Konfiguracja mach
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Re: Konfiguracja mach
chodzi o to że program nie ruszy do póki się wrzeciono nie rozpędzi. Przykładowo masz wiertło 1mm i obroty 18000 ustawiasz czas rozpędzania wrzeciona żeby maszyna nie zaczęła wiercić zanim się wrzeciono nie rozpędzi.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
możesz jeszcze podpowiedzieć jaka wartośc tak z reguły sie wpisuje?
przykładowo na te 18 000 ile trzeba czasu?
Spytałem tak z głupia ale właśnie testuję "na sucho" pierwszy program i właśnie zauważyłem, że ploter zaczyna frezowac podczas gdy wrzeciono nie nabrało jeszcze odpowiedniej prędkości
przykładowo na te 18 000 ile trzeba czasu?
Spytałem tak z głupia ale właśnie testuję "na sucho" pierwszy program i właśnie zauważyłem, że ploter zaczyna frezowac podczas gdy wrzeciono nie nabrało jeszcze odpowiedniej prędkości
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Taką samą jak ustawiona w falowniku.
To ustawienie falownika jest pierwotne, a ustawienie w Mach czy innym programie wtórne.
Z ustawieniami w falowniku nie należy przesadzać, bo szybsze rozpędzanie i hamowanie to większe prądy i w skrajnym przypadku można nawet uszkodzić falownik, jednak ustawienia fabryczne z reguły daje się znacząco podrasować, bo z zasady wrzeciono CNC nie startuje i hamuje pod obciążeniem, co się zdarza w innych zastosowaniach.
-
- Posty w temacie: 6
Falownika nie da się uszkodzić w przypadku przeciążenie związanego a akceleracją , falownik się wyłączy pokazując błąd , w większości falowników śmiesznych mocy 0-4Kw fabryczne ustawienia są w zakresie 5- 15 sek. co nie znaczy że nie można ustawić np 2 sek jednak wszystko zależy od obciążenie jeśli jest to wrzeciono nie obciążone to jest traktowane jak zwykły silnik , z hamowaniem jest podobnie choć przy hamowaniu ciężkich wrzecion(silników )zaleca się stosowanie rezystora hamującego do falownika .tuxcnc pisze:Z ustawieniami w falowniku nie należy przesadzać, bo szybsze rozpędzanie i hamowanie to większe prądy i w skrajnym przypadku można nawet uszkodzić falownik,
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
- Posty w temacie: 6
będzie ok tylko będziesz czekał te 10 s przy starcie i przy zatrzymaniu ,jaki masz falownik ?polkos pisze:ak 10 s ustawie powinno byc ok
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki