Jazda referencynja

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
santi666
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 7
Posty: 86
Rejestracja: 12 lis 2017, 20:29
Lokalizacja: Kraków

Jazda referencynja

#1

Post napisał: santi666 » 19 wrz 2021, 20:11

Witam, moją frezarkę coś ugryzło i nagle się jej odwidziało. Wspomnę tylko że nic nie grzebałem w ustawieniach itd.
Problem polega na tym, że po uruchomieniu wymagana jest jazda referencyjna i do teraz wszystko dziłało prawidłowo, w następujący sposób. Oś Z podnosiła się na maxa do góry, oś Y przejżdżała max "do przodu" a oś X max w lewo.
Teraz gdy coś ją ugryzło wygląda to tak: oś Z do góry na maxa, oś Y max przód, a oś X zamiast w lewo to jedzię w prawo i to w zółwim tępie, tak jakby po jenym kroku. Dojrzdża tym zółwim tępem do końca lewo (już bałem się że wypadnie) aż napierdziela po blokadach. Czy ktoś ma jakiś pomyśł co to się stało że się ******* ?




tad1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 166
Rejestracja: 17 sty 2008, 20:01
Lokalizacja: skawa

Re: Jazda referencynja

#2

Post napisał: tad1 » 19 wrz 2021, 20:38

Masz stare pliki z ustawieniami to wgraj od nowa i zobaczysz co się stanie ,
Czasami pomagało mi wgranie od nowa firmfare działo mi się tak po krótkim zaniku napięcia w czasie pracy


Autor tematu
santi666
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 7
Posty: 86
Rejestracja: 12 lis 2017, 20:29
Lokalizacja: Kraków

Re: Jazda referencynja

#3

Post napisał: santi666 » 19 wrz 2021, 21:04

.. kurcze nie mam starych plików z ustawieniami.

Dodane 40 sekundy:
a gdzie w piko można znalesc ustawienia od "jazdy referencyjnej" ?


Robert_K
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 800
Rejestracja: 15 sie 2017, 08:03
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Jazda referencynja

#4

Post napisał: Robert_K » 19 wrz 2021, 21:28

Mi to wygląda tak, jakby zwarta była krańcówka od bazowania osi X. Wymień ten czujnik albo zamień go z inną osią jeśli masz takie same i zobaczysz czy pomoże.

Pozdrawiam.


Autor tematu
santi666
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 7
Posty: 86
Rejestracja: 12 lis 2017, 20:29
Lokalizacja: Kraków

Re: Jazda referencynja

#5

Post napisał: santi666 » 19 wrz 2021, 21:56

ustawiłem że jedzie już dobrym kierunku tylko nadal super wolno i dziwne bo jak dochodzi do początku osi X (w lewo) to jak już jest bardzo blisko końca to zapala się dioda na czujniku ale frezarka nie zatrzymuje się.


tad1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 166
Rejestracja: 17 sty 2008, 20:01
Lokalizacja: skawa

Re: Jazda referencynja

#6

Post napisał: tad1 » 19 wrz 2021, 22:02

santi666 pisze:.. kurcze nie mam starych plików z ustawieniami.
Nie dostałeś z maszyną.
Zawsze trzeba sobie zrobić kopie


Autor tematu
santi666
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 7
Posty: 86
Rejestracja: 12 lis 2017, 20:29
Lokalizacja: Kraków

Re: Jazda referencynja

#7

Post napisał: santi666 » 19 wrz 2021, 22:18

to chyba nie ten problem, bo odpaliłem na starym piko od producenta i jest to samo.

Dodane 53 sekundy:
być może to wina czujnika bo dioda zapala się ale maszyna nie zatrzymuje się.

Dodane 43 minuty 59 sekundy:
a są może jakieś ustawienia bazowania po za tymi ?




Robert_K
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 800
Rejestracja: 15 sie 2017, 08:03
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Jazda referencynja

#8

Post napisał: Robert_K » 19 wrz 2021, 23:41

Sprawdziłeś czujnik tak jak pisałem? Czy maszyna sama sobie pozmieniała ustawienia bazowania ot tak z dnia na dzień? Zamiast szukać od d*** strony sprawdź najpierw osprzęt.

Pozdrawiam.


Autor tematu
santi666
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 7
Posty: 86
Rejestracja: 12 lis 2017, 20:29
Lokalizacja: Kraków

Re: Jazda referencynja

#9

Post napisał: santi666 » 20 wrz 2021, 00:34

no ok, ale jak mam go sprawdzić? wygląda że działa bo zapala się dioda jak wrzeciono zbliża się do początku osi X

Dodane 36 minuty 39 sekundy:
Dlaczego tak powoli dojeżdża do początku osi X ? to wina czujnika? Przy bazowaniu oś Y i Z jadą z normalną prędkością, a oś X 20x wolniej.

Dodane 13 minuty 4 sekundy:


Dodane 28 minuty 5 sekundy:
Zauważyłem teraz że jak gasną diody na czujnikach to w PLC też czerwone pole znikają z osi Y i Z oprócz HOME_X, kwadracik cały czas świeci się na czerwono. Zaglądłem pod obudowe i zauważyłem że jeden kabelek (prawdopodobnie ten od czujnika osi X) tzyma się dosłownie na włosku, poniżej zdjęcie.



Czy to może być przyczyna ?


Autor tematu
santi666
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 7
Posty: 86
Rejestracja: 12 lis 2017, 20:29
Lokalizacja: Kraków

Re: Jazda referencynja

#10

Post napisał: santi666 » 20 wrz 2021, 04:24

podmieniłem czujniki i faktycznie ten od osi X jest chyba uwalony. Zamówiłem nowy jak wymienie to dam znać.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”