Mach 3 + SSK MB2 + SPINDLE CONTROL + Huanyang VFD

Problem z ustawieniami obrotów przez Mach3

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
Huriel
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 9
Posty: 31
Rejestracja: 04 wrz 2017, 11:12
Lokalizacja: RYBNO

Mach 3 + SSK MB2 + SPINDLE CONTROL + Huanyang VFD

#1

Post napisał: Huriel » 13 paź 2018, 03:45

Obrazek Witam, dziś dołączyłem do swojego zestawi mokrego chińczyka moduł spindle control.
Wszystko pięknie działał, ale jest dziwny problem którego nie mogę przeskoczyć, mianowicie chodzi o częstotliwość która przy ustawieniu falownika PD 002 na "1", kończy się na 50Hz zamiast 400Hz tutaj działają komendy macha co do obrotów lecz nie moge wrzeciona szybciej rozpędzić.
(Przy ustawieniu PD 002 na 0 wrzeciono chodzi na max 24 000 obr/min. Żadna komenda z poziomu macha nie zmienia obrótów jest stałę 400Hz.)

Proszę o pomoc co może być nie tak, myślę że problem tkwi w ustawieniach falownika




Autor tematu
Huriel
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 9
Posty: 31
Rejestracja: 04 wrz 2017, 11:12
Lokalizacja: RYBNO

Re: Mach 3 + SSK MB2 + SPINDLE CONTROL + Huanyang VFD

#2

Post napisał: Huriel » 13 paź 2018, 19:54

Proszę o pomoc, nie ogarnę tego wszystkiego próbowałem

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 4192
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Mach 3 + SSK MB2 + SPINDLE CONTROL + Huanyang VFD

#3

Post napisał: adam Fx » 13 paź 2018, 22:29

może inny parament ogranicza jego wartość do 50 ? a może moduł wrzeciona podaje za niskie napięcie dlatego podpicie dochodzi tylko do 50hz
zobacz czy masz pełne sterowanie 0-10V
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
Huriel
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 9
Posty: 31
Rejestracja: 04 wrz 2017, 11:12
Lokalizacja: RYBNO

Re: Mach 3 + SSK MB2 + SPINDLE CONTROL + Huanyang VFD

#4

Post napisał: Huriel » 14 paź 2018, 07:26

Zgadza się parametr pd70 był roblemem ustawiony był na 50, zmieniłem na 400 i jest pięknie. Dziękuje.
Kolejnym problemem jest ustawienie motor tuning w mach3 aby wrzeciono pracowało stabilnie i zgodnie z obrotami, bo szaleje.
Ma ktoś może motor tuning w machu ustawiony pod taki zestaw mojrego chińczyka ?


Arkadiusz2000
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 5
Posty: 53
Rejestracja: 11 maja 2017, 18:01
Lokalizacja: Mrągowo

Re: Mach 3 + SSK MB2 + SPINDLE CONTROL + Huanyang VFD

#5

Post napisał: Arkadiusz2000 » 14 paź 2018, 08:32

Motor Tuning w Mach-u służy do ustawień silników krokowych, aby ustawić parametry wrzeciona należy wejść w Config-> Ports and Pin-> Spindle Setup.
Jak to ustawić to nie wiem. Ja prędkość wrzeciona ustawiam gałką na falowniku.


Autor tematu
Huriel
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 9
Posty: 31
Rejestracja: 04 wrz 2017, 11:12
Lokalizacja: RYBNO

Re: Mach 3 + SSK MB2 + SPINDLE CONTROL + Huanyang VFD

#6

Post napisał: Huriel » 14 paź 2018, 09:11

Kolega masz w machu opcje w motor tuning opcje oprócz osi także spindle i tam wpisujesz parametry, jeśli przykładowo tam wpisze jakaś wartość wrzeciono zachowuje się inaczej. I tak jest w moim przypadku również


Arkadiusz2000
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 5
Posty: 53
Rejestracja: 11 maja 2017, 18:01
Lokalizacja: Mrągowo

Re: Mach 3 + SSK MB2 + SPINDLE CONTROL + Huanyang VFD

#7

Post napisał: Arkadiusz2000 » 14 paź 2018, 09:26

W tym miejscu ustawia się czas rozpędzania wrzeciona i czas hamowania i ewentualnie progi prędkości "nie więcej niż" "nie mniej niż"

Dodane 2 minuty 54 sekundy:
Nigdy nie używałem tej opcji. Rozpędzanie wrzeciona mam ustawione na falowniku, 2 sekundy, tyle mi wystarczy aby wrzeciono się rozpędziło zanim wejdzie w materiał.


Autor tematu
Huriel
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 9
Posty: 31
Rejestracja: 04 wrz 2017, 11:12
Lokalizacja: RYBNO

Re: Mach 3 + SSK MB2 + SPINDLE CONTROL + Huanyang VFD

#8

Post napisał: Huriel » 14 paź 2018, 09:31

Dodatkowo zaznaczę ze zamiast opcji Pwm mam step/dir motor, lecz jeśli jest możliwość zaznaczyć opcje pwm control i wtedy ustawić obroty wrzeciona by nie falowaly i pominąć opcje motor tuning to się na to piszę. Proszę o podpowiedz...

Dodane 1 minuta 58 sekundy:
Arkadiusz2000 pisze:
14 paź 2018, 09:26
W tym miejscu ustawia się czas rozpędzania wrzeciona i czas hamowania i ewentualnie progi prędkości "nie więcej niż" "nie mniej niż"

Dodane 2 minuty 54 sekundy:
Nigdy nie używałem tej opcji. Rozpędzanie wrzeciona mam ustawione na falowniku, 2 sekundy, tyle mi wystarczy aby wrzeciono się rozpędziło zanim wejdzie w materiał.
Ok rozumie... również mam ustawione to na falowniku, wiec jak ustawić by parametry rozpędzania brał z falownika a nie z macha?


Arkadiusz2000
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 5
Posty: 53
Rejestracja: 11 maja 2017, 18:01
Lokalizacja: Mrągowo

Re: Mach 3 + SSK MB2 + SPINDLE CONTROL + Huanyang VFD

#9

Post napisał: Arkadiusz2000 » 14 paź 2018, 09:46

Ja z Mach-a mam ustawione tylko Start i Stop wrzeciona (komendy M3 i M5) PWM nie podłączałem, mając falownik w zasięgu ręki wygodniej mi pokręcić gałeczką niż ciskać przyciski.
Obrazek

Na miejscu kolegi szukałbym w opcjach "Spindle Control"


Autor tematu
Huriel
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 9
Posty: 31
Rejestracja: 04 wrz 2017, 11:12
Lokalizacja: RYBNO

Re: Mach 3 + SSK MB2 + SPINDLE CONTROL + Huanyang VFD

#10

Post napisał: Huriel » 14 paź 2018, 09:50

Arkadiusz2000 pisze:
14 paź 2018, 09:46
Ja z Mach-a mam ustawione tylko Start i Stop wrzeciona (komendy M3 i M5) PWM nie podłączałem, mając falownik w zasięgu ręki wygodniej mi pokręcić gałeczką niż ciskać przyciski.
Obrazek

Na miejscu kolegi szukałbym w opcjach "Spindle Control"
Z racji ze w planach mam zrobić magazynek narzędzi ta opacja jest dla mnie konieczna gdyż wszystkie ustawienia i obrotu frezu będę lądował razem z g code

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”