listwa zebata
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
nie ma czegos takiego, jak "przedzialy obciazen" bo liczac przekladnie zebata bierzesz pod uwage nei tylko moment jaki ma ona przeniesc, ale rowniez predkosc oraz sredni czas pracy przekladni na dobe. podaj jakies konkrety, typu moment na kole zebatym, srednica podzialowa kola zebatego oraz predkosc ruchu to ci to policze dla tego konkretnego materialu (stal 45)wood carver pisze:thanks boys..przedziałów obciażen nie poznałem ale za zaangażowanie +
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
- Kontakt:
konkrettriera pisze:odpowiednie dane znajdują się np. w katalogu Maedler:
http://www.maedler.de/katalog_de/katalo ... d01e05.htm
moduł 1
11SMnPb30
15mm szer.
72z - 643Ncm
-
- Kontakt:
stary...dla mnie sprawa jest jasne...
"łańcuch jest taki mocny jak jego najsłąbsze ogniwo"... a skoro koło zebate do danego modułu listwy musi byc komplementarne ( logiczne) to generalnie musze dobrac taki moduł listwy oceniając wytrzymałosc kołą zębatego! logiczne!
to tylko mój błłąd, ze nie zwróciłem uwagi na to na co powinienem był zwrócc pierwsze...mianowicie fakt, że to zębatka wyciera sie kilkakrotnie szybciej ... natomiast przyjmuje ten sam moment co listwa ..a więc napęd z udziałem listwy, naależy dobrac poprzez zebatke ktró z tą listw będzie współpracowałą....
moment jest zależny od średnicy zębatki... ( nie biore pod uwagę predkosci i pozostałch czynników- przyjmuje wartosi szczytowe i najwięsze obciazenie, lub obciazenie chwilowe przekraczajace obciażenie nominalne)
a więc wytrzymałosc zebatki ( oczywiscie przy danej srednicy) = kilkukrotnie większa wytrzymałosc listwy z racji rozkładu obciązeń ( droga)
wpierw dobiore moduł zebatki uwzględniając jej średnice a co za tym idzie moment..a następnie listwe!!
"łańcuch jest taki mocny jak jego najsłąbsze ogniwo"... a skoro koło zebate do danego modułu listwy musi byc komplementarne ( logiczne) to generalnie musze dobrac taki moduł listwy oceniając wytrzymałosc kołą zębatego! logiczne!
to tylko mój błłąd, ze nie zwróciłem uwagi na to na co powinienem był zwrócc pierwsze...mianowicie fakt, że to zębatka wyciera sie kilkakrotnie szybciej ... natomiast przyjmuje ten sam moment co listwa ..a więc napęd z udziałem listwy, naależy dobrac poprzez zebatke ktró z tą listw będzie współpracowałą....
moment jest zależny od średnicy zębatki... ( nie biore pod uwagę predkosci i pozostałch czynników- przyjmuje wartosi szczytowe i najwięsze obciazenie, lub obciazenie chwilowe przekraczajace obciażenie nominalne)
a więc wytrzymałosc zebatki ( oczywiscie przy danej srednicy) = kilkukrotnie większa wytrzymałosc listwy z racji rozkładu obciązeń ( droga)
wpierw dobiore moduł zebatki uwzględniając jej średnice a co za tym idzie moment..a następnie listwe!!
-
- Kontakt:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
koło zębate to to okrągłe z zębami na obwodzie (tworzącymi wieniec)
zębatka to to podłużne i płaskie z zębami
innych terminów polska taksonomia techniczna nie przewiduje
przekładnia zębata to przekładnia utworzona ze współpracujących ze sobą kół zębatych
mechanizm zębatkowy lub przekładnia zębatkowa to zespół utworzony przez koło zębate współpracujące z zębatką. zwykle projektuje się je tak, aby szybciej się zużywało koło zębate.
zębatka to to podłużne i płaskie z zębami
innych terminów polska taksonomia techniczna nie przewiduje
przekładnia zębata to przekładnia utworzona ze współpracujących ze sobą kół zębatych
mechanizm zębatkowy lub przekładnia zębatkowa to zespół utworzony przez koło zębate współpracujące z zębatką. zwykle projektuje się je tak, aby szybciej się zużywało koło zębate.
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
- Kontakt: