Kumulujący się błąd osi Z przy zgrubnym, ale nie wykańczającym

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Zgłoszenia konkursowe


Autor tematu
kalreg
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4
Posty: 55
Rejestracja: 17 sty 2016, 21:24
Lokalizacja: Olsztyn

Kumulujący się błąd osi Z przy zgrubnym, ale nie wykańczającym

#1

Post napisał: kalreg » 02 paź 2018, 22:46

moi drodzy
Efekt błędnego działania frezarki widzicie poniżej. Probuje wymyślić jaka może być tego przyczyna.

Najpierw o skutkach usterki.

W wyniku zgrubnego frezowania odrzuciłem zbędny materiał, a przy frezowaniu wykańczającym okazało się, że Z wykańczającego jest za wysoko czyli nie dojeżdża w punktach zmiany wysokości zgrubnego czego efektem jest półka po frezowaniu zgrubnym. Pierwsze co przyszło mi do głowy to to, ze zwyczajnie to Z zostało źle ustawione. Po teście jednak okazało się, że Z jest ustawione ok. Zastanawiające okazało się, że półka jest im wyżej, tym wyższa, a na samym na dole frezowania wykańczającego półek nie ma, a u góry są duże, zupełnie jakby błąd wysokości przy frezowaniu zgrubnym się kumulował. Po zmierzeniu go ręcznie, (więc mamy tu niedokładność), faktycznie okazało się, że kolejne półki są coraz wyższe, a odległość między nimi - maleje patrząc od góry do dołu o z grubsza zbliżoną wartość. Błąd nie pojawił się przy frezowaniu wykańczającym;
Nigdy wcześniej się z czymś takim nie spotkałem stąd prośba o podpowiedź co może być przyczyną:

a/ wina łożyska ze śrubą trapezową, które steruje osią Z - łożysko delikatnie szumi. Ze względu na budowę maszyny nie można dostać się do łożyska by je nasmarować - należy zdemontować łożysko czyli tak naprawde wstawić nowe (bo wyjecie sruby z ozyska powoduje wypadnięcie kulek). Tu błedem może być też jakiś zadzior na śrubie trapezowej (ale nie zlokalizowałem czegoś takiego) bądź wyrobione łożysko. Przeczy temu fakt, że problem nie pojawił się przy frezowaniu wykańczającym. Tłumaczę sobie to jednak tym, że przy frezowaniu wykańczającym Z pracuje cały czas, a przy zgrubnym, tylko przez chwile
b/ usterka silnika krokowego - znów - przeczy temu fakt, że problem się nie pojawił przy wykanczaniu.
c/ wina uszkodzonego sterownika osi Z
d/ wina kabla łączącego komputer ze sterownikiem. To klasyczny kabel usb A-B, bez koralika ferrytowego. Kabel niedawno został zmieniony. Wcześniejszy taki koralik miał, natomiast to nie tak, że problem pojawił się zauważalnie po zmianie kabla. Nie potrafie określić dokładnie kiedy kabel wymieniłem.
e/ wina ładunku który zbiera się na frezarce - materiał obkleja maszynę, więc posiada ładunek który może wpłynąć na elektronikę/kabel usb.
f/ śruba została przyblokowana przez wióry - im wyżej cięło tym wiory były bliżej łożyska, im niżej - tym dalej więc mniej wiórów padało na trapezówkę. Starałem się to czyścić w trakcie, ale moze niedostatecznie.

Osobiście celuje w punkt d/ lub e/.
Będe wdzięczny za każdą podpowiedź. Jutro planuje zmieniać i kabel i łożysko, ale może, ktoś miał podobne spostrzeżenia i podzieli się nimi.

K.

Przy okazji - w manualu do piko napisane jest ze kabel cnc powinien miec filtr ferrytowy i podwójny ekran. Czy ktoś podpowie mi gdzie kupie dobry kabel usb typu AB o takich parmetrach bo ?
Obrazek obrocony o 90 stopni przeciwnie do wskazowek zegara
Obrazek



Zgłoszenia konkursowe


FTW
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 402
Rejestracja: 16 gru 2016, 10:44
Lokalizacja: śląsk

Re: Kumulujący się błąd osi Z przy zgrubnym, ale nie wykańczającym

#2

Post napisał: FTW » 02 paź 2018, 22:49

Na początek to wrzuć dobre zdjęcia co się stało, bo opis jest jak dla mnie mało zrozumiały. Wtedy coś się pomyśli.


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1435
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Kumulujący się błąd osi Z przy zgrubnym, ale nie wykańczającym

#3

Post napisał: Steryd » 02 paź 2018, 23:27

jaki jest naddatek pozostawiony po obróbce zgrubnej?
Można?
Morzna!!!


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1332
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Kumulujący się błąd osi Z przy zgrubnym, ale nie wykańczającym

#4

Post napisał: RobWan » 03 paź 2018, 12:21

Miałem to samo. Z gubiła kroki, aż zrobiłem dziurę w stole. Dałem większy silnik, wyższe napięcie, wyższy prąd, inne łożysko. Powinienem dać jeszcze przeciwwagę.

Robert


Autor tematu
kalreg
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4
Posty: 55
Rejestracja: 17 sty 2016, 21:24
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Kumulujący się błąd osi Z przy zgrubnym, ale nie wykańczającym

#5

Post napisał: kalreg » 03 paź 2018, 13:07

@steryd Roznica zaczela sie od 1,5mm i zjezdzała do 0 na przestrzeni ok 500mm.
@robwan Czemu by nie gubilo krokow w przypadku wykanczajacego?


FTW
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 402
Rejestracja: 16 gru 2016, 10:44
Lokalizacja: śląsk

Re: Kumulujący się błąd osi Z przy zgrubnym, ale nie wykańczającym

#6

Post napisał: FTW » 03 paź 2018, 13:49

Masz dobrze ustawioną prostopadłość osi Z do XY?


Autor tematu
kalreg
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4
Posty: 55
Rejestracja: 17 sty 2016, 21:24
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Kumulujący się błąd osi Z przy zgrubnym, ale nie wykańczającym

#7

Post napisał: kalreg » 03 paź 2018, 22:02

@FTW Aktualnie rozebrałem całą oś Z do wymiany łożyska, ale wczesniej tak. Na logike jednak jesli nie mialbym prostopadlosci Z wzgledem XY to bym mial zniekształcone frezowanie ale nie byłoby różnic pomiedzy zgrubnym a wykanczajacym


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1332
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Kumulujący się błąd osi Z przy zgrubnym, ale nie wykańczającym

#8

Post napisał: RobWan » 03 paź 2018, 22:08

kalreg pisze:@robwan Czemu by nie gubilo krokow w przypadku wykanczajacego?

Może jest, ale nie widać. I przy zgrubnym raczej przy każdym poziomie nie uciekło. Może tylko raz, ale na pionowych ścianach tak mocno nie widać.

Robert


mareq_bb
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 174
Rejestracja: 26 wrz 2016, 14:10
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Kumulujący się błąd osi Z przy zgrubnym, ale nie wykańczającym

#9

Post napisał: mareq_bb » 04 paź 2018, 09:40

Przy wykańczającym jedziesz cieńszą warstwą to i siły działające na frez są dużo mniejsze. Zatem dużo trudniej o zgubienie kroku.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1332
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Kumulujący się błąd osi Z przy zgrubnym, ale nie wykańczającym

#10

Post napisał: RobWan » 04 paź 2018, 11:14

Jakie siły? W styropianie :-)

Robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”