LazyCam postprocesor g31 dla Mach3

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

Autor tematu
LESZEK75
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 14
Rejestracja: 06 kwie 2012, 20:06
Lokalizacja: Zamosc

LazyCam postprocesor g31 dla Mach3

#1

Post napisał: LESZEK75 » 26 lut 2019, 22:44

Poszukuje takiego postprocesora dla palnika plazmowego aby automatycznie przypisywał tę komendę za każdym przebiciem materiału
.G31 Z-10 F300 (szukanie materiału z prędkością 300 do pozycji Z=-10)
G92 Z-3 (Zerowanie osi Z + przykładowa korekcja przełącznika)
G00 Z1 (podniesienie palnika 1mm nad materiał)
M3 (Załączenie plazmy)




dudziak4
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 330
Rejestracja: 06 wrz 2007, 13:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: LazyCam postprocesor g31 dla Mach3

#2

Post napisał: dudziak4 » 26 lut 2019, 22:58

wybierz postprocesor frezarkowy z LazyCam edytuj go w notatniku i dopisz tą procedurę i po sprawie.


Autor tematu
LESZEK75
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 14
Rejestracja: 06 kwie 2012, 20:06
Lokalizacja: Zamosc

Re: LazyCam postprocesor g31 dla Mach3

#3

Post napisał: LESZEK75 » 27 lut 2019, 12:40

Znalazłem postprocesor pod laser
********************************ProgramStart**********************************

'Tweakie.CNC March 2012.

F300 ( << Set Required Feed Rate >> )

********************************ToolChange***********************************

********************************ChainStart***********************************

M10P1

********************************Rapid****************************************

G{MODE} X{XPOS} Y{YPOS}
M11P1

********************************ZRapid***************************************

********************************Line*****************************************

[G{MODE}][ X{XPOS}][ Y{YPOS}]

********************************Arc******************************************

[G{MODE}][ X{XPOS}][ Y{YPOS}] I{IPOS} J{JPOS}

********************************CanCycleStart********************************

********************************InCanCycle***********************************

********************************CanCycleEnd**********************************

********************************ChainEnd*************************************

********************************ProgramEnd***********************************

M10P1
G{MODE} X0 Y0
M30
%

*****************************************************************************

ale co gdzie wkleić aby to zadziałało jak należy ?


dudziak4
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 330
Rejestracja: 06 wrz 2007, 13:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: LazyCam postprocesor g31 dla Mach3

#4

Post napisał: dudziak4 » 27 lut 2019, 13:15

laserowy się nie nadaje


Autor tematu
LESZEK75
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 14
Rejestracja: 06 kwie 2012, 20:06
Lokalizacja: Zamosc

Re: LazyCam postprocesor g31 dla Mach3

#5

Post napisał: LESZEK75 » 27 lut 2019, 13:30

Innego nie znalazłem ten wygrzebałem na forum macha , w plikach macha też nie znalazłem.

Dodane 4 minuty 21 sekundy:
znalazłem taki w machu

*******************************ProgramStart**********************************

(Program posted with Plasma Example Post.pst)


********************************ToolChange***********************************



********************************ChainStart***********************************


***********************************Rapid*************************************

G{MODE} Z{RAPIDHEIGHT}
G{MODE} X{XPOS} Y{YPOS}
G{MODE} Z{ZPOS}
Z{STARTHEIGHT}
{SPINDLE}(PLasma On)
{PIERCEDELAY}


***********************************ZRapid************************************



************************************Line**************************************

[G{MODE}][ X{XPOS}][ Y{YPOS}][ Z{ZPOS}][ F{FEED}]


************************************Arc***************************************

[G{MODE}][ X{XPOS}][ Y{YPOS}][ Z{ZPOS}] I{IPOS} J{JPOS}[ F{FEED}]


********************************CanCycleStart*********************************

G1 Z{ZPOS} F{FEED}
{LIFTDELAY}
M5(Plasma Off)
G0 Z{RAPIDHEIGHT}


**********************************InCanCycle**********************************

G0 X{XPOS} Y{YPOS}
Z{STARTHEIGHT}
M3(PLasma On)
{PIERCEDELAY}
G1 Z{ZPOS}F{FEED}
{LIFTDELAY}
M5(Plasma Off)
G0 Z{RAPIDHEIGHT}


**********************************CanCycleEnd*********************************


************************************ChainEnd**********************************

{LIFTDELAY}\nM5 (Plasma Off)"

**********************************ProgramEnd**********************************

G{MODE} Z{RAPIDHEIGHT}


dudziak4
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 330
Rejestracja: 06 wrz 2007, 13:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: LazyCam postprocesor g31 dla Mach3

#6

Post napisał: dudziak4 » 27 lut 2019, 13:49

Źle szukasz, Mach3 jest programem wykonawczym i w nim nie ma postprocesorów. Postprocesora szukaj w folderze LazyCama on odpowiada za generowanie ścieżki dla macha i innych programów wykonawczych, najprawdopodobniej znajduje się w folderze o nazwie "post". Szukaj postprocesora o nazwie "mach3 plasma" lub po prostu "mach3"

Dodane 2 minuty 20 sekundy:
dudziak4 pisze:
27 lut 2019, 13:46
Źle szukasz, Mach3 jest programem wykonawczym i w nim nie ma postprocesorów. Postprocesora szukaj w folderze LazyCama on odpowiada za generowanie ścieżki dla macha i innych programów wykonawczych, najprawdopodobniej znajduje się w folderze o nazwie "post". Szukaj postprocesora o nazwie "mach3 plasma" lub po prostu "mach3"
Być może znajdziesz nawet taki który już korzysta z G31.

Zamiast edytować sam się zacytowałem :mrgreen:


Autor tematu
LESZEK75
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 14
Rejestracja: 06 kwie 2012, 20:06
Lokalizacja: Zamosc

Re: LazyCam postprocesor g31 dla Mach3

#7

Post napisał: LESZEK75 » 27 lut 2019, 14:11

Nie mam takiego katalogu ani plików ,same macra może dlatego że mam wersje domo.


Autor tematu
LESZEK75
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 14
Rejestracja: 06 kwie 2012, 20:06
Lokalizacja: Zamosc

Re: LazyCam postprocesor g31 dla Mach3

#8

Post napisał: LESZEK75 » 28 lut 2019, 08:48

Ogarnąłem sprawę udało mi się wkleić tekst do postprocesora z lasera nie wiem czy dobrze ale działa wygląda to tak.
********************************ProgramStart**********************************

'Tweakie.CNC March 2012.

F300 ( << Set Required Feed Rate >> )

********************************ToolChange***********************************

********************************ChainStart***********************************

M10P1

********************************Rapid****************************************

G{MODE} X{XPOS} Y{YPOS}
M11P1
G31 Z-10 F300 ;(szukanie materiału z prędkością 300 do pozycji Z=-10)
G92 Z-3 ;(Zerowanie osi Z + przykładowa korekcja przełącznika)
G00 Z1 ;(podniesienie palnika 1mm nad materiał)
M3 ;(Załączenie plazmy)
********************************ZRapid***************************************

********************************Line*****************************************

[G{MODE}][ X{XPOS}][ Y{YPOS}]

********************************Arc******************************************

[G{MODE}][ X{XPOS}][ Y{YPOS}] I{IPOS} J{JPOS}

********************************CanCycleStart********************************

********************************InCanCycle***********************************

********************************CanCycleEnd**********************************

********************************ChainEnd*************************************

********************************ProgramEnd***********************************

M10P1
G{MODE} X0 Y0
M30
%

*****************************************************************************

Awatar użytkownika

minhlong
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 4
Rejestracja: 05 lip 2019, 11:03
Lokalizacja: ha noi
Kontakt:

Re: LazyCam postprocesor g31 dla Mach3

#9

Post napisał: minhlong » 24 lip 2019, 02:55

It is very good. Thank you

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”