Konstrukcja stołu krzyżowego
Pytanie odnośnie rozwiązań konstrukcyjnych stołów krzyżowych.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
Re: Konstrukcja stołu krzyżowego
To nie wygląda na usuwanie materiału, tylko na konstrukcję mającą być spawaną z klocków.
No ale racja że taka wysoka konstrukcja nie ma sensu.
W tej konstrukcji nie da się dać wózków szerzej. Bo prowadnice stołu by z nich wyjeżdżały.
Taka konstrukcja miałaby sens w klasycznej frezarce na jaskółkach (jaskółki akceptują wyjeżdżanie).
Tak więc bez gruntownej przebudowy taka konstrukcja nie ma sensu, bo nie da się na niej wprowadzić rad jakie tu były proponowane.
No ale racja że taka wysoka konstrukcja nie ma sensu.
W tej konstrukcji nie da się dać wózków szerzej. Bo prowadnice stołu by z nich wyjeżdżały.
Taka konstrukcja miałaby sens w klasycznej frezarce na jaskółkach (jaskółki akceptują wyjeżdżanie).
Tak więc bez gruntownej przebudowy taka konstrukcja nie ma sensu, bo nie da się na niej wprowadzić rad jakie tu były proponowane.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 11
Dzięki wielkie za odzew!
I to jest spora bolączka tej koncepcji. Wraz ze wzrostem rozstawu podparcia stołu zwiększa się "nieczynna" długoś stołu a za tym masa.
Robić układ jak na filmiku w pierwszym poście, tzn. wózki ze stołem i prowadnice na łączniku?
Jakie rozwiązanie konstrukcyjne proponujecie?
Dodam, że wymiary stołu wynikają wprost z wymiarów formatki która na niego czeka. Materiał pochodzi z płyt z obrabiarki, która leży pocięta na złomie (w cenie 2zł za kg
). Ale jeśli będzie taka trzeba, to poszukam czegoś większego. Nie chcę także szaleć z masą, gdyż przewiduję tylko mokrego chińczyka i obróbkę alu i drewna i nie chcę pakować dużych silników. Do stali mam na razie konwencjonalną maszynę.
Robert_K pisze:Bardzo wąsko masz górne wózki. Moim zdaniem za wąsko.
I to jest spora bolączka tej koncepcji. Wraz ze wzrostem rozstawu podparcia stołu zwiększa się "nieczynna" długoś stołu a za tym masa.
na to już odpowiedział kolega Atomskmskm pisze:A czemu planujesz na łączniku tak dużo materiału usunąć zapłacisz za to dużym rachunkiem i stracisz sztywność niepotrzebnie.
gdyż tak właśnie planowałem zrobić. Podstawa i stół tylko obrabiane (żadnego spawania), a łącznik z elementami spawanymi wyżarzony po spawaniu.atom1477 pisze:To nie wygląda na usuwanie materiału, tylko na konstrukcję mającą być spawaną z klocków.
I tu pytanie: jak zmniejszyć wysokość, jeśli wynika ona z wysokości bloków łożyskowych i wysokości obudowy nakrętki?atom1477 pisze:No ale racja że taka wysoka konstrukcja nie ma sensu.
atom1477 pisze:Tak więc bez gruntownej przebudowy taka konstrukcja nie ma sensu
Robić układ jak na filmiku w pierwszym poście, tzn. wózki ze stołem i prowadnice na łączniku?
Jakie rozwiązanie konstrukcyjne proponujecie?
Dodam, że wymiary stołu wynikają wprost z wymiarów formatki która na niego czeka. Materiał pochodzi z płyt z obrabiarki, która leży pocięta na złomie (w cenie 2zł za kg

-
Da się zmniejszyć, bo na Twoim rysunku znacznie wyszedłeś poza wymiary bloków łożyskujących.
Ograniczenie o jakim piszesz jest więc w tej chwili "nieaktywne".
-
Od nakrętki (przykręcana do stołu) do płaszczyzny łącznika jest 9 mm, od bloków łożyskowych (przykręcane do łącznika) do stołu 3,5 mm.
Od nakrętki (przykręcana do łącznika) do podstawy jest 9 mm i od bloków (przykręcanych do podstawy) do płaszczyzny łącznika są 4 mm.
Całość od podstawy do górnej płaszczyzny stołu 143,5 mm.
@ato@atom1477 jest tu o co walczyć?
Wrzucam też rysunek z odpowiednimi przekrojami.
Od nakrętki (przykręcana do łącznika) do podstawy jest 9 mm i od bloków (przykręcanych do podstawy) do płaszczyzny łącznika są 4 mm.
Całość od podstawy do górnej płaszczyzny stołu 143,5 mm.
@ato@atom1477 jest tu o co walczyć?
Wrzucam też rysunek z odpowiednimi przekrojami.
- Załączniki
-
- rys2.pdf
- (110.19 KiB) Pobrany 31 razy
-
Właśnie w tym problem że liczysz od płaszczyzny łącznika.
A tak się składa że łącznik nie musi być płaski. Gdyby miał inny kształt to prowadnice i śruby napędowe osi X i Y mogłyby być znacznie bliżej siebie.
A tak się składa że łącznik nie musi być płaski. Gdyby miał inny kształt to prowadnice i śruby napędowe osi X i Y mogłyby być znacznie bliżej siebie.
-
Ok, rozumiem. A ile wg. Ciebie tak można jeszcze ugrać?
Czy może tak zrobić jak w kolejnej załączonej koncepcji?
Uprzedzając ewentualne niejasności wyjaśniam:
Zakres roboczy w X jaki potrzebuję to 300 mm
W pierwszej koncepcji:
przy zewnętrznym rozstawie wózków 200 mm dla 300 mm w X stół musi mieć długość 500 (waży wtedy 24 kg)
jak zwiększę rozstaw do 350mm to dla zakresu X 300mm robi się stół długi na 650 mm (co daje już 32 kg)
W nowej koncepcji wystarczy stół o długości 300 mm (co daje 14kg) no i tu zwiększyłbym trochę zakres w Xsie, bo stół 300x260 wygląda komicznie. Łącznik wykonałbym spawany (przy długości 600mm jeszcze dam radę go wyżarzyć) i zszedłbym z wysokością całkowitą.
Tutaj zwiększyłaby się szerokość podstawy, ale to nie problem, bo z formatki którą mam wyda tyle. No a przyrost masy będzie na plus.
Czy może tak zrobić jak w kolejnej załączonej koncepcji?
Uprzedzając ewentualne niejasności wyjaśniam:
Zakres roboczy w X jaki potrzebuję to 300 mm
W pierwszej koncepcji:
przy zewnętrznym rozstawie wózków 200 mm dla 300 mm w X stół musi mieć długość 500 (waży wtedy 24 kg)
jak zwiększę rozstaw do 350mm to dla zakresu X 300mm robi się stół długi na 650 mm (co daje już 32 kg)
W nowej koncepcji wystarczy stół o długości 300 mm (co daje 14kg) no i tu zwiększyłbym trochę zakres w Xsie, bo stół 300x260 wygląda komicznie. Łącznik wykonałbym spawany (przy długości 600mm jeszcze dam radę go wyżarzyć) i zszedłbym z wysokością całkowitą.
Tutaj zwiększyłaby się szerokość podstawy, ale to nie problem, bo z formatki którą mam wyda tyle. No a przyrost masy będzie na plus.
- Załączniki
-
- ver_3.pdf
- (103.11 KiB) Pobrany 37 razy
-
Zostaje przy pierwszej wersji.
Teraz łącznik wygląda tak: Zwiększyłem rozstaw wózków, całość jest w kwadracie jak kolega wyżej radził, wysokość zredukowałem o 43,5 mm i teraz łącznik wyda z przygotówki gr 30mm bez żadnego spawania.
Mam jeszcze pytanie odnośnie powierzchni bazowych w łączniku: czy wszystkie wózki mają być bazowane powierzchniami bocznymi czy po dwa w jednej linii dla każdej osi?
Teraz łącznik wygląda tak: Zwiększyłem rozstaw wózków, całość jest w kwadracie jak kolega wyżej radził, wysokość zredukowałem o 43,5 mm i teraz łącznik wyda z przygotówki gr 30mm bez żadnego spawania.
Mam jeszcze pytanie odnośnie powierzchni bazowych w łączniku: czy wszystkie wózki mają być bazowane powierzchniami bocznymi czy po dwa w jednej linii dla każdej osi?