Wartościowy wpis kolegi mc2kwacz . O to też mi chodziło ,czyli nie oto że działa ale że działa lepiejmc2kwacz pisze:
Skoro jednak się już niestety odezwałem, to na zakończenie dodam, że układ tego rodzaju, w zakresie wysterowania 0-100% powinien być w każdym momencie najwyżej lekko ciepły bez żadnego chłodzenia i to przy wielkości płytki z kompletnym układem (WSZYSTKIMI elementami) na poziomie co najwyżej 10cm2 (w wykonaniu radioamatorskim) -> 4cm2 w wykonaniu profesjonalnym.

Na potwierdzenie tego o czym pisze kol. mc2kwacz przytocze moje doswiadczenie z w pełni profesjonalnym sterownikiem silnika krokowego z mikrokrokami z zasilaniem 90V i obciążalnoscia do 5A .Firmy oraz okolicznosci nie podam ale pewien szczegół konstrukcyjny zdradze

tranzystorów mocy były naprawde niewielkie pola miedzi na płytce PCB ...nie wieksze niz sam tranzystor !
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Wracając do tematu , nie bez powodu zapodałem schemat fajnego ukladu na samym poczatku i nie bez powodu pisze uwagi co do wklejania linkow typu , tam jest za***isty uklad ktory wcale za***isty nie jest

------------------------
To nie jest temat do wklejania linkow ze coś tam jest !!!

[ Dodano: 2016-07-27, 19:09 ]
JA przebudowałćem uklad który zamieścilem przy zakladaniu tematu na 24V 500wat ...
nikt nie zapytał sie oco chodzi , wszyscy tylko ze necie znalezli fajny schemat którego trza sciagnać