linuxcnc Port równoległy Raspberry Pi 5

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC

Autor tematu
plemnik7
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Post napisał: plemnik7 » 03 kwie 2025, 12:45

Witam
czy ktoś może korzysta z takiego rozwiązania ?
Raspberry Pi 5 + nakładka Port równoległy -
link
https://byte2bot.com/pages/downloads
https://byte2bot.com/blogs/instructions ... spberry-pi

film instruktarzowy
https://youtu.be/sWLY2a4o44s

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Re: linuxcnc Port równoległy Raspberry Pi 5

Post napisał: tuxcnc » 03 kwie 2025, 14:14

plemnik7 pisze:
03 kwie 2025, 12:45
Raspberry Pi 5
Obsługa GPIO działa w Pi 4, natomiast w Pi 5 nie działała, bo tam jest inny sprzęt, inaczej obsługiwany.
Może to się zmieniło, ale upewnij się zanim coś kupisz.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 07 kwie 2025, 20:44

Z ciekawości zajrzałem na forum LinuxCNC i wiele tam nie znalazłem.
Owszem, ludzie się chwalą, że uruchomili obsługę GPIO na Pi5, ale to raczej na zasadzie że nie wywaliło błędu, natomiast jak to działa i do czego się nadaje, to już nikt nie mówi...
Ja nie mam Raspberry Pi 5, ale na Pi 4 mam jitter dobijający do 80 tysięcy, co nie wyklucza użycia GPIO, ale stanowczo to ogranicza.
Taki jitter skutkuje tym, że maksymalny mikrokrok to 1/4, co nie jest tragedią, ale to jest absolutne minimum.
Jak będzie na Pi 5 pojęcia nie mam, ale nie spodziewam się żeby było lepiej.
Tak więc trzeba dobrze przemyśleć czy się w to pchać, bo Raspberry demonem prędkości nie jest, a cena też nie jest niska.
Jeśli jeszcze nie kupiłeś Pi 5, to może lepiej pójść w Pi 4 i SPI?
Na przykład taka konfiguracja remora-raspberrypi4b-monster8-t123546.html

Autor tematu
plemnik7

Post napisał: plemnik7 » 07 kwie 2025, 21:40

autor płytki podaje Pi4 i Pi5 udostępnia tez pliki konfiguracyjne hal dla linuxcnc, zastanawiam się, dlatego szukam odpowiedzi,
jest jeszcze mesa 7c81 - ciężko kupić i brak obszernej wiedzy.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 07 kwie 2025, 22:20

plemnik7 pisze:
07 kwie 2025, 21:40
autor płytki podaje Pi4 i Pi5
Podstawowa różnica jest taka, że w Pi 4 jednostką centralną jest klasyczny mikrokontroler.
To jest oczywiście potężny układ o ogromnych możliwościach obliczeniowych, ale pewne rejestry są po prostu wyprowadzone na zewnątrz i jeśli procesor coś wpisze do tych rejestrów, to stan wyjść zmienia się natychmiast (podobnie przy odczycie).
W Pi 5 jest nowszy i potężniejszy procesor, ale inaczej skonstruowany i działa to tam inaczej, więc pewne funkcjonalności są niedostępne, lub działają wolniej.
Dlatego Pi 4 jest lepiej przystosowany do LinuxCNC, za wyjątkiem peryferiów podłączanych przez Ethernet (bo wtedy szybszy procesor radzi sobie lepiej, a bezpośrednie I/O są niepotrzebne).
Do GPIO kupiłbym Pi 4.
Podobnie do SPI, którego Pi 5 nie obsługuje wcale (a przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo).
Tutaj cena jest drugorzędna (dla wersji 2 GB, 230 czy 260 PLN to niewielka różnica), natomiast istotne są te niuanse w budowie obu komputerków.

Nic nie napisałeś, do jakiej maszyny planujesz to sterowanie, a to też może czynić istotną różnicę...

Autor tematu
plemnik7

Post napisał: plemnik7 » 11 kwie 2025, 12:33

Będzie to retrofit plotera który zbudowałem kilka lat temu , mam już dość kupowania komputerów po leasingowych których żywotność kończy się po pół roku . Ciężko już żeby coś kupić sensownego

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: atom1477 » 11 kwie 2025, 15:54

tuxcnc: straszne bzdury wypisujesz o RPi5.
Oczywiście RPi5 różni się kolosalnie od poprzednich RPi, ale nie jest tak jak napisałeś że GPIO nie działają. Teraz jeszcze napisałeś że SPI nie działa... Bzdury kompletne.
Wyjaśnię Ci żebyś zrozumiał:
Na RPi1...RPi4 piny GPIO były wyprowadzone z procesora do złącza IDC. I na tych pinach był też UART, SPI, itp.
Na RPi5 wprawdzie też są piny GPIO w procesorze, ale nie są one wyprowadzone na złącze IDC40. Do IDC40 idą piny z mostka RP1 (nie mylić z RPi1). Procesor jest połączony z tym mostkiem za pomocą PCIe. Wszystkie interfejsy (UART, SPI, I2S, a nawet 3.0 USB) wychodzą dopiero z RP1. To mógłby być problem, ale nie jest aż taki duży. Po PCIe puszczony jest też dostęp do rejestrów peryferiów, oraz do linii przerwań, więc te interfejsy działają całkiem sprawnie. Te rejestry są zmapowane do przestrzeni adresowej głównego procesora, tak że procesor widzi to jak swoje rejestry. Mimo że tak naprawdę są w innym układzie, a transfery idą po PCIe.

Uprzedzając Twoje pytania lub co gorsza insynuacje: tak, testowałem GPIO oraz interfejsy na RPi5, i wydajność była całkiem spora (nawet nie wiem czy w ogóle mniejsza niż na RPi4, jeżeli tak to niezauważalnie). Jedynie przerwania są o wiele wolniejsze, ale i tak bardzo szybkie jak na puszczanie ich po PCIe (testowałem z DMA, i delay był około 1 us).

W przypadku tego projektu, skoro autor pisze że to działa na RPi5, to znaczy że działa (musiał wiedzieć jak to zrobić żeby działało). I tyle w temacie. Reszta dyskusji na ten temat jest debilna.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 11 kwie 2025, 16:59

atom1477 pisze:
11 kwie 2025, 15:54
tuxcnc: straszne bzdury wypisujesz o RPi5.
Nie, to Ty tradycyjnie robisz gównoburzę, bo niczego nie rozumiesz.
Potem próbujesz mi wyjaśniać to, co rozumiem bez twojego wyjaśnienia.
Owszem, piszesz dokładniej, ale to samo co ja:
atom1477 pisze:
Wyjaśnię Ci żebyś zrozumiał:
Na RPi1...RPi4 piny GPIO były wyprowadzone z procesora do złącza IDC. I na tych pinach był też UART, SPI, itp.
Na RPi5 wprawdzie też są piny GPIO w procesorze, ale nie są one wyprowadzone na złącze IDC40. Do IDC40 idą piny z mostka RP1 (nie mylić z RPi1). Procesor jest połączony z tym mostkiem za pomocą PCIe. Wszystkie interfejsy (UART, SPI, I2S, a nawet 3.0 USB) wychodzą dopiero z RP1. To mógłby być problem, ale nie jest aż taki duży. Po PCIe puszczony jest też dostęp do rejestrów peryferiów, oraz do linii przerwań, więc te interfejsy działają całkiem sprawnie. Te rejestry są zmapowane do przestrzeni adresowej głównego procesora, tak że procesor widzi to jak swoje rejestry. Mimo że tak naprawdę są w innym układzie, a transfery idą po PCIe.
Na koniec tradycyjnie robisz sobie chochoła i dzielnie się z nim rozprawiasz:
atom1477 pisze:
Uprzedzając Twoje pytania lub co gorsza insynuacje: tak, testowałem GPIO oraz interfejsy na RPi5, i wydajność była całkiem spora (nawet nie wiem czy w ogóle mniejsza niż na RPi4, jeżeli tak to niezauważalnie). Jedynie przerwania są o wiele wolniejsze, ale i tak bardzo szybkie jak na puszczanie ich po PCIe (testowałem z DMA, i delay był około 1 us).
Nie ma żadnego znaczenia co sobie testowałeś i jakie wyniki otrzymałeś!
Nie ma znaczenia, bo po pierwsze jest to dział LinuxCNC, a po drugie pytania dotyczą tego, czy i jak LinuxCNC działa lub nie działa na Raspberry Pi 5, a nie czy inne oprogramowanie działa, albo czy LinuxCNC będzie W PRZYSZŁOŚCI działać.
Czy to tak trudno, do jasnej cholery zrozumieć, że nawet jeśli absolutnie wszystko oprócz LinuxCNC działa na Pi 5, to odpowiedź na postawione w tym wątku pytania brzmi "nie działa i nie kupuj' ???

Jeśli masz konkretne informacje dotyczące LINUXCNC NA RASPPBERRY PI 5, to jesteś zaproszony do dyskusji, ale jeśli zamierzasz pieprzyć głupoty o tym, że sobie coś innego testowałeś, to po prostu nie tutaj, bo tutaj jest to nie na temat i robisz śmietnik z kolejnego tematu.

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: atom1477 » 11 kwie 2025, 17:56

tuxcnc pisze:
11 kwie 2025, 16:59
Czy to tak trudno, do jasnej cholery zrozumieć, że nawet jeśli absolutnie wszystko oprócz LinuxCNC działa na Pi 5, to odpowiedź na postawione w tym wątku pytania brzmi "nie działa i nie kupuj' ???
Nie, nie brzmi tak. Tylko Tyś se ustrugał chochoła, że niby ten LinuxCNC nie działa, że GPIO nie działa, i że jeszcze SPI nie działa.
Ja obaliłem Twoje twierdzenia o tych dwóch ostatnich.
A że LinuxCNC działa to wiadomo z internetu. Wiele osób w komentarzach pod filmikiem na Youtube potwierdziło że im to działa na RPi5.
Tylko Ty jesteś ignorant, i opierasz swoją opinię wyłącznie na swoich własnych doświadczeniach. Widocznie próbowałeś ale umiałeś tego skonfigurować, to Ci nie zadziałało. Ale nie pisz bzdur jakby to niedziałanie było jakąś prawdą objawioną.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 11 kwie 2025, 18:19

atom1477 pisze:
11 kwie 2025, 17:56
Widocznie próbowałeś ale umiałeś tego skonfigurować, to Ci nie zadziałało.
Debil udaje jasnowidza...
Nie nie próbowałem.
Nawet nie mam Rpi 5.
Nie mam, bo uważam że za wcześnie na jego zakup.
Społeczność LinuxCNC intensywnie pracuje nad przeportowaniem lcnc i pokrewnych projektów na Pi 5, ale póki co efekty są mizerne.
Owszem, co jakiś czas ktoś ogłasza, że mu działa, ale nic konkretnego z tego nie wynika.
Natomiast na Pi 4 wszystko działa plug&play - instalujesz, konfigurujesz i pracujesz.
Pi 5 może za pół roku czy rok, ale dzisiaj jeszcze nie.
atom1477 pisze:
11 kwie 2025, 17:56
Ja obaliłem Twoje twierdzenia
Jeśli cokolwiek obaliłeś, to swoje twierdzenia.
Prawda jest taka, że ja lubię testować różny sprzęt i różne konfiguracje, tak dla poszerzenia wiedzy, zabicia czasu i zwykłej przyjemności, ale Pi 5 na razie nie kupuję.
Autor wątku niczego nie chce testować, wręcz przeciwnie, pisze że ma dość tymczasowych rozwiązań i chce czegoś trwałego i stabilnego, więc jeśli już chce Raspberry, to polecam mu Pi 4.

Dlatego twoje debilne posty nie na temat są wyjątkowo szkodliwe.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”