Krańcówki

Pomoc w instalacjii

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
adrian.holik
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1
Posty: 42
Rejestracja: 20 sty 2018, 19:28

Krańcówki

#1

Post napisał: adrian.holik » 16 mar 2018, 20:49

Witam.Prosze o pomoc w podłaczeniu krańcówek limit do frezarki CNC.Posiadam 6 czujników typu NpN Nc po 2 na każdą oś i 3szt Home NpN No.I teraz pytanie Jak podłaczyc limity do płyty SSK MB 2? Podłaczyłem szeregowo limity ale zostały mi czarne kabelki gdzie i jak je wpiąć?na płycie jest tylko 1 wejście, jesli wszystkie czarne złacze, to krańcówki nie działają?Czy musze zastosować przekażniki????




piotr197
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Posty: 62
Rejestracja: 06 mar 2011, 15:32
Lokalizacja: gubin

Re: Krańcówki

#2

Post napisał: piotr197 » 03 kwie 2018, 11:04

witaj
Mogę Ci pomóc ale zadzwoń do mnie lub napisz na mój e-mail jeśli masz jeszcze z tym problem (197piotr@vp.pl)
Telefon 512 174 467
piotr


KarolpogodA
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 6
Rejestracja: 09 maja 2017, 21:50
Lokalizacja: Stalowa
Kontakt:

Re: Krańcówki

#3

Post napisał: KarolpogodA » 15 maja 2018, 10:40

Jeśli sterowanie frezarki jest w logice NPN 2 przewodowo to zwierając wejście do minusa będziesz miał aktywne wejście. Jeśli jest w logice PNP to zwierając do plusa masz aktywne wejście. Takie rozwiązanie kwalifikuje czujniki indukcyjne 2 przewodowe lub krańcówki ze stykami. W twoim przypadku masz czujniki 3 przewodowe gdzie brązowy leci do plusa (24VDC), niebieski to minus (0VDC) a czarny to sygnał. Musisz w maszynie sprawdzić jak to wygląda i dopiero podpinać.
Falowniki - sklep - serwis - wsparcie techniczne

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”