Kasowanie luzu w nakrętce AVIA

Dyskusje dotyczące śrub kulowych i trapezowych.

Autor tematu
rodzyn
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 2
Posty: 79
Rejestracja: 03 mar 2011, 15:48
Lokalizacja: Polska

Kasowanie luzu w nakrętce AVIA

#1

Post napisał: rodzyn » 27 wrz 2022, 19:38

Cześć,
aktualnie jestem w trakcie retrofitu frezarki narzędziowej avia i po skasowaniu luzów na blokach okazało się że na nakrętce też jest lekki luz około 4-5 setek. Nakrętka wygląda tak jak na zdjęciu, jest podwójna i nakrętki łączone są za pomocą pierścienia (coś jak zębatka) dokręconego za pomocą wkrętów dociskowych do obu nakrętek.
Czy ktoś spotkał się z takim rozwiązaniem i byłby mi w stanie powiedzieć jak zabrać się za kasowanie luzu?

Poprzedzając uwagi - wiem że najlepszą opcją były by nowe śruby albo wymiana kulek ale najpierw chcę ją odpalić zobaczyć jak pracuje i potem ew. dalej inwestować. Szczególnie że jeśli chodzi o mechanikę to są już założone nowe serwonapędy i składam szafę więc już bliżej niż dalej.

Z góry dziękuję za pomoc
Załączniki
nk1.jpg



Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 10972
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

Re: Kasowanie luzu w nakrętce AVIA

#2

Post napisał: RomanJ4 » 27 wrz 2022, 20:00

Nie znam Avii, ale wg Twojego opisu to aby skasować luz trzeba by (po zluzowaniu robaczków) obie połówki przestawić względem siebie o pewien kąt, i zablokować. Przed tą czynnością zaznacz kreskami na obu połówkach ich wzajemne obecne położenie by mieć odniesienie co do wielkości regulacji.
Ale może się okazać, że śruba jest w pewnej części długości wytarta, i tam nadmierny luz po skasowaniu zniknie, ale w mniej wytartych sektorach nakrętka będzie się zacierać, i może trzeba będzie powrócić do starego ustawienia.
pozdrawiam,
Roman


Autor tematu
rodzyn
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 2
Posty: 79
Rejestracja: 03 mar 2011, 15:48
Lokalizacja: Polska

Re: Kasowanie luzu w nakrętce AVIA

#3

Post napisał: rodzyn » 27 wrz 2022, 20:50

Dzięki za odpowiedź,
też tak właśnie myślę, niestety kreski nie zrobiłem a już próbowałem tym kręcić. Zastanawiam się jeszcze nad jakąś podkładką przeciętą żeby wstawić między nakrętki.
Czekam też na opinie innych, może ktoś miał z tym styczność.


Robert_K
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 856
Rejestracja: 15 sie 2017, 08:03
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Kasowanie luzu w nakrętce AVIA

#4

Post napisał: Robert_K » 28 wrz 2022, 00:54

Odkręć robaczki, rozsuń nakrętki, i sprawdź szczelinomierzem jaką szczelinę masz pomiędzy nimi. Kup blaszkę kalibrowaną o grubości zmierzonej szczelinomierzem i wytnij z niej dwa półpierścienie pasujące pomiędzy nakrętki i wciśnij je pomiędzy nie. Dokręć robaczki i sprawdź czy się poprawiło i na ile.
Wersja bardzo nisko-budżetowa, tylko na testy: blaszkę kalibrowaną można zastąpić blaszką z puszki, np. po piwie, o ile szczelina jest zbliżona do grubości owej blaszki.

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Śruby Kulowe / Śruby Trapezowe”