Kimla-jaki system sterowania?

Dyskusje na temat innych obrabiarek i systemów sterowania stosowanych w maszynach przemysłowych

norbi001
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4
Posty: 51
Rejestracja: 01 cze 2010, 01:20
Lokalizacja: Białystok

#71

Post napisał: norbi001 » 28 gru 2016, 23:21

Po pierwsze jaką wersję softu posiadasz, 4.... czy 5...?
Ja pracuję na wersji 4... bo firma trochę skąpi.
Jeśli chcesz to wykonać na starej wersji to jest Ci potrzebny zewnętrzny program który łyka pliki powierzchniowe. Po zaimportowaniu bryły tworzysz listę narzędzi, ścieżki(trajektorie) robisz symulację wizualną i zapisujesz to do pliku nc. Plotery Kimla pracują na postprocesorach AXYZ. Jest to pewnego rodzaju translator maszynowy. Programy typu CAM często podczas tworzenia pliku .nc posiadają wiele postprocesorów do wyboru w zależności od maszyny itp. Moe posiadasz w swoim SolidWorksie moduł CAM i bepośrednio w nim możesz wykonać obróbkę bryły i zapisać to do wybranego pliku?
W razie pytań pisz, chętnie odpowiem, pomogę jeśli trzeba.
Pozdrawiam



Tagi:


wodzirej2
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 5
Posty: 42
Rejestracja: 07 cze 2011, 19:27
Lokalizacja: małe 3-city

#72

Post napisał: wodzirej2 » 29 gru 2016, 17:11

Dzięki za odzew
Wersja 5..
W SolidW nie widzę CAMA :oops: nie wiem może źle szukam
Po zaimportowaniu bryły nic z nią nie mogę zrobić, stworzyć obrysów itp więc dalej ani rusz ..


norbi001
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4
Posty: 51
Rejestracja: 01 cze 2010, 01:20
Lokalizacja: Białystok

#73

Post napisał: norbi001 » 29 gru 2016, 19:40

Hej. Fajnie tobie że masz wersję 5. A orientujesz się czy posiada moduł 3D? Bo jeśli nie to przy próbie otwarcia kodu nc dostaniesz komunikat ... coś tam o tym ze nie obsługuje. Ale z mojej strony jak chcesz to zapodaj model 3d, podaj jaki to materiał,wielkość materiału obrabianego, umiejscowienie bazy, typy narzędzi, ich posuwy, warstwy skrawania. W razie czego zostawiłem nr tel i mail na prv.
Pozdrawiam


wodzirej2
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 5
Posty: 42
Rejestracja: 07 cze 2011, 19:27
Lokalizacja: małe 3-city

#74

Post napisał: wodzirej2 » 29 gru 2016, 20:51

moduł 3D posiada,
już na szkoleniu zamiast rysować kółeczka i kwadraciki poprosiłem o zrobienie konkretnego projektu, sam projekt bardzo prosty, frezowanie kanału na formacie 50 x 40 cm, do tego sporo różnych otworów min pod gwinty M5 i M10, następnie co mnie najbardziej ciekawiło frezowanie samych gwintów przy pomocy dokopiowanych plików nc, które sam z palca napisałem i świetnie śmigają na Kimli z roku 2006r
i tu wyszła lipa, bo trzeba moduł 3D było dokupić :)
co prawda w opcji narzędzi jest frez do gwintów, ale tylko do talerzykowych, ja używam frezów gdzie ostrze frezu jest na długości np 15mm, żeby zrobić gwint schodzę w dół otworu na określoną głębokość, interpolacja kołowa plus ruch na osi z o skok gwintu i gotowe
i jeszcze jedna rzecz, na szkoleniu powiedziano mi że projekty .pwf zapisane w pccam 3,76 bo taki jest na starszej maszynie nie będą chodzić na nowej
na szczęście nowy soft bez problemu otwiera takie pliki i maszyna śmiga aż miło :)
wymagania są jednak coraz większe, sam również bym chciał nauczyć się coś więcej więc skoro jest moduł 3D to czemu nie spróbować:)
Ostatnio zmieniony 30 gru 2016, 07:52 przez wodzirej2, łącznie zmieniany 1 raz.


norbi001
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4
Posty: 51
Rejestracja: 01 cze 2010, 01:20
Lokalizacja: Białystok

#75

Post napisał: norbi001 » 29 gru 2016, 22:02

Czyli ja jestem trochę za murzynami z softem. Gwintów nie robię ponieważ głównie pracujemy na hplu. Czasem jakieś drobnostki z Alu,plexy,trochę czarnej i jakieś otwory w profilach z kwasiaka. Frezowanie gwintów fajna sprawa. Nie posiadam frezu do gwintów ale ostatnio robiłem próbę na sklejce wykonać gwint prostokątny wewnątrz i na zewnątrz pierścienia frezem talerzykowym fi 50 h4. Gwint robiłem o skoku ok 8mm na średnicy wewn. Ok 100 i zewn ok 150mm. Wyszło ok. Ale jak nie mamy potrzeby to nie ma co kupować narzędzia. Parę groszy kosztuje. W takim razie jak mogę Ci jeszcze pomóc?


Brezniew
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 9
Rejestracja: 12 wrz 2019, 13:08

Re: Kimla-jaki system sterowania?

#76

Post napisał: Brezniew » 01 gru 2019, 21:53

Siema
Przepraszam za odkop ale mam nadzieję w tym tygodniu zakupić waterjeta Kimla streamcut 4121 (z głowicą 5-osiową) i chciałem się zapytać o głowicę 3d oraz jest sterowanie.
Otóż na pulpicie znajdują się dwie ikony - 3osie i 5osi. Ale po uruchomieniu jednego jak i drugiego programu obydwa wyglądają identycznie. Chyba, że coś przegapiłem? Czy ten program od obsługi głowicy 5-osiowej pozwala na rysowanie w 3d czy tylko na import z innego programu i stworzenie ścieżki narzędzia?
Z góry dziękuję za pomoc.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Inne obrabiarki przemysłowe”