Mach3 Makro do M3/M5

Pomoc w pisaniu Makro

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

Autor tematu
dharok123
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 4
Posty: 36
Rejestracja: 07 paź 2017, 17:37
Lokalizacja: Rzeszów

Mach3 Makro do M3/M5

#1

Post napisał: dharok123 » 11 sty 2018, 15:13

Witajcie,

Jest w stanie ktoś podpowiedzieć jak napisać proste Makro dla M3 i M5?

Dla M3 potrzebuję, aby palnik obniżył się na osi z o 20mm, a dla M5, aby palnik podniósł się o 20mm.

Z góry dziękuję za pomoc




dudziak4
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 148
Rejestracja: 06 wrz 2007, 12:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: Mach3 Makro do M3/M5

#2

Post napisał: dudziak4 » 12 sty 2018, 22:06

Czemu ma to służyć ?


Autor tematu
dharok123
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 4
Posty: 36
Rejestracja: 07 paź 2017, 17:37
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Mach3 Makro do M3/M5

#3

Post napisał: dharok123 » 13 sty 2018, 16:54

dudziak4 pisze:
12 sty 2018, 22:06
Czemu ma to służyć ?
Dziękuję Ci za odpowiedź.

Szukam sposobu, może trochę na około, aby ustawić przecinarkę, aby nie paliła z góry, nie przeciągała palnika przy podnoszeniu osi itd.
Używam "DXF to G-Code Converter", który całkiem fajnie się sprawdza. Szkoda tylko, że w generowanym G-Codzie generuje odpalenie palnika, przed opuszczeniem palnika na daną wysokość i robi defekty na palonym elemencie. Gdyby udało mi się w tym programie przestawić kolejność komend to byłbym zadowolony.

Przykład:

Taki kod aktualnie generuje "DXF to G-code Converter":

M3 M8
G0 Z 3.000
F1000
G1 Z -0.000

Później:
F1000
G1 Z 3.000
M9 M5

A taki kod mnie interesuje:

G0 Z 3.000
F1000
G1 Z 0.000
M3 M8 + czas przebicia

Później:

M9 M5
F1000
G1 Z 3.000

Resztę wyłapuje THC. Wtedy wszystko mi bardzo dobrze działa.

Macie może jakieś pomysły? Może inny program?

Pozdrawiam


dudziak4
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 148
Rejestracja: 06 wrz 2007, 12:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: Mach3 Makro do M3/M5

#4

Post napisał: dudziak4 » 13 sty 2018, 19:09

Twojego programu nie znam być może da się to poprawić w postprocesorze. Ja ze swojej strony polecam Sheetcam niedrogi a z dużymi możliwościami jak za te pieniądze. Co się kryje pod komendami M8,M9 ?


Autor tematu
dharok123
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 4
Posty: 36
Rejestracja: 07 paź 2017, 17:37
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Mach3 Makro do M3/M5

#5

Post napisał: dharok123 » 13 sty 2018, 23:54

dudziak4 pisze:
13 sty 2018, 19:09
Twojego programu nie znam być może da się to poprawić w postprocesorze. Ja ze swojej strony polecam Sheetcam niedrogi a z dużymi możliwościami jak za te pieniądze. Co się kryje pod komendami M8,M9 ?
Podesłałbyś mnie do jakiegoś pewnego dystrybutora Sheetcama?
M8/M9 są puste i tak generuje z automatu program. Nie wywala, żadnego błędu, więc nie chciałem komplikować.

Pozdrawiam


dudziak4
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 148
Rejestracja: 06 wrz 2007, 12:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: Mach3 Makro do M3/M5

#6

Post napisał: dudziak4 » 14 sty 2018, 03:51

Nie wiem czy jest jakiś w Polsce ale to żaden problem, zaznaczasz co chcesz podajesz e-mail płacisz pay-palem i po wszystkim. Można wypróbować w wersji free, jest tam chyba ograniczenie do 180 lini kodu


odzi_2005
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 108
Rejestracja: 03 paź 2016, 09:19
Lokalizacja: zambrów

Re: Mach3 Makro do M3/M5

#7

Post napisał: odzi_2005 » 14 sty 2018, 12:15

Sheetcam kupujesz prosto od producenta płacisz np, kartą kredytową i za chwilę na email otrzymujesz plik licencyjny.
Kupowałem nie było najmniejszego problemu. Brakuje jednak funkcji obracania elementu co po dłuższym użytkowaniu strasznie irytuje, bo przy tworzeniu plików warto robić zapis w poziomie i element obrócony o 90stopni, marnujesz czas a i czasem okazuje się że element musisz obrócić o kilka stopni i lepiej wykorzystasz arkusz...
Zastanawiam się teraz nad polskim produktem neron cnc


dudziak4
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 148
Rejestracja: 06 wrz 2007, 12:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: Mach3 Makro do M3/M5

#8

Post napisał: dudziak4 » 14 sty 2018, 13:55

Jak to nie ma funkcji obracania detalu jest na dole na pasku lub z klawiatury (jeśli masz ustawione w opcjach aplikacji można obracać z klawiatury nawet o 0.1 stopnia) również można robić lustra między osią X lub Y. Funkcjonalnością chyba się niewiele różni od NERONA a jest o 1000zł tańszy. Też się zastanawiałem nad neronem może jak będę miał dużo detali do powciskania na arkusz wypróbuję triala żeby zobaczyć czy jest sens przepłacać.


odzi_2005
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 108
Rejestracja: 03 paź 2016, 09:19
Lokalizacja: zambrów

Re: Mach3 Makro do M3/M5

#9

Post napisał: odzi_2005 » 14 sty 2018, 15:35

dudziak4 pisze:
14 sty 2018, 13:55
Jak to nie ma funkcji obracania detalu jest na dole na pasku lub z klawiatury (jeśli masz ustawione w opcjach aplikacji można obracać z klawiatury nawet o 0.1 stopnia) również można robić lustra między osią X lub Y. Funkcjonalnością chyba się niewiele różni od NERONA a jest o 1000zł tańszy. Też się zastanawiałem nad neronem może jak będę miał dużo detali do powciskania na arkusz wypróbuję triala żeby zobaczyć czy jest sens przepłacać.
Wróce do domu to aż sprawdze ale nie mogłem znaleźc w sheetcam odwracania detalu o dany kąt a co mówiąc lustrzane odbicie.
Ale jak tak mówisz jeszcze poszukam bo wyjdzie na to że człowiek przez 8miesiecy się z tym męczył a tu taki psikus.... :D

Dodane 42 minuty 54 sekundy:
A i Neron (słyszałem) że ma opcje cad i wstawiania tekstu odrazu z mostkami gotowe do wycinania. To dla mnie dodatkowo za nim przemawia. Ale jak wspomniałem słyszałem że ma taką opcje musiał bym znaleźć i pobrać wersje testową aby się przekonać


Autor tematu
dharok123
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 4
Posty: 36
Rejestracja: 07 paź 2017, 17:37
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Mach3 Makro do M3/M5

#10

Post napisał: dharok123 » 14 sty 2018, 20:21

Neron CNC jak widzę jest genialny w obsłudze i prosty w konfiguracji. Jedyna wada to tylko cena. Na ten moment kupiłem SheetCam i z nim będę pracował.

Poruszony w temacie problem jest rozwiązany.

Dziękuję za pomoc.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”