jazda referencyjna

wywala mi błąd podczas jazdy referencyjnej

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
pilch1
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 10
Rejestracja: 27 paź 2020, 17:52

jazda referencyjna

#1

Post napisał: pilch1 » 08 sty 2021, 18:08

witam
mam problem z jazdą referencyjną:
do tej pory wszystko śmigało, także dzisiaj ,włączyłem maszynę zrobiłem jazde referencyjną wyzerowałem materiał chciałem zrobić jazdę referencyjną z narzędziem a tu zonk wywala komunikat " e stop lewy limit (-) osi y" mam ustawione w konfiguracji pomiar narzędzia przy jeździe referencyjnej . Stół pojechał do przodu wrzeciono do prawej stół zaczął jechać do tyłu dojechał do krańcówki i zonk wszystko się zatrzymuje. myślałem że krańcówka coś szwankuje wymieniłem ale bez skutku przy jeździe z palca stół zatrzymuje się na krańcówkach dzieje się tak tylko przy jeździe referencyjnej. krańcówka jest tylko jedna z przodu i jedna z tyłu są chyba wykorzystywane też jako HOME tak mi się wydaje bo biegły w tym nie bardzo jestem, do tylnej krańcówki idą 4 kable po 2 na zacisk a z przodu po 1 kablu na zacisk krańcówki.
opisałem jak mogłem najdokładniej może ktoś mi pomóc ?, ja podejrzewam przerwanie gdzieś jednego z przewodów tych 4 co dochodzą do tylnej krańcówki jutro mam zamiar kopać chyba, że to nie to?




Autor tematu
pilch1
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 10
Rejestracja: 27 paź 2020, 17:52

Re: jazda referencyjna

#2

Post napisał: pilch1 » 09 sty 2021, 10:21

witam
przeglądnąłem kable wszystko jest oki jeżeli chodzi o te 4 kable to nieaktualne są 2 sygnały od krańcówek wchodzą na płytę ale mi wywala, zauważyłem że jak mam wyłączoną opcje pomiaru narzędzia z referencją to stół idzie do przodu wrzeciono do prawej i wszystko czeka nic się nie dzieje, jak załączę pomiar narzędzia z referencją najpierw stół do przodu potem do tyłu w międzyczasie wrzeciono zaczyna jechać do lewej (tam jest czujnik pomiaru narzędzia ) stół dojedzie do tyłu i zonk !!! teraz jeszcze stało się coś takiego że stół nie dojechał do krańcówki tylnej a wywaliło wrzeciono "z" czy to coś z płytą ?? pomocy


bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 243
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: jazda referencyjna

#3

Post napisał: bartekn86 » 09 sty 2021, 14:51

wklej z PLC jak masz krańcówki ustawione,
Temat jest wielokrotnie przerabiany, brak dokumentacji w jaki sposób krańcówki programować, większość z nas musiała sama dojść do tego metodą prób i błędów a komentarze w PLC mają błąd, jest to tam trochę nie logicznie rozwiązane. Przydał by się albo kreator/graficzne linkowanie wejść z funkcją. Jak to robić, albo wręcz coś co nie jest "C++ like/stl/scl like" który dla osób które nigdy nic nie programowały jest nie do przejścia.
Pierw sprawdz sobie czy maszyna CI jedzidzie w dobrą stronę, tj czy X- X+ Y- Y+ i Z- Z+ jedzie tam gdzie ma i w razie czego ustaw
Następnie w PLC trzeba poprawić to co domyślnie jest wpisane z błędem.
Czujnik długości narzędzia olej na tym etapie. pewnie nie programowałeś w plc wejścia probe w ogóle - domyślnie go nie ma. trzeba wpisać


Autor tematu
pilch1
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 10
Rejestracja: 27 paź 2020, 17:52

Re: jazda referencyjna

#4

Post napisał: pilch1 » 09 sty 2021, 15:39

witam
dzięki za zainteresowanie ale może przedstwie jeszcze bliżej temat: na maszynie pracuję już parę lat obecnie mam wer.441 na której do tej pory pracuję wszystko działało do wczoraj łącznie z pomiarem narzędzia. wczoraj po załączeniu maszyny i załączeniu referencji z pomiarem narzędzia wykonało ok. ,założyłem materiał zmieniłem narzędzie chciałem zrobić referencje i zonk! dzisiaj przeleciałem okablowanie i sygnały jest oki. wyłączyłem pomiar narzędzia podczas referencji jest ok stół jedzie do przodu wrzecino w prawo i jest ok! jak chcę zrobić pomiar narzędzia, stół jedzie do tyłu( tak chyba ma być, bo też tak było wcześniej) dojeżdża do tylnej krańcówki i zonk! teraz to mi wychodzi że coś mi się wyłyżwiło w programie albo płyta ????


bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 243
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: jazda referencyjna

#5

Post napisał: bartekn86 » 09 sty 2021, 16:25

Niestety nie mam wystarczającej wiedzy zeby Ci pomóc,


sebasbox
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 97
Rejestracja: 16 mar 2019, 10:54

Re: jazda referencyjna

#6

Post napisał: sebasbox » 21 sty 2021, 07:26

Moze to glupie pytanie ale masz gdzies zgrany backup'owy katalog Profildef, który mógłbyś przywrocic? Moze Ty niechcący coś przestawiłes albo samo coś się poprzestawiało.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”