

Steryd pisze:
27 lis 2019, 10:20
A możesz ruszać napędami?
Nie. Nie ruszają.

Dodane 7 minuty 30 sekundy:
Łuki31 pisze:
27 lis 2019, 12:28
wyłącz i włącz jeszcze raz ,pokaż komunikaty na pulpicie
Po włączeniu zasilania:
STROMUNTERBRECHUNG
po naciśnięciu [CE]:
STEUERSPANNUNG FUER RELAIS FEHLT
po naciśnięciu ( I ) od razu:
MANUEL BETRIEB


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1754
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Maszyna nie prosi o zrobienie referencji (HH 355)

#5

Post napisał: Steryd » 29 lis 2019, 00:12

sprawdź, czy nie siedzi na którejś krańcówce, jak siedzi, to może być możliwe zjechanie tylko w jednym kierunku przy jednoczesnym trzymaniu włącznika.
Jak jest gdzieś w połowie zakresów, to przychodzą mi do głowy jeszcze tylko bezpieczniki napędów.
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
Ramp
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 26 lis 2019, 18:47
Lokalizacja: Wolsztyn, Gądki

Re: Maszyna nie prosi o zrobienie referencji (HH 355)

#6

Post napisał: Ramp » 29 lis 2019, 16:24

Steryd pisze:
29 lis 2019, 00:12
sprawdź, czy nie siedzi na którejś krańcówce, jak siedzi, to może być możliwe zjechanie tylko w jednym kierunku przy jednoczesnym trzymaniu włącznika.
Jak jest gdzieś w połowie zakresów, to przychodzą mi do głowy jeszcze tylko bezpieczniki napędów.
Zanim przeczytałem, to maszyna już się zachowuje normalnie, ale gdzie dokładnie tkwił błąd do końca nie wiadomo. Poruszone było kilka miejsc jednocześnie.
Jeśli się to powtórzy, to będzie się eliminować po kolei.

Dzięki za zainteresowanie.

Awatar użytkownika

Butler
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 544
Rejestracja: 07 mar 2018, 16:54
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Maszyna nie prosi o zrobienie referencji (HH 355)

#7

Post napisał: Butler » 29 lis 2019, 16:31

Steryd pisze:przy jednoczesnym trzymaniu włącznika.

U mnie na 355 to trzeba było trzymać CE i bez bazowania można było ruszyć osiami. Czasem "życie" to ratowało ;)

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 4759
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Maszyna nie prosi o zrobienie referencji (HH 355)

#8

Post napisał: adam Fx » 29 lis 2019, 19:47

Wszystko zależy od maszyny na tej na której pracuje na Soft key jest opcja tryb serwisowy i wtedy pomimo błędów i innych dziwnych blokad można jeździć osiami.
Na innej maszynie trzeba wejść w tryb kółka ręcznego następnie w Mod i tam na Soft key można wejść w polecenia serwisowe.

Ale jeśli faktycznie Maszyna jest na krańcówce limit Można pokusić się o mechaniczne podwieszanie krańcówki czy z mostkowanie na czas odjechanie osią
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
Ramp
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 26 lis 2019, 18:47
Lokalizacja: Wolsztyn, Gądki

Re: Maszyna nie prosi o zrobienie referencji (HH 355)

#9

Post napisał: Ramp » 06 gru 2019, 23:55

adam Fx pisze:
29 lis 2019, 19:47
Wszystko zależy od maszyny na tej na której pracuje na Soft key jest opcja tryb serwisowy i wtedy pomimo błędów i innych dziwnych blokad można jeździć osiami.
Na innej maszynie trzeba wejść w tryb kółka ręcznego następnie w Mod i tam na Soft key można wejść w polecenia serwisowe.

Ale jeśli faktycznie Maszyna jest na krańcówce limit Można pokusić się o mechaniczne podwieszanie krańcówki czy z mostkowanie na czas odjechanie osią
Przy odpowiednim Schluessel-Zahl dało się przemieszczać osiami (jeśli o tym samym myślimy).

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Heidenhain”