KUKA sterowanie RC 30/51 -> step dir


Autor tematu
madix
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 23 gru 2010, 09:58
Lokalizacja: Grudziądz

KUKA sterowanie RC 30/51 -> step dir

#1

Post napisał: madix » 24 cze 2016, 11:08

Witam, mam okazję kupić robota KUKA z sterowaniem RC30/51 na wyposażeniu takiej szafy znajduje się:

Programmiergerät KRC 32 Siemens Sirotec ACR-GRT-PHG 6FR2490-0AH12
Siemens Sirotec ACR 20 6FR2020-0AA00-Z
1x KUKA FE001/1 69-223-650
1x KUKA FE002/1-1 69-223-652
1x KUKA NM100ABN 69-334-285 Servo Drive
2x KUKA PS30/135I 69-327-923
1x KUKA PS15/67I 69-327-924
1x KUKA 3PS15/67I 69-327-921
1x KUKA FE004/1-1 69-157-012
1x KUKA FE005/1-1 69-157-015

Potrzebuję sterować ramieniem robota za pomocą sygnałów STEP - DIR, moje pytanie brzmi następująco czy jest możliwość takiego sterowania ewentualnie co musiałbym dokupić? Ewentualnie Jakie inne sterowniki kompatybilne z Serwami w KUKA dały by mi taką możliwość, zależało by mi na minimalizacji wielkości szafy sterowniczej do niezbędnego minimum. Tylko sterowanie step-dir, bez manipulatora itd. Dziękuję za wszelkie sugestie.



Tagi:


micges
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 272
Rejestracja: 08 sty 2010, 02:04
Lokalizacja: Toruń

#2

Post napisał: micges » 24 cze 2016, 13:12

Czy sterowanie jest działające?
Czemu chce kolega je modyfikować?


Autor tematu
madix
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 23 gru 2010, 09:58
Lokalizacja: Grudziądz

#3

Post napisał: madix » 24 cze 2016, 13:18

Działające ale potrzebuję sterować ramieniem przy pomocy sygnałów bezpośrednio z komputera generowanych na żywo. Robot będzie miał niestandardowe zastosowanie. Moje pytani brzmi czy tego typy sterowniki miały już porty step/dir ponieważ nie doszukałem się tego nigdzie... Nie miałem niestety do czynienia z robotami tego typu. Czy jest ewentualnie jakaś karta która daje taką możliwość?


micges
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 272
Rejestracja: 08 sty 2010, 02:04
Lokalizacja: Toruń

#4

Post napisał: micges » 24 cze 2016, 13:42

Bardzo wątpię, że tam jest sterowanie step/dir. Albo +-10V albo protokół.

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3534
Rejestracja: 24 gru 2006, 11:54
Lokalizacja: już tylko Mysłowice
Kontakt:

#5

Post napisał: cnccad » 24 cze 2016, 14:10

ja się spotkałem z +/-10V w starszych modelach. Ale to jest jakieś 7 lat do tyłu i nie pamiętam co to były za maszyny KUKA.
Tak samo jak ESAB , Motoman , ABB , Panasonic ... Yamaha
krok/kierunek , nie ma powszechnego zastosowania w tego typu maszynach.
Pozdrawiam.

Każda praca ma swoją wartość a zaniżanie jej wartości jest brakiem szacunku do pieniędzy i samych siebie.


Autor tematu
madix
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 23 gru 2010, 09:58
Lokalizacja: Grudziądz

#6

Post napisał: madix » 24 cze 2016, 15:13

Czy wymiana serwopacków na inne miała by sens? Jakie są orientacyjne koszty? Serwa w takich robotach są dość potężne i domyślam się że to by w 10k się nie zmieściło dla 6 osi.
Ewentualnie czy istnieją jakieś interpretery step/dir na protokół Kuka lub sterowanie 0-10V?
Chodzi mi o proste sterowanie do krańcówki w prawo do krańcówki w lewo i tak dla każdej osi. Jak w zwykłym CNC.


micges
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 272
Rejestracja: 08 sty 2010, 02:04
Lokalizacja: Toruń

#7

Post napisał: micges » 24 cze 2016, 15:44

W 20k by sie nie zmiescilo.
Kolego zacznij od drugiej strony, jeśli maszyna jest sprawna trzeba poszukać czegoś co ją wysteruje. Czyli jesli jakims cudem jest jeszcze tam +-10V a nie protokół to linuxcnc + mesa 7i77 tego robota wysteruje.

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3534
Rejestracja: 24 gru 2006, 11:54
Lokalizacja: już tylko Mysłowice
Kontakt:

#8

Post napisał: cnccad » 24 cze 2016, 17:47

madix pisze:
Chodzi mi o proste sterowanie do krańcówki w prawo do krańcówki w lewo i tak dla każdej osi. Jak w zwykłym CNC.
Kolega micges dobrze Ci podpowiada.
Dopasowanie sterownika do tego co masz może być znacznie prostszym rozwiązaniem.
Serwa zostawić i szukać innego CNC jak jest taka konieczność.
Pozdrawiam.

Każda praca ma swoją wartość a zaniżanie jej wartości jest brakiem szacunku do pieniędzy i samych siebie.


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2955
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#9

Post napisał: dance1 » 24 cze 2016, 19:44

madix może jakbyś napisał do czego robot ma służyć szybciej trafne odpowiedzi byś otrzymał, coś dla ciebie niestandardowego może być dla innych normalne i już dawno rozgryzione. Sam posiadam robota abb, byłego malarza którego do innej pracy przystosowałem, oczywiście bez manipulatora bo to tragedia straszna była.
Serwo jak serwo można sterować dedykowanym sterownikiem, mesą, sterownikami z cs laba itd, tylko trzeba wiedzieć co się ma i jak działa.
I don't like principles, I prefer prejudices


lszybki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 02 lut 2019, 14:43

Re: KUKA sterowanie RC 30/51 -> step dir

#10

Post napisał: lszybki » 02 lut 2019, 14:47

Witam

Szukam schematu elektrycznego do szafy KUKA RC30/51

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Roboty”