Mach3 + sterownik SM3 + silniki 2Nm 2,8A-pomoc w konfguracji

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
wybryk100
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 6
Rejestracja: 25 paź 2015, 00:44
Lokalizacja: Żary

Mach3 + sterownik SM3 + silniki 2Nm 2,8A-pomoc w konfguracji

#1

Post napisał: wybryk100 » 14 lis 2015, 13:39

Witam wszystkich, to jest mój pierwszy post (więc proszę o wyrozumiałość) ale forum przeglądam już od dawna.

Piszę ponieważ szukam pomocy w sprawie konfiguracji Mach 3 z moim sprzętem.
Buduję moją pierwszą maszynkę CNC (do grawerki, frezowania miękkich materiałów itp).

Zakupiłem z CNCProfi taki zestaw:
1) Sterownik 3-osiowy SM3
2) Silniki krokowe 2Nm, 2,8A, 1,8^o (4 przewody)
3) Zasilacz S-350-36 36VDC 10A (z możliwością regulacji napięcia wyjściowego)

Komputer (laptop) IBM T40 spełniający wymagania Mach3 wraz ze zoptymalizowanym XP
Port LPT ustawiony w biosie na EPP (sprawdzę jeszcze na "bi-direction")

Podłączyłem na razie 1 silnik do osi X (na razie tylko na stole aby przetestować), skonfigurowałem Mach 3 zgodnie z instrukcją do płyt głównych SSK-MB1, SSK-MB2 (niestety nie znalazłem konfiguracji do mojego sterownika) i niestety silnik nie rusza.
Nic nie buczy, nie piszczy po prostu zero reakcji...

Co ciekawe silniki mają trochę inne kolory przewodów. Zazwyczaj są to: czarny, czerwony, zielony i niebieski, natomiast u mnie to jest czerwony, zielony, niebieski i ZÓŁTY.
Nie dostałem dokumentacji do silników więc cewki musiałem sam sprawdzić omomierzem. Wyszło, że czerwony i zielony - cewka1, niebieski i żółty - cewka2 tylko nie wiem w jakiej kolejności je prawidłowo podłączyć.
Na razie podłączyłem tak:
A - Red
A - Green
B - Blue
B - Yellow

Proszę o pomoc i wskazówki jak to uruchomić, może coś źle ustawiłem?

Zamieszczam zdjęcia konfiguracji

ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazek

Jeszcze parę zdjęć z biosa i ustawienia portu LPT:

ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazek



Tagi:


tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1193
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

#2

Post napisał: tomcat65 » 14 lis 2015, 17:19

Sprawdź ustawienie ENABLE i E-Stop - odwrotnie niż jest.


Autor tematu
wybryk100
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 6
Rejestracja: 25 paź 2015, 00:44
Lokalizacja: Żary

#3

Post napisał: wybryk100 » 15 lis 2015, 00:22

E-Stop-u raczej bym się nie czepiał, enable1 źle ustawiłem bo pod tym pinem 16 jest SC In czyli 0-10V na falownik wrzeciona. Teraz nie wiem pod jaki pin zapiąć to Enable...
Sprawdziłem jeszcze że zwierając odpowiednie piny na złączu DB9 w sterowniku odpowiadające np. za krancowki osi - żadna kontrolka w Mach3 się nie zapala. Natomiast jeśli zrobię tak samo na złączu LPT (na końcu kabla gdzie podłączam do sterownika) kontrolki/sygnaly w Mach3 normalnie się pojawiają czyli kabel jest Ok.

Może jeszcze jakieś pomysły...?


tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1193
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

#4

Post napisał: tomcat65 » 15 lis 2015, 01:09

Na płycie SSk-mb2 ENA jest na 17-tym pinie. U Ciebie jest BLANK - puste?
Często ENA nie podłącza się wcale - brak sygnału umożliwia działanie. Podanie - 5V - blokuje sterownik.
Może w ogóle wyłącz Ena z ustawień.
Złe podłączenie cewek silników skutkowało by tylko dziwną pracą. A skoro nic nie buczy, silniki nie skwierczą - zasilanie podłączone prawidłowo? Jakiś włącznik ?
Istnieje opcja uszkodzonego sterownika.


Autor tematu
wybryk100
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 6
Rejestracja: 25 paź 2015, 00:44
Lokalizacja: Żary

#5

Post napisał: wybryk100 » 19 lis 2015, 21:25

Hmm to jest jakiś pomysł :) w weekend się tym pobawię i sprawdzę. A sterownik gdyby się okazało że jest uszkodzony to mam jeszcze jeden bo gdy wymienialem silniki (wysłali mi 2,0A zamiast zamówionych 2,8A) to odeslali mi silniki łącznie z drugim sterownikiem i zasilaczem :)
Dzięki za wskazówki, w weekend sprawdzę i napiszę.

No i pierwszy sukces! :) przyczyną była (aż głupio się przyznać) przerwa w przewodzie! Dzisiaj podlaczajac sterownik do kompa (bo na razie testuje "na biurku") chciałem sprawdzić napięcie podawane z zasilacza na złącze sterownika a tu 0V :/ a na zaciskach zasilacza jest OK. Przewód wymieniłem i się wszystko obudzilo tzn. na razie jeden silnik osi x. Podłączyłem więc pozostałe dwa silniki. Po uruchomieniu silniki wydają z siebie taki szum, jakby powietrze szumialo (wydaje mi się że to normalne). W zakładce diagnostyka sprawdzam ręcznie wszystkie osie (os X - strzałki lewo,prawo, oś Y - Góra,dół, oś Z - PgUp, PgDwn) i tu się pojawia kolejny problem:

Osią X oraz Z można sterować, natomiast gdy wcisnę ruch osią Y obojętnie w którą stronę to silniki przestają szumieć i działać - muszę restartowac sterownik. Zamieniłem miejscami silniki - to samo, oś Y unieruchamia wszystko. Sprawdziłem jeszcze czy w ogóle oś Y działa - Zostawiłem podłączony tylko silnik osi Y i on też szumi ale gdy chce nim ruszyć dzieje się to samo - przestaje szumieć i działać i muszę restartowac sterownik.

Gdzie może być problem?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”