lazycam przygotowanie dxf pod frezowanie


Autor tematu
orzelekgizycko
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 14
Rejestracja: 05 maja 2008, 12:03
Lokalizacja: Giżycko

lazycam przygotowanie dxf pod frezowanie

#1

Post napisał: orzelekgizycko » 14 lut 2012, 07:35

Witajcie,
od kilku dni mam ukończoną mini frezarkę 3 osiową i zaczynam zabawę od lazycam'a. Parametry frezowania udaje mi się poustawiać itp, ale mam problem ze zrobieniem g-kodu z całego rysunku, tzn generuje się tylko z jednego łańcucha a nie z całego rysunku, ściślej z pierwszego łańcucha z "drzewka" po lewej stronie programu. rysunek to np. literki narysowane w auto cadzie oczywiście linie i łuki. pierwsza litera to "O" -program wygenerowany wycina wnętrze i to wszystko. na podglądzie w lazycamie pokazane są szybkie przyjścia do kolejnych literek, ale na tym się kończy.
Proszę o pomoc lub ewentualnie jakiś manual ktoś ma.
Pozdrawiam



Tagi:


creative1agh
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 263
Rejestracja: 25 sty 2009, 21:11
Lokalizacja: Kraków

#2

Post napisał: creative1agh » 14 lut 2012, 23:31

Widzę, że nie ma chętnych do pomocy za bardzo, więc jeśli dalej nic nie pomaga może coś zasugeruję.
Proponuję na początek sprawdzić, czy nie przekroczyłeś limitu 500 linii g-code'u - mach w wersji demo idzie tylko do 500 i stop.
Potem zamiast tekstu namalować coś prostego, powiedzmy kilka kwadratów i to spróbować "przemielić" przez lazycam.
Przy tekście dochodzi temat linii i łuków itp rzeczy, że o konturach zamkniętych itp nie wspomnę - piszę dlatego, że niezależnie od czcionki litera "o" ma zawsze kontur zamknięty, a np "k" już nie - spróbuj zamienić czcionkę na taką, gdzie litery są blokami, czyli mają zamknięte kontury.
Pobaw się też programem Vectric"a - VCarve lub Aspire :) i rzuć lazycam'em w kąt :) - w wersji demo da się wygenerować kod z kilku plików dostarczonych z programem.


Autor tematu
orzelekgizycko
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 14
Rejestracja: 05 maja 2008, 12:03
Lokalizacja: Giżycko

#3

Post napisał: orzelekgizycko » 15 lut 2012, 13:02

w lazycamie obcieło równo po 50 linijce więc pewnie wersja demo tak ogranicza...


creative1agh
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 263
Rejestracja: 25 sty 2009, 21:11
Lokalizacja: Kraków

#4

Post napisał: creative1agh » 15 lut 2012, 13:46

https://www.cnc.info.pl/topics102/jakie ... t18130.htm

dokładnie tak, czasem warto poszukać.
Sprawdź sobie demo SheetCam TNG - tam jest więcej linii kodu dostępne a i program lepszy.
DXF2GCODE - też działał, choć prościutki.
A jak nie, a czujesz się dobrze z linuksem, tam mają - z tego co widzę na forum - bardzo dobry i darmowy program do sterowania CNC. Czym tam robią konwersję z dxf na gcode - nie wiem, sam też nigdy tego nie używałem.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LazyCam”