Lantek v28 do sterowania Eckert Szafir 3D

jak skonfigurować postprocesor Eckert/Burny w Lantek v28 do sterowania maszyną Eckert Szafir 3d

Dyskusje na temat post procesorów.

Autor tematu
nleszek83
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 7
Rejestracja: 28 lut 2019, 13:52

Lantek v28 do sterowania Eckert Szafir 3D

#1

Post napisał: nleszek83 » 07 paź 2019, 19:56

Dzień dobry,

Używam oprogramowanie Lantek v28 do pracy z maszyną Eckert Jantar, oraz zaimplantowanego oryginalnie przez Lantek postprocesora Ecert/Burny do generowania kodu w formacie essi na tą maszynę.

Chciałbym generować również ścieżki do sterowania maszyną Eckert Szafir 3d, chociażby tylko w dwuch osiach. Maszyna ta używa programów w formacie iso. Zmieniłem w Lanteku w ustawieniach postprocesora (plik textowy .ps1) rodzaj generowanego kodu na iso. . Niestety nie chce mi generować prawidłowego kodu - wychodzą jakieś szlaczki.

Pytanie, czy da się w ogóle sterować Szafirem z tej wersji programu Lantek, czy po prostu jest już niekompatybilny ???

Uprzedzam że mam też wersję Lantek 2015 i postprocesor do Szafira, niestety podmiany postprocesorów z nowszej do starszej nie działają.



Awatar użytkownika

robal43
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 754
Rejestracja: 05 cze 2007, 11:49
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

Re: Lantek v28 do sterowania Eckert Szafir 3D

#2

Post napisał: robal43 » 09 paź 2019, 10:24

Trzeba przerobić sam postprocesor .. bo tam są dwa inne sterowniki przy maszynach jak dobrze pam. jest i numeracja bloków a przy ISO całkiem inny g-code działa na współrzędnych absolutnych
a drugi na inkrementalnych
podeślij oryginalny plik z Szafira na robal43@wp.pl
Plotery plazmowe..
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic

Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys


eckert legnica
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 12
Rejestracja: 23 maja 2018, 09:13

Re: Lantek v28 do sterowania Eckert Szafir 3D

#3

Post napisał: eckert legnica » 11 paź 2019, 11:55

Lantek w wersji 28 nie ma u Państwa modułu bevel. Nie wygeneruje się kod na fazy. Jedyne rozwiązanie to cięcie 2D.
Postprocesor z wersji 35 nie jest kompatybilny z 28. Do wersji 28 nie powstał postek z obsługą ISO (G-kodów).
Maszyna Szafir 3D na sterowniku ECS872 jest wstecznie kompatybilna ze sterownikiem ECS852. Można śmiało importować kody *.Essi na nową maszynę. Dla ułatwienia życia operatora proszę ustawić poprawnie punkt startowy w systemie Lanteka 28.

Podsumowując. Proszę nie robić nic tylko wyciąć kod *.essi na nowszej maszynie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Post Procesory”