komputer centralny

szukam porady

Szukasz informacji o silniku, scalaku czy innym elemencie to podaj symbol, i inne oznaczenia a moze ktos coś ci znajdzie

Autor tematu
cero
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 94
Rejestracja: 15 wrz 2011, 19:56
Lokalizacja: Sosnowiec

komputer centralny

#1

Post napisał: cero » 12 lip 2019, 09:01

Witam.
Potrzebuje jakiegoś rozwiązania mojego problemu.
Planuje ustawić sobie monitor/klawiature/myszkę na hali produkcyjnej, jednostkę piętro wyżej tak aby syf z hali się do niego nie dostał.
I nie mam pojęcia jak to wykonać.

Ciagniece długich kabli raczej odpada.



Awatar użytkownika

Butler
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 374
Rejestracja: 07 mar 2018, 16:54
Lokalizacja: Gdańsk

Re: komputer centralny

#2

Post napisał: Butler » 12 lip 2019, 09:31

Masz możliwość wystawienia na halę w suficie chociaż nadajnika sygnału kilka metrów od monitora/myszki?


rdarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1260
Rejestracja: 04 sty 2013, 23:30
Lokalizacja: 3miasto

Re: komputer centralny

#3

Post napisał: rdarek » 12 lip 2019, 13:06

cero pisze:
12 lip 2019, 09:01
Planuje ustawić sobie monitor/klawiature/myszkę na hali produkcyjnej, jednostkę piętro wyżej tak aby syf z hali się do niego nie dostał.
I nie mam pojęcia jak to wykonać. Ciagniece długich kabli raczej odpada.
Nie wiem po co aż taka kombinacja, za co ma odpowiadać ten komputer i dlaczego ma być w innym pomieszczeniu. Jednak jeśli już to dla pewności możesz albo postawić kombajn - monitor z wbudowanym komputerem i nie zawracać sobie głowy albo terminal kliencki do którego masz podłączony monitor klawiaturę i co tam potrzebujesz i przechwycić na nim pulpit tego komputera którym chcesz zarządzać lub kilka innych kombinacji o ile program o który Ci chodzi pozwala na pracę sieciową.
Przykład takiego terminala:
Obrazek
1. Wysokość: 170 mm (6,7") | 2. Szerokość: 40 mm (1,6") | 3. Głębokość: 185 mm (7,3") | Masa: 0,93 kg (2,05 funta)
Obrazek
1. USB 2.0 | 2. Uniwersalne gniazdo zestawu słuchawkowego | 3. Gniazdo blokady Kensington | 4. RJ45 | 5. USB 2.0 | 6. Port DVI | 7. DisplayPort
Jak widać nie da się tam tylko wpakować niczego instaluje się na wewnętrznych portach (PCI)
A ceny terminali na alle zaczynają się od 40zł :mrgreen:
Pozostanie Ci podłączenie zasilacza i kabel RJ oraz konfiguracja.

P.S. Sam bym sobe takie postawił tylko u mnie moje maszyny komunikują się za pośrednictwem pełnowymiarowego kontrolera PCI (dla nie wtajemniczonych takie ustrojstwo ma 31,5 cm długości) Tak więc pozostaje mi stawianie tzw. satelit na komputerach w obudowach typu Tower i podobnych pozwalających na instalowanie tak długiej karty ;)

Awatar użytkownika

Butler
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 374
Rejestracja: 07 mar 2018, 16:54
Lokalizacja: Gdańsk

Re: komputer centralny

#4

Post napisał: Butler » 12 lip 2019, 15:10

Nie chcesz mieć syfu w kompie - jasna sprawa.
W takim razie musisz mieć wszystko bezprzewodowe.
O ile z myszką i klawiaturą nie ma raczej kłopotu - kupujesz bezprzewodowy zestaw, o tyle sygnał do monitora jest największym wyzwaniem.
Są dostępne np. na Allegro transmitery hdmi, ale to kilka stówek kosztuje.


jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3276
Rejestracja: 14 lip 2007, 19:02
Lokalizacja: Westfalia

Re: komputer centralny

#5

Post napisał: jasiu... » 12 lip 2019, 15:16

A czemu nie hermetyczna szafka, jeśli komputer jest potrzebny w okolicach maszyny? Taka, albo podobna nie może być? https://pl.armagard.com/obudowa-iskrobe ... utera.html

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Informacji na temat...”