Problem z programem mach2-brak sygnałów na lpt,może ktoś wie co jest grane z tym programem.Konfiguracja jest ustawiona prawidłowo,może jest coś o czym ja niewiem.
Nadmieniam że jest to wersja demo,lecz piszą ze ma tylko ograniczenia w stosunku do ilości lini tj.1000.Używam XP prof.Panowie może ktoś pomoże w tym temacie,z góry
dziękuję i pozdrawiam wszystkich fanatyków CNC.
mach2
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
generalnie nie ma z tym problemu ze demo, dziala normalnie , nigdy nie mialem problemu z sygnalami.
spotkalem sie jednak z takimi problemami uzytkownikow jak :
1) zle ustawiony program ( brak ustawienia pin`u ENABLE )
2) ignorowane bledy podczas uruchamiania programu mach2
proponuje sprawdzic programem : OCXDriverTest.exe
czy sterownik generuje impulsy.
ew. podmienic sterownik poleceniem : SpecialDriver.bat
ew. zainstalowac na nowo mach2
spotkalem sie jednak z takimi problemami uzytkownikow jak :
1) zle ustawiony program ( brak ustawienia pin`u ENABLE )
2) ignorowane bledy podczas uruchamiania programu mach2
proponuje sprawdzic programem : OCXDriverTest.exe
czy sterownik generuje impulsy.
ew. podmienic sterownik poleceniem : SpecialDriver.bat
ew. zainstalowac na nowo mach2

PiteR
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
mach2
Już jest wszystko jak należy,poprostu pomyliłem piny enabled i na mierniku nic nie zmieniało.Miałem złą dokumentację co otwarcia pinów.Dziękuję za pomoc.
[ Dodano: 2004-07-16, 20:48 ]
Może ktoś kto zna dobrze program i opisał prawidłową konfigurację ,nie każdy zna angielski na tyle biegle aby zrozumieć wszystko (w moich czasach nauki nacisk był na j.rosyjski,można było pomażyć o nauce j.angielskiego).Z pewnością program jest używany przez wielu cnc-owiczów.Ja do tej pory wielu opcji nie mogę przetłumaczyć.Bardzo więc proszę o przychylne potraktowanie mej prośby.Pozdrawiam wszystkich.
[ Dodano: 2004-07-16, 20:48 ]
Może ktoś kto zna dobrze program i opisał prawidłową konfigurację ,nie każdy zna angielski na tyle biegle aby zrozumieć wszystko (w moich czasach nauki nacisk był na j.rosyjski,można było pomażyć o nauce j.angielskiego).Z pewnością program jest używany przez wielu cnc-owiczów.Ja do tej pory wielu opcji nie mogę przetłumaczyć.Bardzo więc proszę o przychylne potraktowanie mej prośby.Pozdrawiam wszystkich.
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1
Re: mach2
Pytanie czy warto ... to "drobne" ograniczenie może się niebawem okazać niewystarczaqjące ...starszy pisze:Nadmieniam że jest to wersja demo,lecz piszą ze ma tylko ograniczenia w stosunku do ilości lini tj.1000.
Jeśli ktoś ma zamiar z tego mieć jekieś profity to OK , można kupić potem ten soft. ale do celów amatorskich to może być spory wydatek , przynajmniej dla mnie - 150$ może to i niewiele ale ...

Pozdrawiam
Damik
Damik