Kilka długości jednego narzędzia

Dyskusje na temat systemu Heidenhaina

Autor tematu
mateu5
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 518
Rejestracja: 31 paź 2009, 16:20
Lokalizacja: PL

Kilka długości jednego narzędzia

#1

Post napisał: mateu5 » 06 lip 2017, 21:29

Witam. Jak w heidenhain 426 zdefiniować kilka długości jednego narzędzia ? Jak chcę dodać dodatkowy wiersz w tabeli narzedzi to wyskakuje "przycisk bez funkcji" (wciskam "wstaw wiersz"), moge tylko dodawać kolejne numery do końca listy 1 2 3.. a nie mogę wstawić np numeru 2.1

Skoro tak się nie udało to próbowałem w programie przy tool call wstawić jeszcze DL (korekcja długości) i wszystko by było ok, tylko że nie przyjmuje wartości wiekszych niż 99.99, może ktoś wie który parametr odpowiada za max wartość w tym polu.

Próbowałem jeszcze zdefiniować narzędzie przez TOOL DEF, ale mogę tylko wstawić numer narzędzia, sterownik wogóle się nie pyta o długość narzędzia i promień.


Mazak -> Fanuc -> Acramatic -> Sinumeric -> Heidenhain -> Mitsubishi meldas -> EdgeCAM -> NX CAM -> Postprocesory.

Tagi:


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2275
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

#2

Post napisał: Steryd » 06 lip 2017, 21:50

Ale po co Ci to?
Nie mozesz użyć po prostu kilku numerów narzędzia?
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
mateu5
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 518
Rejestracja: 31 paź 2009, 16:20
Lokalizacja: PL

#3

Post napisał: mateu5 » 06 lip 2017, 22:26

Pracuję na frezarce poziomej która posiada dodatkową oś W (pinola wyjeżdżająca z wrzeciona), pomaga ona sięgnąć w głąb stołu. Zmieniając jej pozycję sterownik tego z automatu nie uwzględnia, i nie koryguje tego że długość narzędzia się zmienia, dlatego potrzebuję sobie zdefiniować do jednego narzędzia kilka jego długości.
(duży, mały wysięg)


40 sekunda
Mazak -> Fanuc -> Acramatic -> Sinumeric -> Heidenhain -> Mitsubishi meldas -> EdgeCAM -> NX CAM -> Postprocesory.


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2275
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

#4

Post napisał: Steryd » 07 lip 2017, 10:04

To wytaczarka. Wysuw pinoli nie jest uwzgledniany, bo służy tylko do poprawiana otworów.
Trzeba poczytać rozpiskę parametrow MP, czy któryś nie odpoada za dopuszczalną wartość DL, albo po prostu używać kilku nrow narzędzi w tabeli.
Można?
Morzna!!!


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3083
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#5

Post napisał: dance1 » 07 lip 2017, 19:27

tak jak wyżej napisane opisujesz 2 narzędzia, ten sam magazyn, jedno dla max wysuniętej pinoli 2 dla normalnej pracy.
I don't like principles, I prefer prejudices


MAREK POCHRON
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 152
Rejestracja: 30 gru 2010, 21:08
Lokalizacja: TARNÓW

L+ narzedzia

#6

Post napisał: MAREK POCHRON » 07 lip 2017, 21:16

Czesc. Na hh530 os "W" pracuje normalnie jak os "Z" cykle . Dlugosc narzedzia mozna tez definiowac przez posuniecie punktu zerowego "osi Z W" , Np; przez parametr Q114 [aktywna dlugosc narzedzia] +L dlugosc wysuniecia pinoli "W". Tak zgadza sie Q114 . przepraszam pomylilem sie.
Ostatnio zmieniony 08 lip 2017, 18:54 przez MAREK POCHRON, łącznie zmieniany 1 raz.


Loser
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 242
Rejestracja: 06 lip 2007, 21:27
Lokalizacja: Nienack

Re: L+ narzedzia

#7

Post napisał: Loser » 08 lip 2017, 11:48

MAREK POCHRON pisze:, Np; przez parametr Q104 [aktywna dlugosc narzedzia] +L dlugosc wysuniecia pinoli "W".
Kolega chyba chciał napisać Q114 :wink:


Autor tematu
mateu5
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 518
Rejestracja: 31 paź 2009, 16:20
Lokalizacja: PL

#8

Post napisał: mateu5 » 08 lip 2017, 17:03

Udało mi się zdobyć parametr który zezwala na dodawanie numerów z indeksem do tabeli narzędzi, tak więc już jest ok - MP7262

Jeszcze mnie interesuje temat jak wprowadzić kinematykę stołu obrotowego do PLC dla cyklu19, Cykl 19 jest, ale są w nim osie A i C, a mój stół ma oś B. Ktoś robił coś takiego ? Serwis TOS'a życzy sobie za to 2500euro.
Mazak -> Fanuc -> Acramatic -> Sinumeric -> Heidenhain -> Mitsubishi meldas -> EdgeCAM -> NX CAM -> Postprocesory.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Heidenhain”