kimlowa wycinarka - opinie wady zalety

przed zakupem

Dyskusje dotyczące przecinarek wodnych

Autor tematu
numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1536
Rejestracja: 01 wrz 2005, 00:23
Lokalizacja: trójmiasto

kimlowa wycinarka - opinie wady zalety

#1

Post napisał: numerek » 21 lut 2019, 11:22

Witajcie znawcy cięcia wodą

poproszę o opinie użytkowników maszyny Kimla
wydaje się całkiem ok ale martwi mnie jedna rzecz

soft
to soft do frezarki zmodyfikowany na potrzeby waterjeta
jak wygląda sprawa materiałów parametrów są one poprawne czy trzeba odkrywać świat na nowo
wyczytałem opinie że właśnie materiały i ich parametry są dodane na pałę
i tak trzeba modyfikować prędkości itp

czy mógłbym prosić o merytoryczne wypowiedzi ?




nicek
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 291
Rejestracja: 06 kwie 2011, 23:00
Lokalizacja: Polska

Re: kimlowa wycinarka - opinie wady zalety

#2

Post napisał: nicek » 21 lut 2019, 20:25

Firma Kima ponad 20 lat temu stworzyła własny system sterowania, który obecnien stosowany jest we wszystkich produkowanych maszynach Kimla. Wyjątkową cechą tego systemu jest zintegrowanie w systemie sterowania modułów CNC, CAD, CAM i Nestingu.
Moduły te w zależności od konkretnej maszyny są  konfigurowanie w taki sposób aby obsługiwały funkcje niezbędne dla danej technologii obróbki.
W przypadku waterjeta do systemu zaimplementowano moduł matematycznego modelu ugięcia strugi wody, który automatycznie wyznacza prędkość ruchu na zadanym kształcie.
To dla waterjeta jest niesłychanie ważne ponieważ zapanowanie nad ugięciem strumienia jest wręcz kluczowe dla tej technologii cięcia. Nawet na pojedynczym odcinku ruchu system musi tak modyfikować prędkość ruchu głowicy aby zachwać kompromis pomiędzy jakością i wydajnością cięcia.
Przykładowo zbliżając się do narożnika system musi tak zwalniać posuw aby ugiętych strumień wyprostował się, ponieważ w przeciwnym przypadku narożnik na dolnej krawędzi materiału zostanie zdeformowany.
W systemie Kimla system automatycznie generuje dynamikę ruchu na podstawie następujących parametrów: twardość materiału, grubość materiału, zakładana jakość cięcia, ciśnienie wody, ilość podawanego garnetu, średnica kryzy i rurki.
Z wymienionych parametrów w zasadzie zmienia się tylko twardość materiału, jego grubość i żądaną jakość cięcia. Pozostałe parametry zmienia się rzadko ponieważ ciśnienie i wielkości kryzy i rurki zoptymalizowane są pod konkretną moc pompy, ale jeśli ktoś chce ciąć z niestandardowymi parametrami to też system to przeliczy.
Natomiast twardość jest zdefiniowana jako współczynnik dobierany dla każdego materiału indywidualnie i można te współczynniki modyfokować według potrzeb. W systemie zdefiniowane są współczynniki popularnych materiałów, ale w najnowszych wersjach systemu rozszerzono tą listę i dodano możlowość tworzenia własnych materiałów gdy są nietypowe. Możliwe jest również tworzenie szablonów obróbkowych do wyboru parametrów jednym kliknięciem.

Tu można zobaczyć jak z gróbsza działa system Kimla (na przykładzie lasera ale wszystkie te funkcje w waterjecie działają identycznie), choć zaznaczam, że to wersja sprzed kilku lat i wiele zostało ulepszone:
http://www.kimla.pl/mov-118-System-ster ... ow-Kimla/2

Oczywiście najlepiej przyjechać do fabryki i zobaczyć i przetestować wszystko na żywo.


lukasz89
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 203
Rejestracja: 20 lis 2015, 18:40
Lokalizacja: Lublin

Re: kimlowa wycinarka - opinie wady zalety

#3

Post napisał: lukasz89 » 21 lut 2019, 20:59

Czy firma Kimla przewiduje możliwość aktualizacji programu sterującego na maszynie klienta w razie pojawienia się nowszej wersji ? W jaki sposób się to odbywa ? Wersja na laser, działa od ponad roku.


nicek
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 291
Rejestracja: 06 kwie 2011, 23:00
Lokalizacja: Polska

Re: kimlowa wycinarka - opinie wady zalety

#4

Post napisał: nicek » 21 lut 2019, 22:21

Tak, istnieje możliwość upgrade systemu sterowania do najnowszej wersji dla wszystkich maszyn Kimla wyprodukowanych po 2008r.
W sprawie szczegółów proszę skontaktować się z serwisem.


Serwisjet
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2
Posty: 38
Rejestracja: 03 lis 2017, 19:58
Lokalizacja: Polska

Re: kimlowa wycinarka - opinie wady zalety

#5

Post napisał: Serwisjet » 21 lut 2019, 23:49

... usunięto treść ...


Autor tematu
numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1536
Rejestracja: 01 wrz 2005, 00:23
Lokalizacja: trójmiasto

Re: kimlowa wycinarka - opinie wady zalety

#6

Post napisał: numerek » 22 lut 2019, 10:45

no to się dowiedziałem ....:)

z jednej strony ochy ahy a drugiej cegłówką w łeb

nie zależy mi na cad i nestingu bo od tego jest inny program wszystkomający
zależy mi na tym aby ustawiając materiał nie trzeba byłoby korygować prędkości cięcia i innych parametrów
czyli czy ktoś z użytkowników może potwierdzić że tabele materiałów są dobrze/źle dobrane i czasy są prawdziwe ?
na laserze mam tabele i wrzucając program mamy to co na ekranie kompa
wyjątkiem jest sytuacja że jest licha blacha i trzeba modyfikować gazy i ew prędkość w wąskim zakresie +/- 10-15 %

tu mamy informację że trzeba na maszynie zwalniać bo nie tnie .... hmmm

pytając o soft chodziło mi raczej czy są z nim problemy - wiadomo że stoi to na windowsie a ja jakoś nie mam zaufania do windowsa przy sterowaniu maszynami
zdecydowanie bardziej ufam dedykowanym rozwiązaniom typu choćby PLC

Dodane 38 minuty 59 sekundy:
no to się dowiedziałem ....:)

z jednej strony ochy ahy a drugiej cegłówką w łeb

nie zależy mi na cad i nestingu bo od tego jest inny program wszystkomający
zależy mi na tym aby ustawiając materiał nie trzeba byłoby korygować prędkości cięcia i innych parametrów
czyli czy ktoś z użytkowników może potwierdzić że tabele materiałów są dobrze/źle dobrane i czasy są prawdziwe ?
na laserze mam tabele i wrzucając program mamy to co na ekranie kompa
wyjątkiem jest sytuacja że jest licha blacha i trzeba modyfikować gazy i ew prędkość w wąskim zakresie +/- 10-15 %

tu mamy informację że trzeba na maszynie zwalniać bo nie tnie .... hmmm

pytając o soft chodziło mi raczej czy są z nim problemy - wiadomo że stoi to na windowsie a ja jakoś nie mam zaufania do windowsa przy sterowaniu maszynami
zdecydowanie bardziej ufam dedykowanym rozwiązaniom typu choćby PLC


Serwisjet
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2
Posty: 38
Rejestracja: 03 lis 2017, 19:58
Lokalizacja: Polska

Re: kimlowa wycinarka - opinie wady zalety

#7

Post napisał: Serwisjet » 22 lut 2019, 20:56

Postaram się odpowiedzieć jak najbardziej konkretnie.
numerek pisze:pytając o soft chodziło mi raczej czy są z nim problemy - wiadomo że stoi to na windowsie a ja jakoś nie mam zaufania do windowsa przy sterowaniu maszynami
zdecydowanie bardziej ufam dedykowanym rozwiązaniom typu choćby PLC


Moim zdaniem nie powinieneś się tego obawiać, PLC z racji ograniczeń jest gorszym rozwiązaniem. Na windows możesz mieć platformę z kilkoma programami lub jednym modułowym. PlC uniemożliwia wykonanie rysunku, utworzenie ścieżki narzędzia a także edycję gotowego już programu, jest co prawda możliwość edycji kodu NC w PLC ale tylko w bardzo ograniczonym zakresie. Robiłem to na WJ Sweden ze sterownikiem FANUCK, teraz już WJS też ma sterowanie na windows embedded i w tyn wypadku nadal nie posiada możliwości tworzenia, korekty rysunków ani programów CAM.
Jeśli chodzi o stabilność PLC to nie jest to prawda, sam kilka razy wgrywałem program do FANUCa w WJS który wykszaczył się po zaniku napięcia. Sterowniki PLC w pompach Accustrime też czasem gubią program i trzeba go wgrywać z karty pamięci. Zdażyło sie też to w pompie KMT. Z windowsem tego nie miałem, zdarzały się problemy z adresem IP i wtedy Kimla nie widzi napędów ale to łatwo można przywrócić.
Jedyny minus PC przy maszynach to ich karty graficzne- jaki jest koszt komputera w maszynie za siedemset tysięcy złotych? Tyczy się to praktycznie wszystkich producentów- debilna oszczędność.
Moim zdaniem PC nie ogranicza lecz daje nowe możliwości.
numerek pisze:zależy mi na tym aby ustawiając materiał nie trzeba byłoby korygować prędkości cięcia i innych parametrów
czyli czy ktoś z użytkowników może potwierdzić że tabele materiałów są dobrze/źle dobrane i czasy są prawdziwe ?

numerek pisze:tu mamy informację że trzeba na maszynie zwalniać bo nie tnie .... hmmm



***pozostała treść usunięta na prośbę firmy o której jest mowa... - były tam informacje o oprogramowaniu sterującym ***


Brezniew
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3
Posty: 60
Rejestracja: 12 wrz 2019, 13:08

Re: kimlowa wycinarka - opinie wady zalety

#8

Post napisał: Brezniew » 01 gru 2019, 21:44

Podpytam i ja jeszcze - mam zamiar w tym tygodniu dobić targu i kupić WJ streamcut 4121.
Z tego co widziałem na oględzinach to w bibliotece materiałowej tych materiałów jest dosłownie może z 8 czy 10.
CZy w ogóle nie istnieje do tej maszyny biblioteka z większą ilością materiałów? Jak oglądałem wcześniej maszynę firmy FLOW to tych materiałów było tam od groma - różne rodzaje stali, różne aluminium itp.
Czy da się to jakoś zaktualizować?
Program sterujący to PC-CAMplus v5.05.435


nicek
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 291
Rejestracja: 06 kwie 2011, 23:00
Lokalizacja: Polska

Re: kimlowa wycinarka - opinie wady zalety

#9

Post napisał: nicek » 01 gru 2019, 22:17

W aktualnej wersji możesz zdefiniować dowolną ilość i rodzaj materiałów.
Wystarczy podać twardość materiału, a program sam przeliczy pozostałe parametry cięcia.


Brezniew
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3
Posty: 60
Rejestracja: 12 wrz 2019, 13:08

Re: kimlowa wycinarka - opinie wady zalety

#10

Post napisał: Brezniew » 02 gru 2019, 08:12

A jaka to jest aktualna wersja?
Coś nowszego niż ta co podałem? Albo ewentualnie czy można zaktualizować nie za miliony?
Domyślam się, że może twardość można gdzieś znaleźć na necie?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Wodna / Water Jet”