Komunikacja TNC 150

Padła

Dyskusje dotyczące maszyn Bridgeport, Romi, Hardinge

Autor tematu
dimdraw
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 5
Posty: 85
Rejestracja: 06 sie 2008, 11:49
Lokalizacja: WGM

Komunikacja TNC 150

#1

Post napisał: dimdraw » 09 sie 2018, 15:53

Witam,
Taka sytuacja
Przesyłałem programy za pomoca TNC serwer z komputera na maszynę. Wszystko działało bez zarzutu. I oto przestało działać. W chwili gdy przechodzę w edycję naciskam EXT wybieram READ IN TAPE nie pojawia sie nr programu - nawet jak nie ma w notatniku nr(pierwszej linijki z nr) to jest komunikat o błędnej składni a tu nic.
Sprawdziłem przewody
USB -> DB (do tego sterowniki przeinstalowałem)jest ok
DB -> wtyczka szeregowa - jest ok

parametry w tnc ustawione poprawnie (porty nr 3 zgadza sie w ustawieniach urządzenia po zainstalowaniu sterowników też 3 , prędkość 2400 w tnc i na maszynie 2400

jak wyjmę wtyczke z maszyny to krzyczy że nie jest gotowy do transmisji (wiec wtyczke widzi)
zainstalowałem tncremont poustawiałem -> brak połączenia

Jestem w stanie cos zrobić sam czy wykręcac sterownik cały i do serwisu?
może coś poprzestawiałem niechcąco? (nie wiem czy moglem).
Prosze o pomoc
pozdrawiam
Marcin




zibi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1069
Rejestracja: 24 lut 2007, 15:20
Lokalizacja: podkarpackie

Re: Komunikacja TNC 150

#2

Post napisał: zibi » 10 sie 2018, 07:30

Nie masz lapka z wbudowanym portem szeregowym rs232 aby podmienić i sprawdzić bez przejściówek? Może też być stacjonarny PC. Druga metoda to podłączenie dwu komputerów kablem do transmisji i sprawdzenie komunikacji terminalem https://hw-server.com/terminal-terminal ... ram-rs-232 lub https://realterm.sourceforge.io/
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.


Autor tematu
dimdraw
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 5
Posty: 85
Rejestracja: 06 sie 2008, 11:49
Lokalizacja: WGM

Re: Komunikacja TNC 150

#3

Post napisał: dimdraw » 10 sie 2018, 11:08

Witam,
Dziękuję za odpowiedź.
Sprawdzę bezpośrednio, na 100% takie wyjścia są.
O efektach poinformuję
Pozdrawiam
Marcin


Autor tematu
dimdraw
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 5
Posty: 85
Rejestracja: 06 sie 2008, 11:49
Lokalizacja: WGM

Re: Komunikacja TNC 150

#4

Post napisał: dimdraw » 10 sie 2018, 15:59

Witam,
Bezpośrednio też nie działa, z innego kompa zarówno z przejściówką jak i bez nie działa. Jakieś inne pomysły.
Z góry dzięki za podpowiedzi
Pozdrawiam
Marcin


zibi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1069
Rejestracja: 24 lut 2007, 15:20
Lokalizacja: podkarpackie

Re: Komunikacja TNC 150

#5

Post napisał: zibi » 10 sie 2018, 18:35

Dobra, czy wina leży po stronie maszyny czy komputera połącz kablem dwa komputery i sprawdź terminalem czy do siebie nadają.
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.


Autor tematu
dimdraw
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 5
Posty: 85
Rejestracja: 06 sie 2008, 11:49
Lokalizacja: WGM

Re: Komunikacja TNC 150

#6

Post napisał: dimdraw » 12 sie 2018, 15:17

Witam,
Dziękuję za odpowiedź.
Udało mi sie spiąc dwa kompy. Więc wina najprawdopodobniej sterownika w maszynie.
Zdjąłem pokrywę, odkręciłem gniazdo, tam wszystko jak nowe. Przewód między gniazdem a sterownikiem jest ok.
Cos czuję, że będzie lipa.... chyba, że mógłbym jeszcze coś we własnym zakresie ogarnąć. Tylko nie wiem co.

Pozdrawiam
Marcin


zibi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1069
Rejestracja: 24 lut 2007, 15:20
Lokalizacja: podkarpackie

Re: Komunikacja TNC 150

#7

Post napisał: zibi » 13 sie 2018, 19:47

Sprawdź parametry maszynowe odpowiedzialne za komunikację po RS232.
https://product.heidenhain.de/JPBC/imag ... 2-A-02.pdf
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.


Autor tematu
dimdraw
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 5
Posty: 85
Rejestracja: 06 sie 2008, 11:49
Lokalizacja: WGM

Re: Komunikacja TNC 150

#8

Post napisał: dimdraw » 16 sie 2018, 18:26

Witam,
Nie ma opcji żebym podołał sam. Ktos poleci jakaś sprawdzona firmę?
Pozdrawiam
Marcin

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Bridgeport / Romi / Hardinge”