konsola XBox do sterowania Mach3

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.
Awatar użytkownika

Autor tematu
karpik74
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 394
Rejestracja: 27 cze 2015, 16:36
Lokalizacja: kłodzko

konsola XBox do sterowania Mach3

#1

Post napisał: karpik74 » 04 lis 2015, 13:23

Wkurza mnie strasznie ciągłe bieganie do o koła stołu i z powrotem do klawiatury kiedy muszę wstrzelić się w wolne miejsce na arkuszu blachy.
Zacząłem drążyć temat zadajników, kontrolerów, ect.

Kiedyś miałem taki jak poniżej ...fajna rzecz, ale przewód ciągle się plątał, był za krótki i w końcu go wyrwałem.

http://www.ebmia.pl/zadajnik-obrotowo-i ... 82152.html

Również można zastosować klawiaturę numeryczną na USB ...ale kabel.
Noszenie klawiatury bezprzewodowej ...no nie bardzo ...sprawdzałem, potrafi zgubić sygnał i zatrzymać maszynę.
Stwierdziłem, że ogólnie gadżety na Bluethooth nie nadają się, kontrolery na WIFI też kiepska sprawa bo musi być łączność z siecią.
Profesjonalne zadajniki drogie.

Gdzieś temat zawisł.

Siedząc przed telewizorem, rzucił mi się w oczy pad do XBox-a. Zacząłem szperać i owszem ...jest możliwość podłączenia do Macha i manipulacji maszyną. Można padem na przewodzie ale lepsza opcja bezprzewodowo. Wystarczy mieć pad-a i odbiornik do PC-ta który kosztuje 35 zł.

http://allegro.pl/show_item.php?item=5572308766

Jeżeli nie masz pada to można kupić z odbiornikiem w zestawie.

http://allegro.pl/nowy-pad-xbox360-pc-b ... 78055.html

Świetna alternatywa dla drogich zadajników i plączących się kabli.

Jak mamy pad-a wystarczy go zainstalować na PC-cie i jeszcze inne programy dostępne do pobrania za darmo.
Ze strony Macha pobieramy Plugin do konsoli, instalujemy w Machu- wprowadzamy ustawienia funkcji ...i mamy fajny manipulator.

Czekam na nadajnik i będę się bawił ...może uda mi się wrzucić jakiś film od siebie :grin:

Tymczasem zerknijcie na to:
[youtube][/youtube]



Tagi:

Awatar użytkownika

Krako
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 800
Rejestracja: 27 lut 2012, 05:14
Lokalizacja: Kraków

#2

Post napisał: Krako » 04 lis 2015, 13:53

a linux cnc obsługuje wszystkie pady nawet te bezprzewodowe, bez kombinacji. hehe
Jeśli się mylę, to przytocz argumenty, pokaż swoją wiedzę i naucz mnie czegoś ;)
Pomogłem? Kliknij pomógł.

Moje maszynki


Kamillo251
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 62
Rejestracja: 04 sie 2011, 19:11
Lokalizacja: Wdowin

#3

Post napisał: Kamillo251 » 04 lis 2015, 13:59

Jest jeszcze coś takiego jak Valmec cnc.
[youtube][/youtube]

Awatar użytkownika

Autor tematu
karpik74
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 394
Rejestracja: 27 cze 2015, 16:36
Lokalizacja: kłodzko

#4

Post napisał: karpik74 » 04 lis 2015, 14:14

Krako pisze:a linux cnc obsługuje wszystkie pady nawet te bezprzewodowe, bez kombinacji. hehe
Super ...myślę, że nie każdy Linux-iarz to wie- podziel się wiedzą z innym.
Tylko proszę w innym temacie bo zrobi się młyn.
Kamillo251 pisze:Jest jeszcze coś takiego jak Valmec cnc.
Nie mogłem znaleźć sterownika, na stronie pobieranie nie działało.
No i chyba chodzi na BT.

[ Dodano: 2015-11-04, 14:28 ]
Nie, przepraszam ...na wifi, ale to też problem bo trzeba być podłączonym.


Kamillo251
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 62
Rejestracja: 04 sie 2011, 19:11
Lokalizacja: Wdowin

#5

Post napisał: Kamillo251 » 05 lis 2015, 14:26

Znalazłem wczoraj coś ciekawego w internecie.

http://www.shop.cncdrive.com/index.php?productID=358

Co prawda kosztuje trochę Euro, ale bezprzewodowe, kompatybilne z Mach3 i gotowe do działania.

Do tego mają również własne oprogrtamowanie do sterowania CNC i nazywa się UCCNC.
Czy ktoś może już używał tego programu?

Awatar użytkownika

Autor tematu
karpik74
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 394
Rejestracja: 27 cze 2015, 16:36
Lokalizacja: kłodzko

#6

Post napisał: karpik74 » 05 lis 2015, 20:29

Dla każdego coś dobrego :grin:

Jeszcze taka "pchełka" na bluethooth. Nie jestem pewien czy pójdzie na pluginie xbox-a ...jak nie to może na programie KeyGrabber w katalogu Macha ...a jaka cena :grin:

http://allegro.pl/mini-gamepad-bluetoot ... 16632.html

Awatar użytkownika

Autor tematu
karpik74
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 394
Rejestracja: 27 cze 2015, 16:36
Lokalizacja: kłodzko

#7

Post napisał: karpik74 » 09 lis 2015, 11:58

Zainstalowałem pad-a bezprzewodowego do XBox-a 360, bardzo fajna sprawa i nie drogo.

Potrzebujemy:

- pad bezprzewodowy z odbiornikiem do PC (sterownik w komplecie) lub sam odbiornik do PC jak ktoś posiada pad-a (sterownik w komplecie),

- PC z Windows XP, Vista lub Windows 7 (na 8 brak zgodności),

- zainstalowany DirectX (na płycie ze sterownikiem pad-a),

- pobrany ze strony Macha plugin XBox 360 Controller i wklejony w folder Mach3/plugins:
http://www.machsupport.com/software/plugins/

Po zainstalowaniu DirectX, sterownika i sparowaniu odbiornika z padem- włączamy Mach-a.
W zakładce Ustawienia/ Config Plugins zaznaczamy Xbox360Controller, klikając na Config wprowadzamy własną konfiguracje pad-a. Zatwierdzamy i resetujemy Macha.

[youtube][/youtube]

[ Dodano: 2015-11-09, 15:24 ]
Sprawdziłem czy sterownik od pada instaluje się w innych systemach Window-sa.

Zgodność:

Windows XP- zgodny,
Windows 7- brak zgodności,
Windows 8- brak zgodności,

[ Dodano: 2015-11-09, 17:21 ]
...ale bez stresa !

Ze strony Microsoft pobieramy sterownik odpowiedni do naszego Win-a i instalujemy.

https://www.microsoft.com/hardware/pl-p ... or-windows

Program może poinformować o niezgodności dlatego instalacji dokonujemy, ręcznie wybierając kontroler w MENADŻERZE URZĄDZEŃ naszego systemu.



rodzyn
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1
Posty: 75
Rejestracja: 03 mar 2011, 15:48
Lokalizacja: Polska

#8

Post napisał: rodzyn » 11 lis 2015, 22:25

Dzięki za instrukcję. Wyposażyłem swoją maszynę w pada od xboxa i muszę przyznać że jak na razie bardzo fajnie to działa. Bez problemu można dostosować przyciski do potrzeb itd.
Sama instalacja pada jest banalna, sam zdziwiłem się że tak łatwo poszło. :grin:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”