Łożyska samonastawne-nastawianie

Tematy inne dotyczące mechaniki nie pasujące do żadnego z działów.

Autor tematu
nanab
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 3
Posty: 76
Rejestracja: 01 paź 2018, 22:34

Łożyska samonastawne-nastawianie

#1

Post napisał: nanab » 08 kwie 2019, 12:19

Czy łożyska samonastawne trzeba jakoś inicjalizować żeby dało się je ustawić? Mam łożyska UCF205 i potrzebuję je ustawić żeby były mniej więcej prosto, bo niektóre przyszły mocno wychylone i nie wiem jak to zrobić. Myślałem że po prostu wsadzę oprawę w imadło, a w łożysko rurę 25 i ustawię, ale nie idzie, rura się gnie, imadło odrywa od stołu. Nawaliłem smarowidła przez kalamitkę, bo było sucho, ale nic nie pomogło, nie chcę młotkiem walić żeby łożyska nie uszkodzić. Czy one powinny być odblokowane czy przed montażem i ustawieniem trzeba je jakoś odblokować albo wprowadzić w tryb serwisowy? Podłączyć komputer? Czy może próbować na chama grubszą rurką albo młotem nie martwiąc się o łożyska?




IMPULS3
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 5141
Rejestracja: 25 gru 2010, 21:55
Lokalizacja: LUBELSKIE

Re: Łożyska samonastawne-nastawianie

#2

Post napisał: IMPULS3 » 08 kwie 2019, 13:04

nanab pisze:Czy może próbować na chama grubszą rurką albo młotem nie martwiąc się o łożyska?

Rura tak, młotek nie. :) Swoją drogą to musi być dosć ciasna obudowa skoro aż tak mocno trzyma łożysko i nie do końca spełnia swoją rolę a łozysko cierpi pracując w stanie przekrzywienia zamiast samonastawienia się w neutralnej pozycji. Warto by bylo samą obudowe lekko przelecieć papierkiem jeśli jest tak ciasno jak twierdzisz.
Zapytałam dziecko niosące świeczkę: Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. Powiedz mi, dokąd teraz odeszło odparł-wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi.
/Jonathan Carroll/


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 6598
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

Re: Łożyska samonastawne-nastawianie

#3

Post napisał: pukury » 08 kwie 2019, 14:47

Hej.
Spróbuj psiknąć WD40 między łożysko a obudowę - poczekaj z godzinkę.
Popukaj w bieżnie łożyska - popukaj a nie wal młotem :evil:
Swoją drogą - musiałeś kulawo " trafić.
Los zagrał znaczonymi kartami :shock:
pzd.
rebeliant


Autor tematu
nanab
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 3
Posty: 76
Rejestracja: 01 paź 2018, 22:34

Re: Łożyska samonastawne-nastawianie

#4

Post napisał: nanab » 08 kwie 2019, 15:29

Też się zdziwiłem, myślałem że to będzie takie wahliwe łożysko że ręką będzie można ustawić, a to jak zespawane trzyma. Dlatego wolałem spytać na forum czy może jakieś specjalne dodatkowe rytuały trzeba zanim zrobię na chama i coś zepsuję :D
Wczoraj już psiknąłem wd40 i próbowałem delikatnie opukiwać przez majsel tą zewnętrzną część bieżni, ale też nie chciało ruszyć. Może dzisiaj ruszy po tym jak postało całą noc.
Kupiłem 8 szt i każde tak ciasno siedzi :D


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 6598
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

Re: Łożyska samonastawne-nastawianie

#5

Post napisał: pukury » 08 kwie 2019, 16:31

Hej.
może jakiś szamański Taniec Deszczu - albo co ? :shock:

Podobno w takich wypadkach pomagają też tańce derwiszów - tylko musisz zaprosić kolegów.

pzd.
rebeliant


Autor tematu
nanab
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 3
Posty: 76
Rejestracja: 01 paź 2018, 22:34

Re: Łożyska samonastawne-nastawianie

#6

Post napisał: nanab » 11 kwie 2019, 17:09

Poszło mocniejszą rurką, bałem się tylko o stół z 30mm OSB do którego mam przykręcone imadło, bo giął się jak guma. Myślałem że może chinole zapaćkali środek oprawy lakierem i dlatego tak ciasno, ale jest czysty metal, dość zgrubnie obrobiony. Kupiłem za miskę ryżu, wiec akceptowalne, ale czy droższe łożyska zachowują się podobnie, czy możne je gołymi rękoma nastawić? Jeśli tak, to ile trzeba zapłacić za takie łożysko ucf205 z oprawą?


atlc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 784
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: Łożyska samonastawne-nastawianie

#7

Post napisał: atlc » 11 kwie 2019, 20:04

Kupowałem wielokrotnie te najtańsze oprawy i nigdy nie trafiłem na takie jak opisujesz.
Zawsze można było nastawić je ręką.


lukasz.radomski
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 337
Rejestracja: 06 maja 2010, 15:32
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Łożyska samonastawne-nastawianie

#8

Post napisał: lukasz.radomski » 11 kwie 2019, 22:41

też kupuję te najtańsze i nie pamiętam żeby kiedykolwiek udało się ręką je nastawić, zawsze trzeba przynajmniej 40cm rurki a w połowie przypadków nawet i metr


atlc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 784
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: Łożyska samonastawne-nastawianie

#9

Post napisał: atlc » 11 kwie 2019, 22:52

Czyli kwestia z jakiej partii się trafi.


mareq_bb
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 180
Rejestracja: 26 wrz 2016, 14:10
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Łożyska samonastawne-nastawianie

#10

Post napisał: mareq_bb » 12 kwie 2019, 11:51

Ja jak trafiam na oporne łożysko to lekko podgrzewam palnikiem obsadę i się ładnie luzuje.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mechanika”