Mach3 kontrola wrzeciona

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
kartech
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 10
Rejestracja: 09 kwie 2011, 21:50
Lokalizacja: Ełk
Kontakt:

Mach3 kontrola wrzeciona

#1

Post napisał: kartech » 18 wrz 2017, 14:15

Witam.
Czy w Mach3 jest możliwość zaprogramowania maszyny tak, żeby wrzeciono wykonało np 5 obrotów w prawo, a potem 5 w lewo?
Znacznie ułatwiło by mi wystartowanie z gwintowaniem. Czasu na naukę nie mam, a klient piszczy "żeby było na wczoraj"



Tagi:

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1393
Rejestracja: 23 cze 2008, 10:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

#2

Post napisał: k-m-r1 » 18 wrz 2017, 15:04

Jeśli gwintowanie to
na sztywno CSMIO/IP-S CSMIO/IP-A + CSMIO-ENC + enkoder
z pływająca głowicą nawrotną to nie problem
MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor k-m-r1@wp.pl


lepi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1002
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

#3

Post napisał: lepi » 18 wrz 2017, 15:36

k-m-r1 pisze:Jeśli gwintowanie to
na sztywno CSMIO/IP-S CSMIO/IP-A + CSMIO-ENC + enkoder
...
To jeszcze nie wszystko. Na sztywno tylko jeśli wrzecion będzie skonfigurowane jako oś C.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 5304
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#4

Post napisał: adam Fx » 18 wrz 2017, 15:43

lepi pisze:To jeszcze nie wszystko. Na sztywno tylko jeśli wrzecion będzie skonfigurowane jako oś C.
czy mach nie posiada funkcji typu G33.1 ? w linuxcnc nie miałem z tym większego kłopotu https://youtu.be/8tDEXrQymX8?t=20m43s

chyba że faktycznie chcesz 5 w prawa 5 w lewo to musi być jako oś C ale nie wiem jak wtedy ze sprzężeniem posuwu
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1393
Rejestracja: 23 cze 2008, 10:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

#5

Post napisał: k-m-r1 » 18 wrz 2017, 16:29

CSMIO i M84

Bez enkodera to lipa będzie bo inaczej gwintowanie w Alu inaczej z stali czy kwasiak lub jakieś POM. Chodzi o kontrole nad momentem i czy faktycznie było te 5 obrotów czy 4 obr bo materiał twardy...
MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor k-m-r1@wp.pl

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 5304
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#6

Post napisał: adam Fx » 18 wrz 2017, 17:01

w moim wypadku oczywiście enkoder jest ale po przez OptaoBOB do LPT
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
kartech
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 10
Rejestracja: 09 kwie 2011, 21:50
Lokalizacja: Ełk
Kontakt:

#7

Post napisał: kartech » 18 wrz 2017, 18:17

Dzięki za podpowiedzi. Maszyna to tokarka, silnik wrzeciona to trójfazowy 380V sterowany falownikiem, jest enkoder na silniku wrzeciona.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 5304
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#8

Post napisał: adam Fx » 18 wrz 2017, 18:49

https://youtu.be/9VNZeQNym-k?t=2m16s na tokarce też mi działa ... tak więc musisz posłużyć się cyklem gwintowania o ile enkoder silnika masz podłączony
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”