Konik do tokarki do drewna.

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
Morświn
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 7
Posty: 13
Rejestracja: 23 gru 2013, 12:22
Lokalizacja: Częstochowa

#11

Post napisał: Morświn » 06 sty 2014, 00:58

Właśnie to jest fajne rozwiązanie ale ja chce zrobić coś trochę innego w nowej tokarce którą zacznę robić jak fundusze podreperuje.Widziałem w jakiejś tokarce do drewna konik który w tulei która się wysuwała miał zrobione na boku kanalik w którym był wklejony liniał.I się zastanawiam jak zrobić żeby przy kręceniu pokrętłem tuleja się wysuwała ale żeby ten liniał był ciągle w tej samej pozycji?Właśnie rozwiązanie tego typu na to by chyba pozwalało ale zakładając że śruba ma być w tej samej linii co tuleja trzeba by użyć innego rozwiązania.Tak myślałem że w końcu tej ruchomej tulei umieścić łożysko które by łączyło tuleje ze śrubą?Wiem że macie problem ze zrozumieniem moich wypocin ale mam nadzieje że tym razem będzie inaczej. :roll:



Tagi:

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 9618
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

#12

Post napisał: RomanJ4 » 06 sty 2014, 01:47

Morświn pisze:I się zastanawiam jak zrobić żeby przy kręceniu pokrętłem tuleja się wysuwała ale żeby ten liniał był ciągle w tej samej pozycji?
to proste, z boku wzdłuż tulei jest rowek, do którego wystaje wkręcona z boku w korpus konika śruba, zapobiegająca obrotowi wokół osi podczas wysuwania z korpusu. A tuleja ma w przeciwnym gniazdu Morse'a końcu gwint, w który wkręca i wykręca się śruba z pokrętłem wysuwająca ją . Jednocześnie przy końcu chowania tulei w korpusie wkręcająca się w nią śruba wybija ze stożka znajdujące się tam narzędzie
Obrazek Obrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek http://pushkarparashar28.blogspot.com/2 ... -part.html

są również takie z naciętym na zewnątrz dwuczęściowej tulei gwintem wysuwającym
Obrazek
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4242
Rejestracja: 28 wrz 2007, 09:32
Lokalizacja: Bydgoszcz

#13

Post napisał: BYDGOST » 06 sty 2014, 17:11

Skoro o konikach mowa to mam jeszcze jeden przykład, który bardzo mi się spodobał. Pewnie to jakaś przeróbka.

Obrazek
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.

Awatar użytkownika

dudis69
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1418
Rejestracja: 15 lis 2010, 20:18
Lokalizacja: okolice

#14

Post napisał: dudis69 » 06 sty 2014, 17:59

Morświn, tu masz praktycznie gotowe rozwiązanie:
http://allegro.pl/kon-do-tokarki-i3847826318.html
Co do liniału..., to zawsze możesz komuś zlecić wygrawerowanie na 4 osi.
Pozdrawiam Sławek


Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 9618
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

#15

Post napisał: RomanJ4 » 06 sty 2014, 18:02

ObrazekObrazek :idea: :!:
dudis69 pisze:Co do liniału..., to zawsze możesz komuś zlecić wygrawerowanie na 4 osi.
albo wyfrezować na tulei rowek, lub nawet ścięcie, i wkleić kawałek gotowego liniału
Obrazek
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

dudis69
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1418
Rejestracja: 15 lis 2010, 20:18
Lokalizacja: okolice

#16

Post napisał: dudis69 » 06 sty 2014, 18:55

dudis69 pisze:tu masz
Oczywiście musiał bym być zwykłą sarkastyczną świnią,
by podpowiadając koledze Morświn, , samemu brać udział w aukcji podbijając cenę. :wink:
Chyba że się Morświn określisz się na NIE, to ruszam do boju,
bo mówiąc szczerze kręcę się koło niego już parę dni. :mrgreen:
RomanJ4 pisze:albo wyfrezować na tulei rowek, lub nawet ścięcie, i wkleić kawałek gotowego liniału
Wcześniej...
Morświn pisze: konik który w tulei która się wysuwała miał zrobione na boku kanalik w którym był wklejony liniał
Spoko RomanJ4, przeczytałem temat. :razz:
Pozdrawiam Sławek



Autor tematu
Morświn
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 7
Posty: 13
Rejestracja: 23 gru 2013, 12:22
Lokalizacja: Częstochowa

#17

Post napisał: Morświn » 06 sty 2014, 23:23

RomanJ4 Dzięki za objaśnienie.

dudis69 Spoko ja raczej się nie skusze na tą aukcję :wink: .

Tak zboczę z tematu i zadam dwa takie pytania:

1.Czy jakiś tokarz podjął by się przetoczenia odlewu aluminiowego i nagwintowania?Chodzi o przetoczenie kilku sztuk takich tarcz jak na zdjęciu około 250mm średnicy i 10mm grubości. Gwint z tyłu M24.Równe muszą być tylko przód i bok tył tam gdzie jest gwint już nie.Nie mam zdjęcia przodu ale jest po prostu płaski.

2.Czy wałek z gwintem M24 na takich łożyskach jak na zdjęciu wytrzyma uchwyt który waży 11kg?

Ps. Jak ogarnę zdjęcia to wrzucę :razz:


Autor tematu
Morświn
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 7
Posty: 13
Rejestracja: 23 gru 2013, 12:22
Lokalizacja: Częstochowa

#18

Post napisał: Morświn » 17 sty 2014, 03:32

Na razie nie wrzucę zdjęć bo je zgubiłem a nowe mogę zrobić dopiero jutro ale mam inne pytania.

Nowa tokarka którą planuje zrobić będzie miała dość duży wałek i tak załóżmy że z uchwytem będzie ważył ok 20kg.I pytanie to czy silnik jednofazowy 2,2kw 2800obrotów da
radę:

http://allegro.pl/silnik-elektryczny-je ... 52842.html

Chciałem regulować obroty za pomocą falownika i dlatego zależało mi żeby silnik był jednofazowy bo ceny falowników do silników trójfazowych są zabójcze i wolał bym ich uniknąć przy budowie.

Ogólnie to chciałem zrobić ten wałek dwustronny czyli żeby z dwóch stron móc zamontować materiał.Wałek miał mieć gwint np. M45 na końcach i otwór na wylot o średnicy 20mm.Do mocowania osprzętu który głównie mam na gwinty M24 i M33 używał bym przejściówek a gwint M45 używał bym tylko do mocowania dużych uchwytów i przy używaniu tego "przelotu" (nie wiem czy to tak się nazywa). Czy w ogóle dobrze kombinuję?

I ostatnie to jeżeli koło pasowe będzie po gwincie przed łożyskiem to czy odległość jaka będzie niepodparta łożyskiem nie będzie zbyt duża?Bo jeżeli umieścił bym koło pasowe(podwójne) pomiędzy łożyskami to przy zerwaniu się pasków byłby problem.

Wiem że moje pytania mogą być głupie ale nie mam się od kogo tego wszystkiego dowiedzieć.Mam nadzieję że z czasem sam będę mógł komuś pomóc a nie tylko "pasożytować" :razz: .

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 9618
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

#19

Post napisał: RomanJ4 » 17 sty 2014, 09:11

Morświn pisze:Chciałem regulować obroty za pomocą falownika i dlatego zależało mi żeby silnik był jednofazowy bo ceny falowników do silników trójfazowych są zabójcze i wolał bym ich uniknąć przy budowie.
kolego choć falowniki jednofazowe do silników jednofazowych istnieją, to są to najrzadziej produkowane falowniki, prawdopodobnie ze względu na małą ilość silników jednofazowych wykorzystywanych w przemyśle, i nie wiem czy warto szukać, bo nie będą pewnie tańsze od tych do silników 3-fazowych. http://www.sklepfalowniki.pl/falowniki- ... 0v%29.html
To, że popularnie nazywa się "falownik jednofazowy" czy "falownik trzyfazowy" odnosi się do zasilania samego falownika, które może być 240V (moce zazwyczaj do 2,2kW), lub 380V (moce od 0,18kW), zależnie od typu.
Poza tym 3 fazowy silnik 2,2kW/2800obr kosztuje 310zł http://allegro.pl/silnik-elektryczny-tr ... 03121.html

Chyba, że kolega ma na myśli regulator do silnika jednofazowego...
http://kristal.home.pl/index.php/regula ... owego.html
pozdrawiam,
Roman


bjerzy6536
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 28 gru 2017, 17:53

Re: Konik do tokarki do drewna.

#20

Post napisał: bjerzy6536 » 28 gru 2017, 18:22


Witam szukam kogos kto by dla mnie wykonal konik czy inaczej kon do tokarki inaczej do obtaczarki drewna gdzie toczy sie klody o dlugosci do 5 metrow
Bardzo prosze o wstepna wycene takiego konia czy konika
bede potrzebowaal 2 sztuki jeden do potrzymywania a drugi do obracania danej klody
Pozdrawiam i czekam na jakis kontakt
Pozdrawiam
Jurek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”