Krańcówki i pozycja bazowa w mach3

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
Tasiorsz
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 2
Posty: 40
Rejestracja: 30 sty 2010, 21:51
Lokalizacja: Warszawa

Krańcówki i pozycja bazowa w mach3

#1

Post napisał: Tasiorsz » 08 mar 2010, 21:51

Witam serdecznie.
Proszę o informacje dotyczącą uzyskiwania pozycji bazowej w mach3 przy wykorzystaniu płyty SSK-MB1. Co i jak trzeba skonfigurować aby po użyciu "REF ALL HOME" osie maszyny zatrzymały się w określonych pozycjach. Czy oprócz "REF ALL HOME" są inne możliwości uzyskania pozycji bazowej (wyjściowej)?

Proszę o informacje dotyczącą krańcówek. Proszę Mnie poprawić jeżeli się myle ale z tego co się zorientowałem po przeczytaniu kilkunastu postów:
1) krańcówki Xhome, Yhome, Zhome (po jednej na każdą oś-tyle przewiduje płyta SSK-MB1) służą do określenia pozycji bazowej poszczególnych osi - i tu moje pytanie:
- załóżmy ze rozpatrujemy oś x. Stół porusza się w dwóch kierunkach +X , -X. Po której stronie bramy montujemy krańcówkę. Czy to jest od jakiegoś parametru uzależnione w mach-u. Układ działa tak że stół dojerzdża do krańcówki Xhome i wraca do pozycji nastawionej (gdzie i w jaki sposób ustalamy pozycje bazową w machu)
- może należy zastosować na każdą oś po dwie krańcówki równolegle. Jeżeli tak to gdzie i w jaki sposób ustalamy pozycje bazową w machu
2) krańcówki "bezpieczeństwa" montujemy na każdą oś po dwie i łączymy je równolegle do do E-STOP.
-czy można zastąpić te krańcówki wykonując określone nastawy w programie

Z góry bardzo dziękuje za pomoc



Tagi:


krzysiekgrab
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 741
Rejestracja: 16 lip 2008, 15:07
Lokalizacja: Polska, Augustow

#2

Post napisał: krzysiekgrab » 09 mar 2010, 16:05

To właśnie krańcówki ustalają punkt bazowy. co do umieszczenia to nie ma to znaczenia(+, czy -). W programie ustalamy czy przy bazowaniu dana oś ma jechać w prawo czy lewo. Po najechaniu na krańcówkę program przypisuje dla tego miejsca wartość 0 (lub inną określoną przez użytkownika).

Co do krańcówek limitowych to możemy je zastąpić limitem softwerowym ustawianym w machu. program nie pozwoli na wyjechanie poza ustawione wartości np -10,100.
„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”


Autor tematu
Tasiorsz
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 2
Posty: 40
Rejestracja: 30 sty 2010, 21:51
Lokalizacja: Warszawa

#3

Post napisał: Tasiorsz » 09 mar 2010, 17:18

Dziękuję za odpowiedz
krzysiekgrab pisze:Po najechaniu na krańcówkę program przypisuje dla tego miejsca wartość 0 (lub inną określoną przez użytkownika).
Gdzie w mach3 określamy wyżej wspomnianą wartość.
krzysiekgrab pisze:Co do krańcówek limitowych to możemy je zastąpić limitem softwerowym ustawianym w machu. program nie pozwoli na wyjechanie poza ustawione wartości np -10,100
Gdzie w mach3 ustalamy limit softwerowy


krzysiekgrab
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 741
Rejestracja: 16 lip 2008, 15:07
Lokalizacja: Polska, Augustow

#4

Post napisał: krzysiekgrab » 09 mar 2010, 19:30

confing/homing-limits
„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”


czarny8
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 26 cze 2011, 21:04
Lokalizacja: Siedlce

#5

Post napisał: czarny8 » 05 gru 2016, 23:16

Odświeżam stary temat, ale gdzie w MACHU ustalamy czy przy bazowaniu dana oś ma jechać w prawo czy lewo?


snajperman-s1
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 340
Rejestracja: 22 kwie 2010, 10:34
Lokalizacja: Nowy Sącz

#6

Post napisał: snajperman-s1 » 08 gru 2016, 20:37

Ustawienia - bazowanie/limity - home neg.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”