Mach3 problem z połączeniem USB

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
wlad90
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 30 sie 2016, 18:49
Lokalizacja: Dzierżoniów

Mach3 problem z połączeniem USB

#1

Post napisał: wlad90 » 30 sie 2016, 19:15

Witam, mam problem z połączeniem laptopa z maszyną poprzez kabel USB. Problem polega na tym że gdy podłączam maszynę do laptopa( słychać dobrze wszystkim znany dźwięk) następnie po kilku sekundach samoczynnie ją odłącza i tak w kółko podłącza i odłacza....
System operacyjny to Windows 10 Home. z góry dziękuję za pomoc.



Tagi:


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3083
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#2

Post napisał: dance1 » 30 sie 2016, 19:25

jak trudno i ciężko zrozumieć że po pierwsze mach nie lubi się z laptopami, po 2 win 10 to ciężki (bardzo) orzech do zgryzienia dla osoby nie będącej biegłej z systemem win i machem, na koniec omijaj port z usb3 bo nic z tego nie wyjdzie.
I don't like principles, I prefer prejudices


Autor tematu
wlad90
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 30 sie 2016, 18:49
Lokalizacja: Dzierżoniów

#3

Post napisał: wlad90 » 30 sie 2016, 19:36

Nie chodzi o to czy ciężko czy trudno, ale jestem postawiony przed faktem dokonanym tj. szef kupił maszynę taką a nie inną i muszę połączyć się za pomocą laptopa bo taki na zakładzie tylko jest. Chodzi o to czy jest szansa a jak nie to czy np. czeka mnie przeinstalowanie na 7 etc. lub jakieś inne informatyczne "cheat-y" ;)


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3083
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#4

Post napisał: dance1 » 30 sie 2016, 20:08

wlad90 pisze: Chodzi o to czy jest szansa
Jak nie masz pojęcia to nie masz szansy, możesz speca poszukać, zakupić pc z win xp za parę groszy lub jak już szef postawił ciebie przed faktem dokonanym to niech sobie sam wszystko to zorganizuje, czy też po serwis dzwoni.
Serio oczekujesz że wirtualnie ktokolwiek odpowie, zmień to i wszystko będzie śmigać? nie tak nie będzie. Poczytaj o problemach takiego połączenia, tematów na forum i w necie multum to i może zrozumiesz o czym staram się napisać.
I don't like principles, I prefer prejudices

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1381
Rejestracja: 23 cze 2008, 10:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

#5

Post napisał: k-m-r1 » 30 sie 2016, 21:10

W7 chyba że masz czas i nerwy.
Ustawienia systemowe to 40% sukcesu reszta to zakłócenia.

USB to nie najlepsze rozwiązanie.

Rozłączanie USB może zostać też na innym PC nawet stacjonarce. Przerabiałem takie problemy.
Z Wrocławia nie mam daleko...
MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor k-m-r1@wp.pl


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3083
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#6

Post napisał: dance1 » 30 sie 2016, 21:17

o wlad90 masz najlepsze rozwiązanie, sprawdzonego fachowca. Mach idzie pogodzić z win7 i działa bardzo stabilnie ale to już kastrowanie systemu, wycinanie procesów o rejestrze itd już nie wspominając. Po takich zabiegach działa porównywalnie jak xp często szybciej, książka do napisania.
I don't like principles, I prefer prejudices


dziabi3
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 874
Rejestracja: 13 sie 2009, 16:15
Lokalizacja: xxx

#7

Post napisał: dziabi3 » 03 wrz 2016, 11:34

Panowie ale co ma do rzeczy Windows 7 ?

Przecież Mach3 śmiga na nim aż miło.

Zawsze używam windows 7, a nawet 8 i 10.

Zero problemu !

Inna sprawa z sterownikami LPT które tolerują 32bit a po przeróbkach także i 64 bit.


Co do problemu kolegi to raczej on polega na tym że jest to USB.
USB niema racji bytu w przemysłowej maszynie, wystarczy że ktoś pierdnie i już problem.

Czasami zdarza się że maszyny na USB pracują latami idealnie ale czasami to totalna zgroza.


Jak chcesz maszynkę odpalić tak aby śmigała w warunkach przemysłowych naciągnij szefa na chociażby CSMIO/IP-M (przed zakupem zadzwoń na wsparcie obgadać sprawę).
Mach3 + CSMIO = :-) :-) :-)


JAccom
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1
Posty: 38
Rejestracja: 15 cze 2016, 13:52
Lokalizacja: Kielce

#8

Post napisał: JAccom » 16 lis 2016, 09:10

dance1 pisze:jak trudno i ciężko zrozumieć że po pierwsze mach nie lubi się z laptopami, .
głupszego argumentu nie widziałem. Dopisz jeszcze że ma uraz np do HP czy IBM
:D taki Foh :D


yakato
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 14
Rejestracja: 31 sty 2016, 18:43
Lokalizacja: Gdańsk

#9

Post napisał: yakato » 25 lis 2016, 08:51

Cześć, chcę się tylko podzielić swoim skromnym doświadczeniem. Posiadam małą frezarkę 3 osiową (o polu roboczym 60x40x15). I jeśli chodzi o oprogramowanie to cały czas działałem w środowisku windows 7 x64bit. Maszyna sterowana programem mach3, z interfejsem USB (zależało mi na tym, aby projektować w artcam i sterować z mach3 z jednego komputera). Ostatnio zmieniłem komputer na laptopa z windows 10 (starsze windowsy nie uciągną podzespołów). Przeinstalowałem artcama jak i macha3 skonfigurowanego pod 7 x64 i ku mojemu zadowoleniu wszystko działa i się nie krzaczy.
Podkreślam, że nie jest to maszyna przemysłowa, ale jeśli ktoś w swoim warsztacie szuka takiego rozwiązania, to jest to jak najbardziej kompatybilne.
(należy jednak pamiętać że jeżeli mach3 będzie skonfigurowany pod windows(X) x32 to prawdopodobnie nie ujedzie na win10 :roll: )

Może taka informacja się komuś przyda. :wink:


xHakka
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 15 sty 2020, 14:55

Re: Mach3 problem z połączeniem USB

#10

Post napisał: xHakka » 15 sty 2020, 15:09

Cześć!
Może ktoś tutaj pomoże, bo męczę się już dwa dni nad jednym problemem.

Mam płytkę USB RnR Motion 100Khz https://buildyourcnc.com/item/electroni ... -USB-Board
Pełno jej wszędzie.

Na 2-letnim laptopie z Windows 10 działa mi perfekcyjnie.
Na 6-letnim laptopie z Windows 7, jak i na stacjonarce Dell Optiplex 755 z Windows XP błąd:
- jogging działa, ale przy każdym włączeniu wrzeciona zwiesza Macha3 tak, że muszę odpiąć usb i wtedy wraca do normy.
- bywa, że nie zwiesza od razu, ale widać, że w ciągu paru sekund kontrolki Macha migają coraz wolniej po czym zwiecha.

Potrzebuję puszczać maszynę na tym laptopie z W7 lub stacjonarce z WXP.
Czego to może być przyczyna?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”