Kable blisko siebie

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Moderator: MODERATORZY

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Autor tematu
kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1215
Rejestracja: 21 sie 2008, 16:46
Lokalizacja: Dania
    unknown unknown

Kable blisko siebie

#1

Post napisał: kak » 25 cze 2009, 22:24

Witam

Troche polepszam mojego routera i kupilem prowadnice przewodów ( ten taki lancuch plastikowy)
Okazuje sie ze 230V do wrzeciona tez powinno lezec w tych prowadnicach razem z przewodami do krokowców. Ale czy to rozsadne? Nie bedzie zaklócen?

Wy tez te przewody macie razem w jednej prowadnicy? A jak nie to jak przewód do wrzeciona doprowadzacie?

Os Y ma 1500mm wiec luzem raczej nie powinen lezec/wisiec.

Adam



Tags:

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3954
Rejestracja: 18 wrz 2004, 11:51
Lokalizacja: k/w-wy
    unknown unknown
Kontakt:

#2

Post napisał: markcomp77 » 26 cze 2009, 07:28

kable do silników niech będą w ekranach
jeśli kabel wrzeciona nie jest od falownikach to "jakoś" to powinno działać - ew. można ten kabel również dać w ekran..

jeśli wrzeciono ma falownik - to kabel to silnika KONIECZNIE musi być w bardzo dobrym ekranie
a jeszcze lepiej jeśli falownik jest blisko wrzeciona
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm


Autor tematu
kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1215
Rejestracja: 21 sie 2008, 16:46
Lokalizacja: Dania
    unknown unknown

#3

Post napisał: kak » 27 cze 2009, 08:39

Dzieki

A jak nie mam uziemienia, tam gdzie moja maszynka stoi, to czy taki kabel ekranowany cos da?

Gdzie wtedy ekran podlaczyc?

Adam

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3954
Rejestracja: 18 wrz 2004, 11:51
Lokalizacja: k/w-wy
    unknown unknown
Kontakt:

#4

Post napisał: markcomp77 » 27 cze 2009, 19:13

kak pisze:A jak nie mam uziemienia, tam gdzie moja maszynka stoi, to czy taki kabel ekranowany cos da?
pojecie masy rozumiemy na dwa sposoby:

1. masa lokalna obudowy - punkt wspólny dla wszystkich ekranów we wnętrzu obudowy...
to jest tzw. masa w gwiazdę... ta technika jest stosowana również w sprzęcie audio (np. wzmacniacze mocy) - jeśli jest coś nie tak z ekranowaniem, to jest to słyszalne w głośnikach...

2. masa - czyli uziemienie... albo lepiej trzeci bolec w gnieździe sieciowym
ten bolec jest podłączany (powinien być!!) przez tzw. różnicówkę do masy (ziemi)
jeśli w obwodzie w tym popłynie prąd to odłączane jest zasilanie - czyli wyskakuje różnicówka - to jest bardzo rozsądne zabezpieczenie przed porażeniem, często ratujące życie...

obecność ekranów i lokalne uziemienie w obudowie powoduje skuteczną walkę z zakłóceniami elektromagnetycznymi... niestety sama masa nigdzie nie podłaczączona może naładować się w stosunku do masy ziemi... a zmiany tego ładunku mogą doprowadzać do tzw. zakłóceń elektrostatycznych... dlatego warto uziemić obudowę - zwłaszcza przez obwód różnicowy (->trzeci bolec)
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm


muskiel
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 151
Rejestracja: 26 mar 2005, 16:25
Lokalizacja: Starachowice
    unknown unknown

#5

Post napisał: muskiel » 27 cze 2009, 21:07

Warto zaznaczyc, ze wylacznik roznicowy domowy (30mA), taki ratujacy zycie, czesto jest za slaby do zabezpieczneia warszatu. Suma uplywu pradow z roznych urzadzen, zasilaczy PC, zasilaczy impusolwych przemyslowych, falownikow jest czesto wyzsza niz te 30mA. Za przyklad mozna podac popularny falownik LS 1,5kW. "Domowa" roznicowke wylacza bez problemu.
Dlatego z instalacjach warsztatow itd stosuje sie roznicowki na 200-300mA. Pelnia one wtedy role czysto przeciwpozarowa. Trzeci przewod jest niezbedny, oraz jego podlaczenie do WSZYSTKICH metalowych elementow maszyny. Nie zabezpiecza to tylko przed bezposrednim dotknieniciem przewodu fazowego.
Roznicowka o wyzszym pradzie zadzialania nie zabezpiecza przed porazeniem. Grozne dla czlowieka jest juz 6-8mA!

pzdr
Piotr


gewara
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 12
Rejestracja: 05 paź 2007, 08:35
Lokalizacja: ŁOBEZ
    unknown unknown

#6

Post napisał: gewara » 27 cze 2009, 23:48

2. masa - czyli uziemienie... albo lepiej trzeci bolec w gnieździe sieciowym
ten bolec jest podłączany (powinien być!!) przez tzw. różnicówkę do masy (ziemi)
jeśli w obwodzie w tym popłynie prąd to odłączane jest zasilanie - czyli wyskakuje różnicówka - to jest bardzo rozsądne zabezpieczenie przed porażeniem, często ratujące życie...


To nie tak."masa" to nie "uziemienie"a "trzeci bolec"[prawdopodobnie chodzi o przewód PE]
nie jest podłączany do "różnicówk"i i nie powinien być.Do" różnicówki" podłączamy "L" i "N"
Przemiennik częstotliwośc(falownik)jest odbiornikiem nieliniowym ,częstotliwość przełączania
powoduje powstawanie pojemnościowych prądów międzyprzewodowych oraz doziemnych
powodujące wyzwalanie "różnicówek"nie dostosowanych do pracy w takich obwodach.
Są oczywiście wyłączniki różnicowoprądowe przeznaczone do pracy z falownikami.


Autor tematu
kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1215
Rejestracja: 21 sie 2008, 16:46
Lokalizacja: Dania
    unknown unknown

#7

Post napisał: kak » 29 cze 2009, 11:57

Dzieki

Co prawda nie wiele rozumiem z tych trzech ostatnich postów i nie wiem do czego falownik sluzy, ale to chyba to do sterowania tych duzych wrzecion. Ja mam Kress 1050Watt który chodzi na 230V.

No ale wnisek z tego, ze najlepiej wszystko w ekran i do masy/uziemienia.
A jak sie nie ma uziemienia to ekran moze dzialac jak kondensator - w tym wypadku lepiej bez ekranu - to i z prowadnic kabli chyba lepiej zrezygnowac i kable pociagnac jakos, zeby nie byly za blisko siebie.

Adam


Ryszardjan
Znawca tematu (min. 60)
Znawca tematu (min. 60)
Posty w temacie: 1
Posty: 85
Rejestracja: 21 wrz 2008, 10:37
Lokalizacja: Producent
    unknown unknown

#8

Post napisał: Ryszardjan » 02 lip 2009, 17:47

Gewara ma rację. W wielu projektach , które robiłem, prawie zawsze występował problem , że przy wyłączaniu maszyny działał wyłącznik różnicowo-prądowy. NIe działał tylko wtedy , gdy jednocześnie odłączało się wszystkie przewody zasilania łącznie z PE / chodzi o wtyczkę/.
Przy normalnym wyłączaniu wyłącznikiem głównym prawie zawsze wybijała różnicówka nawet ta 300mA. Muszą być różnicówki o specjalnej charkterystyce przestosowanej do współpracy z napędami falownikowymi.


Andrzej 40
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1578
Rejestracja: 11 wrz 2008, 15:04
Lokalizacja: Poznań
    unknown unknown

#9

Post napisał: Andrzej 40 » 11 paź 2009, 21:12

Dyskusja rozwinęła się z zakłóceń na zabezpieczenia. To drugie wyjaśnił dokładnie kolega gewara (w przeciwieństwie do kol. markcomp77). Przy zasilaniu z 1 fazy i braku PE w gniazdku ( instalacja dwuprzewodowa) warto zastosować bezpiecznik różnicowy 10A lub 16A/D/30mA, jeśli wrzeciono nie ma elektronicznej regulacji obrotów.
Pozostaje parę wątpliwości odnośnie samej instalacji, chyba domowej i podłączenia maszyny. Jeżeli zainstalowane są gniazdka ( a powinny być !) z bolcem lub Schuko (kol. kak pisze z Danii), to bolec lub styki boczne Schuko powinny być połączone z N (zerowane) jak w starych instalacjach dwuprzewodowych. Maszyna powinna być podłączona przewodem 3 żyłowym, oczywiście przewód z bolca na masę maszyny i do tego samego punktu ewenualne ekrany. Dla zmniejszenia zakłóceń impulsowych przy nieekranowanym przewodzie można na końcach założyć pierścienie ferrytowe - są w sklepach.
Co do zakłóceń (przydało by się zdjęcie)- nie powinny mieć miejsca ( z założeniem, że nie ma elektroniki w sterowaniu wrzeciona). Impedancje wyjściowe sterowników silników krokowych i samych silników są tak małe, że w tym przypadku impulsy zostaną skutecznie stłumione, można też założyć ferryty.
I jeszcze objaśnienie dla kol. kak - przewody w sieci: N-neutralny, popularne "zero" przez który płynie prąd odbornika, L - fazowy, zabezpieczany, z prądem jak poprzedni, PE - uziemiający, połączony z uziomem, normalnie bezprądowy, powoduje zadziałanie bezpiecznika w wypadku przebicia.
Mam nadzieję, ze nie zanudziłem :wink:
Ostatnio zmieniony 18 sty 2010, 21:12 przez Andrzej 40, łącznie zmieniany 1 raz.


prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1024
Rejestracja: 11 sty 2005, 13:03
Lokalizacja: Grodków
    unknown unknown
Kontakt:

#10

Post napisał: prokopcio » 12 paź 2009, 06:41

Andrzej 40 ma rację. W tym przypadku niema potrzeby martwić się zakłóceniami na przewodach silników i wrzeciona. Chyba, że prowadzisz również przewody mało-sygnałowe (krańcówki, czujniki itp.) w ów czas najłatwiej prowadzić przewody ekranowane a ekran do masy (przeważnie jest to "minus zasilania" + konstrukcja maszyny, która powinna być uziemiona , oczywiście jeśli jest metalowa)....

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”