Mastercam trzy imadła G54 G55 G56


Autor tematu
miro 501
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 8
Rejestracja: 10 lut 2013, 22:13
Lokalizacja: PL

Mastercam trzy imadła G54 G55 G56

#1

Post napisał: miro 501 » 10 lut 2013, 22:38

Witam wszystkich
mam zamiar wykonywać trzy takie same elementy w trzech imadłach i chciałbym aby frezarka po wyborze narzędzia wykonał kolejno żądaną operacje na każdym z imadeł
wywołując G54 G55 G56, następne narzędzie i znów wybrana operacja kolejno na każdym z imadeł. Program piszę na mastercamie X2, moje pytanie czy jest możliwe wygenerowanie takiego G-kodu i w jaki sposób to zrobić?
Pozdrawiam miro!



Tagi:


rootsmazik
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 2
Posty: 40
Rejestracja: 27 lut 2009, 11:07
Lokalizacja: cheltenham

#2

Post napisał: rootsmazik » 11 lut 2013, 22:08

Można to zrobić bez problemu,wszystko zależy jakiego post processor używasz.
Należy stworzyć trzy takie same ,kontury w dowolnie wybrany miejscu,następnie dla każdego elementu utworzyć WCS(możesz użyć opcji "dynamic WCS" i TAK G54=0 G55=1 G56=2 (work offset),pamiętaj że C/T plane musi być równy WCS plane dla każdego detalu.
Tak dla każdego narzędzia.
Jak bardzo ci to potrzebne i nie jest jasne to napisałem to podaj emila to wysle ci przykład tylko ze zrobiony w X5 ale to bez różnicy.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 7579
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

#3

Post napisał: bartuss1 » 11 lut 2013, 23:03

hehehe
ale dowcip
a po co sobie utrudniać zycie ?

przyladowo mam 3 imadla na maszynie w odstepach od punktu poczatkowego powiedzmy 300mm

nie łatwiej w mastercamie rozmiescic te kontury co 300 mm i wprowadzić domyslny postprocesor bez zabawy w punkty offsetowe ?


Autor tematu
miro 501
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 8
Rejestracja: 10 lut 2013, 22:13
Lokalizacja: PL

#4

Post napisał: miro 501 » 12 lut 2013, 19:55

Dzięki za podpowiedzi ale potrzebuje trochę jaśniej na ten temat , nie kojarzę wogule o co chodzi z tym domyślnym postprocesorem.
prosił bym też rootsmazika o podesłanie przykładu na e-meila
miro501@wp.pl
dzięki za zainteresowanie.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 7579
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

#5

Post napisał: bartuss1 » 12 lut 2013, 21:41

chyba kolega nie zajarzyl do konca, ale tez nie prsedstawil ukladu kinematycznego masyny - czy imadla są podczas jednego amocowania czy zmieniają się cyklicznie.

co zas offsetow - kazdy punkt od g54 począwszy opisuje sie na maszynie w tabeli odsunięc - wspolrzędne dla danego kodu
w programie wystarczy tylko zastosowac odpowiedni kod w odpowiednim miejscu
domyslnny postrprocek to taki ktory językiem iso definiuje maszynę jako zwykła czy to frezarke czy ruter za pomoca standardowych kodów.


rootsmazik
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 2
Posty: 40
Rejestracja: 27 lut 2009, 11:07
Lokalizacja: cheltenham

#6

Post napisał: rootsmazik » 12 lut 2013, 22:46

Sorry ale nie wiem ,nie jest to za bardzo jasne dla mnie: "co zas offsetow - kazdy punkt od g54 począwszy opisuje się na maszynie w tabeli odsunięc - wspolrzędne dla danego kodu
w programie wystarczy tylko zastosowac odpowiedni kod w odpowiednim miejscu ",
to po co używać mastercam i postprocessorów,jeżeli ty chcesz to zrobić na maszynie jeżeli program daje ci taką możliwosc, należy tylko dla każdego elementu utworzyć oddzielny punkt zerowy,w "view menager",i
opisać w odpowiednim miejscu liczbą 0=g54 1=g55 ....,nie jest to zbyt trudne.
A jeżeli chodzi o postpocessor można sciągnąc darmowy post MPost Master,i to zarówno dla frezarek Vertical,Horizontal (3,4 axis) działają bez problemów.


Autor tematu
miro 501
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 8
Rejestracja: 10 lut 2013, 22:13
Lokalizacja: PL

#7

Post napisał: miro 501 » 14 lut 2013, 19:13

okej udało się zrobić ten programik chodzi o to że program był na frezarkę z początku lat dziewięćdziesiątych a ona ma ubogie oprogramowanie, pyzatym program miał kilka wymian narzędzi i idzie z komputera gdyż pamięć jej mieści tylko 50 lini : tak że serdeczne dzięki za pomoc.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 7579
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

#8

Post napisał: bartuss1 » 14 lut 2013, 20:01

rootsmazik pisze:należy tylko dla każdego elementu utworzyć oddzielny punkt zerowy,w "view menager",i
a o czym ja niby napisalem ?
mozna w masterze zrobić prosty kod a w maszynie zastosować rozne zera, a jeśli maszyna "nie może" to w masterze wszystko zamknąc w róznych poczatkach, z drugiej zas strony po cholere w masterze mieszać, skoro mogę sobie równie dobrze odsunąc 3 kontury od siebie o okresloną odleglość (np odleglośc imadel) i zwyczajnie zrobić przeskok narzędzia w jednym zabiegu ... metod jest tyle ile pomysłów

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mastercam”