Manual Guide - frezowanie na tokarce. Głębokość a położenie

Dyskusje na temat systemu Faunc

Autor tematu
TurboBlejzer
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 11
Rejestracja: 22 lis 2014, 07:38
Lokalizacja: Polska

Manual Guide - frezowanie na tokarce. Głębokość a położenie

#1

Post napisał: TurboBlejzer » 19 mar 2015, 10:31

Witam. Kolejne pytanie z cyklu: "Świeżak pyta" :razz:

Otóż jak widać do wyfrezowania jest kieszeń na czole wałka i należy podawać dane. Nie mogę w prosty sposób wywnioskować czym charakterystycznym różni się wysokość / głębokość L a położenie B.

Głębokość wydaje się oczywista, powiedzmy ma wyfrezować 5mm i tyle podam ale co z położeniem?

Obrazek



Tagi:


mariusz123a
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 200
Rejestracja: 14 cze 2011, 22:05
Lokalizacja: ...

#2

Post napisał: mariusz123a » 19 mar 2015, 20:12

Położenie jest punktem od jakiego ma się zaczynać kieszeń, w Twoim przypadku B=0
Jeżeli miałbyś wywiercony otwór na głębokość np. 20mm i na dnie otworu chciałbyś zrobić kieszeń wtedy podałbyś wartość B=-20mm, żeby bezsensownie nie jechał od Z0. do Z-25.


Autor tematu
TurboBlejzer
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 11
Rejestracja: 22 lis 2014, 07:38
Lokalizacja: Polska

#3

Post napisał: TurboBlejzer » 20 mar 2015, 17:57

Aha czyli w programie po prostu opisuję wymiary kieszeni a jej położenie to już inna sprawa? :) Fajnie. Pewnie na początku robiłbym błędnie i wgłąb jechał na G0 z-20 a potem G1 jak wspomniałeś Z-25 itp. Dzięki.


Rafal 35
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 4
Rejestracja: 22 kwie 2017, 20:09
Lokalizacja: Ostrzeszów

#4

Post napisał: Rafal 35 » 24 kwie 2017, 16:20

Witam mam na mojej tokarce jest to doosan 220LM i mam funkcję frezowania gwintu zewnętrznego ale nie chce on działać wywala błąd 021 czy coś z płaszczyzną i nie mam osi Y a mogę w tym cyklu wybrać płaszczyznę YZ lub XY czy macie też tą funkcję i czy bez osi Y mogę z niej korzystać
Rafał Wencel

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 7018
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#5

Post napisał: WZÓR » 26 kwie 2017, 15:42

Rafal 35 pisze:Witam mam na mojej tokarce jest to doosan 220LM i mam funkcję frezowania gwintu zewnętrznego ale nie chce on działać wywala błąd 021 czy coś z płaszczyzną i nie mam osi Y a mogę w tym cyklu wybrać płaszczyznę YZ lub XY czy macie też tą funkcję i czy bez osi Y mogę z niej korzystać
Nie masz osi Y , to nie pójdzie.

Mariusz.


mariusz123a
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 200
Rejestracja: 14 cze 2011, 22:05
Lokalizacja: ...

#6

Post napisał: mariusz123a » 26 kwie 2017, 21:02

Jezeli chcesz uzywac plaszczyzny XY to znaczy, ze chcesz to zrobic na czole detalu, wiec mozesz to zrobic. Jezeli jest to w osi obrotu to mozesz uzyc zwyklej komendy obrotu osi C i jednoczesny ruch osi Z, natomiast jezeli chcesz poza osia to trzeba uzyc funkicji G12.1 Promieniowo nie wywfezujesz gwintu, bo do tego jest potrzebna os Y.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Fanuc”