korekcja narzedzia

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
thekrymar
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 6
Rejestracja: 06 sty 2020, 17:14

korekcja narzedzia

#1

Post napisał: thekrymar » 16 lut 2020, 17:20

Witam!
Pracuje na maszynie certus. Mała maszyna 3 os. Program jest PikoCNC 4.2.3 i mam z nim mały problem odnośnie korekcji promienia/średnicy freza. Czy istnieje taka możliwość wpisać to gdzieś. Wykonuje kilka ścieżek jednym frezem a chce żeby nie zjeżdżała maszyna do pomiaru freza bo na chwilę obecną problem rozwiązuje tak że daję inne narzędzie na poszczególne ścieżki zmieniam średnice np. jeden ma 2mm inny 2.05 a robię wszystko tym samym frezem a maszyna za każdym razem zjeżdża do wymiany narzędzia. Tracę na tym dużo czasu. czy jest możliwość jakiejś korekcji średnicy narzędzia bądź możliwość żeby wyłączyć zjazd maszyny do wymiany i bazowania się w os z. I drugie pytanie czy jest możliwość powiększyć magazyn z narzędziami bo mam na jakieś 10 frezów i 10 wierteł a potrzebuję więcej czy jest możliwość powiększenia tej listy narzędzi? Jakiejś opcji dodania nowego narzędzia nie ma.




RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1560
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: korekcja narzedzia

#2

Post napisał: RobWan » 16 lut 2020, 19:23

thekrymar pisze:a chce żeby nie zjeżdżała maszyna do pomiaru freza

Nie używam tego, ale... może wyłącz w magazynku pomiar dla danego narzędzia.
thekrymar pisze: mały problem odnośnie korekcji promienia/średnicy freza. Czy istnieje taka możliwość wpisać to gdzieś.

Można wpisać ZOSTAW NADDATEK", ale to druciarstwo. :-)
Lepiej w magazynku dodać następne narzędzie z jego rzeczywistą średnicą.
thekrymar pisze:czy jest możliwość powiększyć magazyn z narzędziami bo mam na jakieś 10 frezów i 10 wierteł a potrzebuję więcej

Chyba od 4.5.0 ma na 50 narzędzi.

Robert


Autor tematu
thekrymar
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 6
Rejestracja: 06 sty 2020, 17:14

Re: korekcja narzedzia

#3

Post napisał: thekrymar » 16 lut 2020, 22:27

u mnie nie ma takiej możliwośći wyłączyć pomiar narzędzia i z tym naddatkiem nie wiem czy się da bo tylko w wybieraniu całej kieszeni można naddatek dac


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1560
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: korekcja narzedzia

#4

Post napisał: RobWan » 16 lut 2020, 22:34

thekrymar pisze:u mnie nie ma takiej możliwośći

Jest. Włącz to.
pomiar narz.png
Robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”