LinuxCNC moje początki
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 40
Więc G20 na G21 ustawia mi poprawnie cale na milimetry.kamar pisze:G20 zmien na g21 ( cale na milimetry) g94 na g95
G94 na G95 wyłącza obroty na innych subach i nie działają.
Więc wszystko wiadomo
@Miki
Skupię się na tym jak silniki będą się już kręciły. Choć wiele ten symulator daje. Jest o tyle wartościowy, że pozwala się zapoznać z programem i otwiera oczy laikom co by nie napisać.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
G94 i g95 przełącza posuwy z mm/obrót na mm/min. albo odwrotnie 
Dobrze skonfigurowany symulator ma zrobić wszystko to co maszyna !
U mnie zmiana typu posuwów skutkuje tylko szybszą jazdą. zamiast pisać f100 piszę f0.2.
Chociaż axis i tak wyswietla w mm/min ale ,zależnie od obrotów rośnie lub maleje.

Dobrze skonfigurowany symulator ma zrobić wszystko to co maszyna !
U mnie zmiana typu posuwów skutkuje tylko szybszą jazdą. zamiast pisać f100 piszę f0.2.
Chociaż axis i tak wyswietla w mm/min ale ,zależnie od obrotów rośnie lub maleje.
-
Jeszcze jest kwestia kompatybilności. Być może wersja linuxCNC Pod którą pisany był sub nie koniecznie będzie działała na innej. A z tego co wiem po Twoim ini masz inną wersję LinuxCNC. Może tu być jakiś problem ?. Tak tylko gdybam sobie luźno.......kamar pisze:Dobrze skonfigurowany symulator ma zrobić wszystko to co maszyna !
-
Znalazłem tutajkamar pisze:No, o tych nowych dystrybucjach to mam swoje zdanie, niekoniecznie pochlebneale instalacjami to ja się nie zajmuję i nie poradzę.
https://github.com/jepler/linuxcnc-mirror/releases
Tylko muszę poczytać jak to zainstalować