Kilka pytań dotyczących sterownika A4988 i silników krok.

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
pysio95
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 03 mar 2017, 18:20
Lokalizacja: Białystok

Kilka pytań dotyczących sterownika A4988 i silników krok.

#1

Post napisał: pysio95 » 03 mar 2017, 18:23

Witam.
Przymierzam się do budowy plotera 2d. Posiadam silniki krokowe 42BYGH118-01 (0.5A, 12V, 4,4 kg/cm) i sterowniki A4988.
Mam następujący problem: po podaniu impulsu na sterownik silnik nie obraca się, nie da się też nim obrócić - trzyma. Próbowałem już na 2 sterownikach i jeden chyba spaliłem (jeden się nagrzewa drugi nie).
Zamieszczam zdjęcie mojego układu na płytce stykowej. Moje pytania:
1. Czy jest jakiś sposób aby sprawdzić czy sterownik działa czy nie?
2. Skoro po zadaniu impulsu silnik nie obraca się ale trzyma tzn, że wartość prądu jest za mała? (podłączyłem multimetr i zmierzyłem tylko 0.11A (1b i 2b) oraz 0A (1a i 2a), a na potencjometrze mam napięcie 0.26V (Vref i GND)). W internecie jest sporo instrukcji jak ustawić właściwy prąd potencjometrem ale żaden mi nie zadziałał. Czy ktoś może mi wytłumaczyć jak dokładnie to zrobić?
Czy mogę po prostu podłączyć zasilanie do układu, multimetr pomiędzy 1b i 2b i kręcić potencjometrem aż osiągnę na przykład 0.4A (nie musi być równo 0.5A na cewkę, prawda?)?
3. Czy mogłem uszkodzić silnik? Czy jest jakiś sposób aby sprawdzić czy jest sprawny?
4. Układ zasilam zasilaczem 12V i 2A ale daje on napięcie 12.2V. Czy to może być przyczyną mojego problemu?
5. Czy niepodłączonym silnikiem mogę dowolnie obracać bez obawy, że go uszkodzę?
Będę wdzięczny za każdą pomoc :)
Obrazek



Tagi:


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1656
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

#2

Post napisał: upanie » 04 mar 2017, 07:29

Co to znaczy podanie impulsu?
Aby silnik się obracał musisz ustawić wejścia DIR i podawać impulsy cyklicznie na wejście STEP. Każdy impuls na STEP daje obrót o 1.8 stopnia.
Ten sterownik ma jeszcze wejścia ENABLE, SLEEP i RESET. Musisz je prawidłowo ustawić żeby sterownik zasilał silnik.
Obrazek
czilałt...


Autor tematu
pysio95
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 03 mar 2017, 18:20
Lokalizacja: Białystok

#3

Post napisał: pysio95 » 04 mar 2017, 18:24

Tak jak widać na zdjęciu układ jest podłączony poprawnie (wg tego samego schematu) a podanie impulsu (też na zdjęciu) następuje po naciśnięciu przycisku - napięcie skacze do 5v na pin STEP.


ajt
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 118
Rejestracja: 23 sty 2009, 19:21
Lokalizacja: Radom

#4

Post napisał: ajt » 04 mar 2017, 19:00

Nigdy nie bawiłem się tym sterownikiem i nie chce mi się analizować, co scalak ma w środku, ale może wejście step jest podciągnięte wewnątrz do vcc. Daj rezystor (np. 1k) od step do masy i wtedy próbuj. Albo tak jak masz teraz, tylko przepnij drugą nogę przycisku z +5v do masy, wtedy każde puszczenie przycisku powinno dać krok :)

Awatar użytkownika

Way88
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 14
Rejestracja: 20 cze 2016, 11:34
Lokalizacja: Galicja

#5

Post napisał: Way88 » 04 mar 2017, 19:12

Zapoznaj się z tą instrukcji: LINK (drugi raz to już dziś wklejam).

Ogólnie naciskanie przycisku jest słabe (chyba, że to tylko na próbę) bo silnik obraca się po zmianie stanu pinu STEP z niskiego na wysoki wykonując 1 krok.
Ja powyższą instrukcję wykorzystałem w RaspberryPi i silnik działał.

Silnika nie upaliłeś, zwłaszcza, że trzyma czyli jest prąd w cewkach.


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1656
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

#6

Post napisał: upanie » 04 mar 2017, 21:20

Może być upalone jedno uzwojenie, silnik będzie trzymał ale nie ruszy. Ewentualnie może być upalony stopień wyjściowy jednego uzwojenia w sterowniku.
Ja jednak szukałbym czegoś w sterowaniu.
Jeśli silnik trzyma to znaczy, że piny RESET, SLEEP i ENABLE są dobrze podłączone więc zostaje DIR i STEP.
Dokumentacja nie wspomina o żadnym pull-upie czy pull-downie więc zarówno DIR jak i STEP muszą być wysterowane. Żeby silnik się obracał, DIR może mieć albo 0 albo VDD, wszystko jedno. STEP natomiast daje krok przy każdym zboczu narastającym czyli z 0 na VDD.
Może działa tylko nie zauważasz obrotu ;)
3. Czy mogłem uszkodzić silnik? Czy jest jakiś sposób aby sprawdzić czy jest sprawny?
Sprawdź rezystancję uzwojeń omomierzem. Jak jest mała, ok 24 omów, w ramach jednej pary (uzwojenia) to silnik powinien działać. Pomiędzy parami powinna być bardzo duża.
4. Układ zasilam zasilaczem 12V i 2A ale daje on napięcie 12.2V. Czy to może być przyczyną mojego problemu?
Jeśli tym napięciem również zasilasz część logiczną (VDD) to tak, może być przyczyną bo maks VDD to 5.5V.
5. Czy niepodłączonym silnikiem mogę dowolnie obracać bez obawy, że go uszkodzę?
Tak.
czilałt...


diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2788
Rejestracja: 15 sty 2006, 18:34
Lokalizacja: Wrocław

Re: Kilka pytań dotyczących sterownika A4988 i silników krok.

#7

Post napisał: diodas1 » 24 mar 2018, 00:49

Witam.
Właśnie walczę z tymi sterowniczkami. Przede wszystkim zasil to maleństwo wyższym napięciem, na przykład z zasilacza 24V DC. Dla silnika potrzebującego 12V, zasilanie sterownika zasilaczem 12V to nieporozumienie. Oczywiście to 24V tylko na wejściu VMOT a na wejście VDD +5V z innego zasilacza Masy zasilaczy połącz ze sobą.
Ustawianie napięcia referencyjnego robi się bez podłączania silnika i tego wysokiego napięcia. Sterownik zasila się tylko napięciem 5V DC i postępuje dalej zgodnie z instrukcją z której korzystałeś. UWAGA- nie wolno rozłączać ani dołączać przewodów silnika do zasilonego sterownika bo to prowadzi do jego uszkodzenia. Silnik takie eksperymenty wytrzyma ale sterownik na pewno padnie. Do wyjść sterownika przeznaczonych do podłączenia cewek silnika nie włączaj amperomierza !!! Te wyjścia są przeznaczone tylko dla obciążenia indukcyjnego. Być może już zabiłeś sterownik jeżeli zrobiłeś jedną z dwóch powyższych czynności.
Wejścia sterujące sterownika są wewnętrznie różnie podwieszone przez rezystory do masy lub +5V (Nie pamiętam teraz szczegółowo które gdzie) dlatego do prób warto sobie zmontować prosty bistabilny przerzutnik RS na jednej kostce scalonej UCY 7400 o schemacie
Jedno naciśnięcie i puszczenie klucza daje dokładnie jeden sygnał STEP na wyjściu Y. Będziesz mógł sterować silnikiem po jednym kroku co daje możliwość analizowania poprawności pracy przy różnych ustawieniach wejść MS1-MS3 (dla mikrokroków). Wymuszanie impulsów STEP prostym mechanicznym przełącznikiem daje zawsze całą sieczkę impulsów i silnik wariuje. Kostkę 7400 też zasila się napięciem 5V z tego samego zasilacza co sterownik. Wejście ENABLE włącza sterownik do pracy lub całkowicie odcina prąd do silnika (można go wtedy obracać palcami). To tyle z grubsza a dalej zaczynają się niespodzianki. Na przykład u mnie jeden sterownik bardzo nierówno wysterowuje mikrokroki. Jeszcze nie doszedłem w czym problem. Podejrzewałem że silniki z demontażu są tak felerne a okazało się że nie są niczemu winne. Pod innym sterownikiem podział jest dużo dokładniejszy. Jutro powalczę z mocniejszym zasilaczem i być może z ekranowaniem bo te maleństwa wyjątkowo są wrażliwe na zakłócenia. Wystarczy podłączyć kawałek luźnego przewodu do wejścia STEP i zaczyna się taniec silnika.


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1656
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

Re: Kilka pytań dotyczących sterownika A4988 i silników krok.

#8

Post napisał: upanie » 24 mar 2018, 04:52

Myślisz, że po roku koleś jeszcze męczy ten sterownik?
czilałt...

Awatar użytkownika

zzzZZZ
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 240
Rejestracja: 14 cze 2018, 13:09
Lokalizacja: piniendzy z komuni wciąż jest mi nieznana
Kontakt:

Re: Kilka pytań dotyczących sterownika A4988 i silników krok.

#9

Post napisał: zzzZZZ » 21 cze 2018, 01:02

może po dziś dzień śni mu się nierozwiązana zagadka z przeszłości :D

swoją drogą wydaje mi się , że problemem była zamiana przewodów niebieskiego i czerwonego przez co nawet bardzo szybkie wciskanie powodowało by obrót silnika raz w lewo raz w prawo o 1,8 ° co może być niezauważalne.


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 6963
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

Re: Kilka pytań dotyczących sterownika A4988 i silników krok.

#10

Post napisał: pukury » 21 cze 2018, 10:24

Hej.
Skoro zajmujemy się " archeopostią " :shock:
Przestrzegał bym wszystkich przed stosowaniem do takich celów płytek prototypowych.
Kilka dni temu bujałem się cały wieczór z układem ( prostym ) i taką płytką.
Styk raz był - a raz nie .
Z wiadomymi konsekwencjami - układa działał lub nie.
W tym wypadku - mógł przerywać styk pinu do silnika ( na przykład ).
I tak dalej.
Pewnie są jakieś płytki dobrej jakości - ale nie po 5 pln / szt.
pzd.
Mane Tekel Fares

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”