Mach aż tak zawodny ?

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
loook
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 283
Rejestracja: 20 gru 2012, 11:36
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

Mach aż tak zawodny ?

#1

Post napisał: loook » 22 paź 2017, 22:37

Witam,

pracuję na Artcamie projektuję bardzo proste 2d i wycinam w Mach3, jest całkiem ok.
Kolega wykonał dla mnie projekt nosków do okularów i to juz bardziej skomplikowany elelement w Rhino i mój mach dziwnie się zachowuje... podnosi frez do góry i zaczyna pracować w powietrzu, podobno przy Step 2 cnc jest ok,
Macie podobne problemy z Machem, czy ma ktoś chwilkę żeby to sprawdzić u siebie ? podeślę plik



Tagi:

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 5298
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#2

Post napisał: adam Fx » 22 paź 2017, 23:03

wklej w takim razie początek g kodu skoro jedyny problem to frezowanie w powietrzu
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2452
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

#3

Post napisał: Petroholic » 23 paź 2017, 06:37

albo po prostu kolega wygenerował plik pod maszynę z "plusową zetką" dlatego frezuje do góry...

wklej kawałek gkodu - będzie widać :)


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3083
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#4

Post napisał: dance1 » 23 paź 2017, 09:07

źle dobrany postprocesor, błędy w wygenerowanym kodzie.
I don't like principles, I prefer prejudices


Autor tematu
loook
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 283
Rejestracja: 20 gru 2012, 11:36
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

#5

Post napisał: loook » 23 paź 2017, 18:16

adam Fx pisze:wklej w takim razie początek g kodu skoro jedyny problem to frezowanie w powietrzu
0
SECTION
2
HEADER
9
$ACADVER
1
AC1009
9
$EXTMIN
10
-71.31668774
20
-20.43682656
30
0.0
9
$EXTMAX
10
71.31561155
20
24.43904582
30
0.0
0
ENDSEC
0
SECTION
2
TABLES
0
TABLE
2
LAYER
70
1
0
LAYER
2
Warstwa_Domy_lna
70
0
62
18
6
CONTINUOUS
0
ENDTAB
0
ENDSEC
0
SECTION
2
ENTITIES
0
POLYLINE
8
Warstwa_Domy_lna
62
256
66
1
39
0.000000
70
1
0
VERTEX
8
0
10
-68.60760345
20
-5.32454341
0
VERTEX
8
0
10
-63.86460828
20
-2.70553948
0
VERTEX
8
0
10
-64.03906332
20
-2.08552578
0
VERTEX
8
0
10
-67.32988019
20
9.61004606
0
VERTEX
8
0
10
-69.65823149
20
17.88501275
0
VERTEX
8
0
10
-70.33766642
20
20.29972629
0
VERTEX
8
0
10
-70.75167609
20
21.77111774
0
VERTEX
8
0
10
-71.31668774
20
23.87784497
42
-0.03236176
0
VERTEX
8
0
10
-50.40335336
20
24.26841305
42
-0.02855510
0
VERTEX
8
0
10
-36.27082998
20
22.96985551
0
VERTEX
8
0
10
-32.66573361
20
22.40255900
0
VERTEX
8
0
10
-30.86664374
20
22.09550719
0
VERTEX
8
0
10
-29.07129907
20
21.76990636
0
VERTEX
8
0
10
-27.28077934
20
21.42354655
0
VERTEX
8
0
10
-25.49616428
20
21.05421776
0
VERTEX
8
0
10
-23.71853364
20
20.65971001
0
VERTEX
8
0
10
-21.94896715
20
20.23781334
0
VERTEX
8
0
10
-20.18854455
20
19.78631775
0
VERTEX
8
0
10
-18.43834558
20
19.30301327
0
VERTEX
8
0
10
-16.69944997
20
18.78568991
0
VERTEX
8
0
10
-14.97293748
20
18.23213770
0
VERTEX
8
0
10
-13.25988782
20
17.64014666
0
VERTEX
8
0
10
-11.56138075
20
17.00750681
0
VERTEX
8
0
10
-9.87849601
20
16.33200816
0
VERTEX
8
0
10
-8.21231332
20
15.61144075
0
VERTEX
8
0
10
-6.83782499
20
14.99572252
0
VERTEX
8
0
10
-6.14796000
20
14.69708634
0
VERTEX
8
0
10
-5.45388108
20
14.41198660
0
VERTEX
8
0
10
-4.08805460
20
13.84807704
0
VERTEX
8
0
10
-3.40561867
20
13.56577774
0
VERTEX
8
0
10
-2.71876666
20
13.29553748
0
VERTEX
8
0
10
-2.38831753
20
13.17904852
0
VERTEX
8
0
10
-2.05414307
20
13.07807520
0
VERTEX
8
0
10
-1.71677316
20
12.99261787
0
VERTEX
8
0
10
-1.37673769
20
12.92267687
0
VERTEX
8
0
10
-1.03456656
20
12.86825254
0
VERTEX
8
0
10
-0.69078965
20
12.82934522
0
VERTEX
8
0
10
-0.34593687
20
12.80595526
0
VERTEX
8

[ Dodano: 2017-10-23, 18:17 ]
Petroholic pisze:albo po prostu kolega wygenerował plik pod maszynę z "plusową zetką" dlatego frezuje do góry...

wklej kawałek gkodu - będzie widać :)

tak wygląda gcode w Notatniku

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 5298
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#6

Post napisał: adam Fx » 23 paź 2017, 18:34

WOW :shock: to nie jest w ogóle Gkod nawet nie wiedziałem że mach takie coś potrafi odczytać (hm może to inny format .plt czy cuś..

tak czy inaczej koledzy raczej dobrze obstawiają wygeneruj kod używając innego postprocesora

znalazłem taką podpowiedź https://translate.google.pl/translate?h ... rev=search
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2452
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

#7

Post napisał: Petroholic » 23 paź 2017, 19:15

To nie jest Gkod tylko tekstowe rozwinięcie rysunku...

Wektor
Koordynaty początku XYZ
Koordynaty końca XYZ
Cośtam
itd...

Mach tego nie odczyta poprawnie :(


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3083
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#8

Post napisał: dance1 » 23 paź 2017, 19:56

chyba kolega pomylił pliki bo to coś nic wspólnego z g kodem nie ma i mach, zresztą żadne sterowanie nie ma możliwości tego odczytać, bo nie ma co czytać.
I don't like principles, I prefer prejudices


kamil_rc
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 128
Rejestracja: 27 gru 2008, 11:33
Lokalizacja: Wadowice

#9

Post napisał: kamil_rc » 23 paź 2017, 20:00

Kolego wczytujesz rysunek wektorowy zamiast g-kodu.
Pozdrawiam Kamil

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2452
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

#10

Post napisał: Petroholic » 23 paź 2017, 20:14

kolego loook podeślij plik na maila albo PW zobaczę co jest grane... w jakim jest formacie?

PS noski do okularów są mi potrzebne jak zającowi dzwonek na polowaniu :D

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”