Korekcja w PIKO

Korekcja

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
mateuszo10
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 7
Rejestracja: 08 maja 2019, 21:12

Korekcja w PIKO

#1

Post napisał: mateuszo10 » 20 lut 2022, 16:12

Witam. Posiadam frezarke ze sterowaniem PIKO CNC. Jako Cama używam fusiona 360 i tworząc program z korekcja G41/42 przy wrzuceniu g codu do piko, wyskakuje komunikat:

Błędny format liczby w lini:26
N70 G1 G41 X-2.7 Y6.3 D10
CODE = Y
VALUE = [6.3D10]

Domyślam się że chodzi o to D10, ale nie wiem jak rozwiązać ten problem.
Proszę o pomoc 😁




sebasbox
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 187
Rejestracja: 16 mar 2019, 10:54

Re: Korekcja w PIKO

#2

Post napisał: sebasbox » 20 lut 2022, 21:10

Widzę że chcesz zmieniac g-code, a nie wystarczy skorzystać ze stock to leave w fusion i dać na plus albo minus?

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 6011
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Korekcja w PIKO

#3

Post napisał: tuxcnc » 20 lut 2022, 21:36

mateuszo10 pisze:
20 lut 2022, 16:12
Jako Cama używam fusiona 360
Może masz zły postprocesor?


Autor tematu
mateuszo10
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 7
Rejestracja: 08 maja 2019, 21:12

Re: Korekcja w PIKO

#4

Post napisał: mateuszo10 » 20 lut 2022, 22:11

sebasbox pisze:
20 lut 2022, 21:10
Widzę że chcesz zmieniac g-code, a nie wystarczy skorzystać ze stock to leave w fusion i dać na plus albo minus?
No można i tak ale jednak szybciej i wygodniej byłoby zmienić w tabeli narzędzi średnicę narzędzia.

Dodane 2 minuty 36 sekundy:
tuxcnc pisze:
20 lut 2022, 21:36
mateuszo10 pisze:
20 lut 2022, 16:12
Jako Cama używam fusiona 360
Może masz zły postprocesor?
Na 99% nie jest to problemem, gdyż u znajomego kolegi ten problem nie występuje. Program różni się tylko kolejnością g kodów czego też próbowałem. Wydaje mi się że jest to problem z PIKO.

Awatar użytkownika

MarLip
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 230
Rejestracja: 07 lis 2016, 10:39
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Korekcja w PIKO

#5

Post napisał: MarLip » 16 maja 2022, 19:18

Udało się rozwiązać? Stoję przed tym samym problemem.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”