Komunikacja TNC 150

Padła

Dyskusje dotyczące maszyn Bridgeport, Romi, Hardinge

Autor tematu
dimdraw
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 5
Posty: 78
Rejestracja: 06 sie 2008, 10:49
Lokalizacja: WGM

Komunikacja TNC 150

#1

Post napisał: dimdraw » 09 sie 2018, 14:53

Witam,
Taka sytuacja
Przesyłałem programy za pomoca TNC serwer z komputera na maszynę. Wszystko działało bez zarzutu. I oto przestało działać. W chwili gdy przechodzę w edycję naciskam EXT wybieram READ IN TAPE nie pojawia sie nr programu - nawet jak nie ma w notatniku nr(pierwszej linijki z nr) to jest komunikat o błędnej składni a tu nic.
Sprawdziłem przewody
USB -> DB (do tego sterowniki przeinstalowałem)jest ok
DB -> wtyczka szeregowa - jest ok

parametry w tnc ustawione poprawnie (porty nr 3 zgadza sie w ustawieniach urządzenia po zainstalowaniu sterowników też 3 , prędkość 2400 w tnc i na maszynie 2400

jak wyjmę wtyczke z maszyny to krzyczy że nie jest gotowy do transmisji (wiec wtyczke widzi)
zainstalowałem tncremont poustawiałem -> brak połączenia

Jestem w stanie cos zrobić sam czy wykręcac sterownik cały i do serwisu?
może coś poprzestawiałem niechcąco? (nie wiem czy moglem).
Prosze o pomoc
pozdrawiam
Marcin




zibi
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 978
Rejestracja: 24 lut 2007, 15:20
Lokalizacja: podkarpackie

Re: Komunikacja TNC 150

#2

Post napisał: zibi » 10 sie 2018, 06:30

Nie masz lapka z wbudowanym portem szeregowym rs232 aby podmienić i sprawdzić bez przejściówek? Może też być stacjonarny PC. Druga metoda to podłączenie dwu komputerów kablem do transmisji i sprawdzenie komunikacji terminalem https://hw-server.com/terminal-terminal ... ram-rs-232 lub https://realterm.sourceforge.io/
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.


Autor tematu
dimdraw
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 5
Posty: 78
Rejestracja: 06 sie 2008, 10:49
Lokalizacja: WGM

Re: Komunikacja TNC 150

#3

Post napisał: dimdraw » 10 sie 2018, 10:08

Witam,
Dziękuję za odpowiedź.
Sprawdzę bezpośrednio, na 100% takie wyjścia są.
O efektach poinformuję
Pozdrawiam
Marcin


Autor tematu
dimdraw
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 5
Posty: 78
Rejestracja: 06 sie 2008, 10:49
Lokalizacja: WGM

Re: Komunikacja TNC 150

#4

Post napisał: dimdraw » 10 sie 2018, 14:59

Witam,
Bezpośrednio też nie działa, z innego kompa zarówno z przejściówką jak i bez nie działa. Jakieś inne pomysły.
Z góry dzięki za podpowiedzi
Pozdrawiam
Marcin


zibi
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 978
Rejestracja: 24 lut 2007, 15:20
Lokalizacja: podkarpackie

Re: Komunikacja TNC 150

#5

Post napisał: zibi » 10 sie 2018, 17:35

Dobra, czy wina leży po stronie maszyny czy komputera połącz kablem dwa komputery i sprawdź terminalem czy do siebie nadają.
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.


Autor tematu
dimdraw
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 5
Posty: 78
Rejestracja: 06 sie 2008, 10:49
Lokalizacja: WGM

Re: Komunikacja TNC 150

#6

Post napisał: dimdraw » 12 sie 2018, 14:17

Witam,
Dziękuję za odpowiedź.
Udało mi sie spiąc dwa kompy. Więc wina najprawdopodobniej sterownika w maszynie.
Zdjąłem pokrywę, odkręciłem gniazdo, tam wszystko jak nowe. Przewód między gniazdem a sterownikiem jest ok.
Cos czuję, że będzie lipa.... chyba, że mógłbym jeszcze coś we własnym zakresie ogarnąć. Tylko nie wiem co.

Pozdrawiam
Marcin


zibi
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 978
Rejestracja: 24 lut 2007, 15:20
Lokalizacja: podkarpackie

Re: Komunikacja TNC 150

#7

Post napisał: zibi » 13 sie 2018, 18:47

Sprawdź parametry maszynowe odpowiedzialne za komunikację po RS232.
https://product.heidenhain.de/JPBC/imag ... 2-A-02.pdf
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.


Autor tematu
dimdraw
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 5
Posty: 78
Rejestracja: 06 sie 2008, 10:49
Lokalizacja: WGM

Re: Komunikacja TNC 150

#8

Post napisał: dimdraw » 16 sie 2018, 17:26

Witam,
Nie ma opcji żebym podołał sam. Ktos poleci jakaś sprawdzona firmę?
Pozdrawiam
Marcin

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Bridgeport / Romi / Hardinge”